Vijesti

Adventistički penjač bježi pred smrti od lavina pokrenutim potresom u Nepalu

“Usred potopa, Bog je uzeo moju ruku”, pripovijeda preživjeli

30. travnja 2015. | Brasilia, Brazil | Carolyn Azo, ASN / ANN osoblje

Ernesto Olivares Miranda, adventist iz Čilea, član je tima planinara koji su bili na Mount Everestu kad je potres magnitude 7,8 pogodio Nepal u subotu, 25. travnja 2015.

“Bili smo u baznom logoru kada se počelo tresti. Čulo se kako se ledenjak kreće i puca. Oblaci koji prekrivaju okolne planine nisu nam dopuštali da jasno vidimo. Odjednom je buka postajala sve veća, odjekivala je kroz planine i zvučalo je kao da se nešto približava, ali nismo mogli vidjeti ništa”, kaže je Olivares Miranda.

Olivares i njegov tim bili su u baznom logoru koji se nalazi 5.360 metara nadmorske visine.

“Sekunde neizvjesnosti trajale su kao vječnost. Osvrnuli smo se i ugledali oblak snijega koji se približava velikom brzinom. Odlučili smo pričekati nekoliko sekundi da vidimo hoće li nas pogoditi. U tom smo se trenutku odlučili baciti na led uz hrpu kamenja”, kaže Olivares. “Za nekoliko sekundi smo osjetili jak vjetar točno iznad nas i snijeg je počeo padati.”

Olivares je ispričao južnoameričkoj novinskoj agenciji ASN (South American News Agency) i o sumornoj sceni i posljedicama: “Pomogli smo spasiti ozlijeđene, a mrtve smo samo prekrili. Bili su to dani tuge. Većina smrtno stradalih bili su kuhari i njihovi pomoćnici”, kaže on.

Olivares i njegov tim bili su na pedeset metara od mjesta kojim je lavina prošla.

“U tom sam trenutku tražio Boga da mi dopusti da još jednom zagrlim svoju obitelj. Sjetio sam se Psalam 91: ‘… jer anđelima svojim zapovjedi … da se ne spotakneš o kamen’.” Olivares je rekao Adventističkom sveučilišnom radiju u Čileu (Adventist University of Chile Radio): “U tom trenutku držao sam se za to obećanje.”

Nekoliko sati kasnije osoblje iz ADRA-e stupilo je u kontakt s Olivaresom preko WhatsApp-a i dobilo izvješće o Olivaresovom položaju i stanju.

U srijedu, 29. travnja Landerson Serpa, direktor ADRA Bangladeš i prijatelj Čileanaca, obavijestio je ASN da je tim koji je Olivares vodio i dalje na planini očekujući pomoć. “On čeka spašavanje u baznom kampu na Everestu zajedno sa stotinama izoliranim u planinarima. Oni su dobro, ali tužni zbog dvadeset ljudi koji su poginuli u lavini” izvještava Serpa.

Čileanski mediji objavljuju da su od potresa Olivares i njegov tim pomagali u spašavanju radnika. Olivares je rekao Adventističkom sveučilišnom radiu u Čileu da će se njegov tim na Everestu posjetiti više baznih kampova nadajući se da će moći pomoći.

Preuzeto sa news.adventist.org


Komentiraj