Adventpress bilten

10. 03. 2023.

Pastor Bobo S. Marčeta u Osijeku

Pastor Bobo S. Marčeta u Osijeku

Prve subote u veljači ove godine osječku je crkvu posjetio predsjednik Hrvatske konferencije, pastor Bobo S. Marčeta. Kao što to čini svaki put, uputio nam je snažnu i ohrabrujuću misijsku poruku.

Svojom je propovijedi usporedio iskustva ranokršćanske crkve iz Djela apostolskih, s našima danas. Istaknuo je neprocjenjivu vrijednost molitve, u koju su bili uključeni svi vjernici te tako postali osposobljeni za izlijevanje Svetog Duha.

To je prva stuba na koju i mi moramo kročiti ako želimo svakodnevno biti kršteni Svetim Duhom. Samo ćemo tako postati neustrašivi svjedoci za Krista, i bez straha svjedočiti i propovijedati Radosnu vijest o Kristovom skorom dolasku. “Crkva umire, ako ne misionira”, poručio je naš gost, a i mi osobno smo bez Krista izgubljeni, a s Njim zajedno — pobjeđujemo.

Nakon bogoslužja mladi su se nastavili družiti na zajedničkom ručku upriličenom za tu prigodu u prostoru crkve, te uživati u međusobnom razgovoru i družeći se s našim gostom.

Gordana Balašević


Priznanje po priznanju vjere u Virovitici

Priznanje po priznanju vjere u Virovitici

U subotu 2. prosinca 2022. godine imali smo priliku glasovati za prijam u članstvo crkve na osnovi priznanja vjere. Primljen je Željko  Počepan iz Virovitice.

Željko je prije dvije i pol godine imao moždani udar, samo nekoliko dana nakon što su on i njegova supruga Nada odlučili učiniti zavjet s Bogom biblijskim krštenjem. Bio je u komi dvadeset i šest dana. Liječnici u bolnici u Osijeku učinili su sve što su mogli, i već pomalo digli ruke od njega, ali Bog nije.

Nakon vraćanja svijesti još je tri mjeseca bio na respiratoru, a supruga Nada ga je hranila preko sonde, jer nije mogao primati hranu kroz usta. Nakon četiri mjeseca počeo je govoriti i pomalo jesti i piti. Uz nesebičnu pomoć supruge Željko je doživio poboljšanje kvalitete života i zdravlja.

Nakon što je supruga Nada prošle godine učinila zavjet s Bogom biblijskim krštenjem, i Željko je to učinio po priznanju vjere krajem prošle godine. Oboje zahvaljuju Bogu za Njegovo djelovanje i skrb u Željkovom životu. Inače, Željko je u svojoj obitelji treći član Adventističke crkve. Godinama prije njega zavjet s Bogom učinile su njegova majka Slava i sestra Slađana.

Ljubiša Živojnov

 


Koncert Adreja Grozdanova i prijatelja u Puli

Koncert Adreja Grozdanova i prijatelja u Puli

U tradiciji raspjevane pulske crkve, predblagdansko je vrijeme bilo obilježeno koncertom “Andrej Grozdanov & prijatelji — Gospel on Guitar”, ovoga puta uz gostovanje vrsnog gitarista Andreja Grozdanova. Na koncertu održanom 10. prosinca 2022., gitarist je kroz svoje izvedbe podijelio sa slušateljstvom mnoštvo životnih zgoda koje su popratile nastanak njegovih albuma.

Dok je svirao poznate i manje poznate duhovne pjesme, nazočne je oduševila priča o Spasiteljevoj slavi koja se poput nîti protezala kroz sve pjesme. Dakako, i Grozdanovi prijatelji nastavili su ovu nît, te su svojim glasovima i čak ponekom autorskom pjesmom proslavili svojega Gospodina.

Koncert je završio uz zakusku koju su spremile vrijedne ruke pulskih domaćica, te živom duhovnom glazbom koja se spontano pojavila nakon završenog koncerta. Znate kako je to kad se nađu glazbenici — veselju i proslavljanju nema kraja!

Mihaela Katačić


“Ruka podrške” Bosni i Hercegovini

“Ruka podrške” Bosni i Hercegovini

Sve dobre priče s dalekosežnim utjecajem koje donose trajno dobro počinju na koljenima. Tako je počela i ova. U listopadu 2021. godine u Sarajevu se okupio maleni tim, s velikom oduševljenošću i željom da se u novim mjestima u Bosni i Hercegovini otvori ili ponovno pokrene rad klubova zdravlja. Plan je bio započeti rad predavanjima o postizanju emocionalne kompetencije i upravljanje motivacijom kao uvod u seminar mršavljenja “Ultimativni vodič za transformaciju 2022.” Možete se zapitati kakve veze imaju emocije i motivacija sa seminarom
mršavljenja.

Do sada su održana tri seminara mršavljenja, tijekom kojih se ispostavilo da imaju mnogo, a kod određenog broja ljudi upravo one čine važnu kariku na putu izlječenja. Samoregulacija, to jest emocionalna kompetencija, predstavlja jednu od važnih karika na putu ozdravljenja, čak i za one koji ne spadaju u skupinu “emocionalnih prejedača”, to jest osoba koje jelom zatomljuju emocionalnu glad i potrebe. Sposobnost osjećanjja vlastitih emocija te njihovo osvještavanje predstavlja vrlo važnu vještinu koja se uči i potrebna je doslovno svima, a osobito onima koji žele postići i održati optimalnu tjelesnu masu. Cilj nam je stoga bio ponuditi konkretna pomagala samopomoći za razvoj emocionalne kompetencije, da bi se dugoročno mogli zaštititi od skrivenih stresova koji sabotiraju svaku dobru namjeru i volju kad je u pitanju mršavljenje.

Budući da su do nas već bili doprli glasovi o dobrim rezultatima projekta inovativne evangelizacije i djelovanju Centra za savjetovanje i podršku “Helping Hand — Ruka podrške” u Puli, u pomoć smo pozvali dva stručnjaka, dr. med. Paula Zlatka Pavlovića i mr. teol. Mišu Havrana, koji su se nesebično odazvali. Predavanja su održana u četiri grada — Sarajevo, Mostar, Zenica i Tuzla — kako je planirano, od 5. do 8. prosinca 2022. godine. Negdje su dvorane bile prepune, negdje manje pune, no u svakom gradu je to bila posebna gozba prijateljstva, znanja i duhovnosti kojom smo se pogostili. Predavači su na vrlo nadahnjujuć, neposredan i zanimljiv način odgovorili na potrebe prisutnih: “Kako voditi svoj život, dobiti nadu, razumijevanje vlastitih emocija i konkretna pomagala u nadilaženju osobnih izazova u sigurnom okruženju.” Dr. Zlatko Pavlović je podijelio u čemu počiva vrlo važna veza i razlike između osjećaja i emocija i ponudio rješenje kako se nositi s promjenama na emocionalnom području.

S druge strane, mr. Mišo Havran je razjasnio vječitu dvojbu: Što je motivacija i koliko je važno razumjeti procese promjene koji počinju motivacijom, odlukama i željama, ali zapravo sve ovisi o namjeri pojedinca u postizanju zadanih ciljeva. Predavači su nesebično ponudili svoju pomoć i suradnju s njima u budućnosti, na način da putem Zooma, to jest online, pruže psihološku ili duhovnu podršku za sve one koji to žele. Iza nas su vrlo intenzivna četiri dana putovanja, predavanja, interakcije, sklopljenih prijateljstava i druženja, i svakako nezaboravno iskustvo. Naša srca su neizmjerno zahvalna za stručnjake iz Hrvatske koji su nesebično i bez prezanja pohrlili u pomoć našim potrebama, noseći dio našeg tereta u radu za druge. Bosna i Hercegovina je golemo područje rada s posebnim i velikim potrebama.

Naša je želja da svim članovima Klubova zdravlja pomognemo kroz sve aktivnosti pronaći ne samo zdravlje, već svrhu života, mir, radost i spasenje u Kristu. Sjetite nas se u vašim molitvama!

Željka Kunoš-Anjum


“Misija 365” u Osijeku

“Misija 365” u Osijeku

U ponedjeljak, 21. studenoga 2022., u Osijeku su se okupili vjernici mjesnih crkava istočne Slavonije i Baranje da bi prisustvovali kratkom seminaru i promociji važnog misijskog projekta Generalne konferencije pod nazivom “Misija 365”. To je inicijativa Crkve adventista sedmoga dana u svijetu, koja promiče potpunu uključenost svih vjernika, svakoga dana u godini. Glavni gost i govornik bio je pastor Kamil Metz iz Sjedinjenih Američkih Država, koji je došao u pratnji tajnika Hrvatske konferencije, pastora Nevena Klačmera kao prevoditelja.

Predstavio nam je dobro poznati način misijskog rada pomoću traktata GLOW — malih praktičnih tiskovina suvremenog izgleda i dizajna, sa sažetim osnovnim biblijskim istinama namijenjenima za svakodnevni misijski rad. Njihova veličina prikladna je za svaki džep, i čak novčanik, kako bismo ih uvijek i svugdje mogli imati uz sebe: na ulici, u trgovini, na radnom mjestu, kod liječnika, u susjedstvu, na parkiralištu i na bezbroj drugih mjesta, darujući ih ljudima izravno u ruke, ili ih ostavljati na klupama u parku, u čekaonicama, ubaciti ih u poštanski sandučić ili zataknuti za vjetrobransko staklo automobila.

Za naše ohrabrenje i poticaj, pastor Kamil je ispričao pregršt predivnih iskustava koje su njegovi suradnici evanđelisti stekli širom svijeta u provođenju takvog projekta. Traktati su odlično pomagalo za svjedočenje, i njima se uspješno propovijeda trostruka anđeoska vijest. Našim uključivanjem dokazat ćemo istinitost tvrdnje kako će “od malog početka poteći rijeke svjetla koje će obuhvatiti cijeli svijet” (Ellen G. White, Literarni evanđelist, str. 5).

Gordana Balašević


Dragutin Matak u Virovitici

Dragutin Matak u Virovitici

U subotu, 15. listopada 2022. godine, u Virovitici smo ugostili uvijek dobrodošlog dr. Dragutina Mataka, umirovljenog pastora i predavača na
Adventističkom teološkom učilištu u Maruševcu. U prijepodnevnom dijelu bilo je riječi o misiji, o kasnoj i ranoj kiši te o djelovanju Svetog Duha na svjetskoj i osobnoj razini.

Govornik nas je pozvao da svjedočimo ljudima tako da mogu razumjeti Radosnu vijest. Ako smo mi sami oduševljeni Isusom, Njegovim djelom na križu i Njegovim naukom, moći ćemo oduševiti i druge oko nas. Današnji je svijet pun umornih i opterećenih ljudi, i onih koji idu naviještati Radosnu poruku trebaju pristupiti takvim osobama pod utjecajem Svetog Duha i Biblije. Trebaju djelovati poput Isusa Krista: druženjem, učenjem, zdravim načinom življenja i služenjem. Ljudima kojima trebamo pristupati prijateljski i prirodno. Trebamo im pomoći u njihovim potrebama i pozvati ih na očuvanje zdravlja. Ne smijemo zanemarivati niti najbliže. Kad je riječ o djelovanju Svetog Duha, jedan od najvažnijih zadataka je oživljavanje Božjeg lika u našem životu.

Glavna poruka toga dana je: težimo biti misionari, prilazimo ljudima prijateljski, oduševljavajmo ih za Isusa, mijenjajmo sebe i njih. Duhovni napredak prema plodu Duha usavršava Božju sliku u našem karakteru. Tako se spremamo za susret s Kristom! Nakon propovijedi uslijedio je zajednički ručak u crkvi, uz druženje i razmjenu iskustava s uvijek dragim gostom.

Ljubiša Živojnov


“Tajne Bliskog istoka” u Osijeku

“Tajne Bliskog istoka” u Osijeku

U osječkoj adventističkoj crkvi od 8. listopada do 19. studenog 2022. održan je tijekom trinaest večeri (subotama i nedjeljama) zanimljiv niz predavanja pod naslovom “Tajne Bliskog istoka”, čiji je govornik bio pastor Staniša Margarić. On već duži niz godina uspješno organizira i vodi putovanja kroz zemlje Bliskog istoka, na poznate arheološke i povijesne lokalitete biblijskih zemalja. Činjenica da on nije obični vodič,
već pastor, daje punu težinu i smisao njegovim putovanjima, jer ona imaju svojevrstan misijski karakter. Među sudionicima uvijek bude i prijatelja, a neki od njih su čak obavili i nezaboravno biblijsko krštenje na rijeci Jordan, po uzoru na Isusa.

Evangelizacija je bila prigodan sažetak tih putovanja, jer je uz video prezentacije autentično poveo sve osječke posjetitelje na zanimljivo bliskoistočno putovanje. Iz večeri u večer upoznavali smo Svetu zemlju, od Jeruzalema, uzduž Galileje i Judeje, upoznali prošlost i sadašnjost države Izrael, posjetili Kumran, Masadu i ružičasti grad Petru, pokušali rasvijetliti tajne Sodome i Gomore, i u potrazi za temom o besmrtnosti stigli u drevni Egipat. Naš je govornik neposredno i uz mnogo jasnih dokaza progovorio o cjelokupnoj Bibliji i osvjedočio nas kako upravo povijest i arheologija potvrđuju njezinu istinitost i vjerodostojnost. Na kraju evangelizacije pastor Margarić je pozvao sve koji se zanimaju na planirano putovanje na Bliski istok 2023. godine, a one manje željne putovanja na nastavak proučavanja Biblije na seminaru iz Knjige proroka Daniela, svake subote u osamnaest sati. Vjerujemo kako će i jedno i drugo biti blagoslovljeni nastavak ove zanimljive i korisne evangelizacije, koja je privukla znatan broj posjetitelja i nas domaćina.

Gordana Balašević