Adventpress bilten

4. 08. 2023.

Ispraćaj pastora Margarića

Ispraćaj pastora Margarića

U subotu, 15. srpnja 2023. godine, službeno smo se oprostili od pastora Staniše Margarića i njegove obitelji, koji su u našoj sredini proveli dvanaest godina svoje propovjedničke službe. Prije nego što je održao oproštajnu propovijed, pastor je obavio rukopoloženje brata Željka Prakatura, novoizabranog vođe đakonske službe, a imali smo priliku pogledati snimak krštenja sestre Verice u rijeci Jordanu u Izraelu, odakle su se dan ranije vratili svi koje je pastor vodio na to zanimljivo putovanje.

Za svoju propovijed pastor je izabrao riječi iz Otkrivenja 12,11 — o velikom sukobu koji bjesni svugdje oko nas, o borbi između dobra i zla iz koje nas može spasiti jedino Kristova krv i Njegova žrtva. Bog nam prašta neograničeno i pruža nam nove prilike, zato i mi trebamo opraštati jedni drugima, jer je Isusov dolazak pred vratima. Na rastanku nam je pastor poželio obilje Božjih blagoslova u radu i životu crkve te puno uspjeha u širenju Radosne vijesti našim bližnjima.

U ime vjernika prigodne riječi zahvalnosti uputila je starješina crkve Stanka Jaklić, koja je pastoru u znak sjećanja uručila na poklon sat, a njegovoj supruzi Raheli i kćeri Nataliji cvijeće. Na samom kraju svi vjernici i prijatelji ovjekovječili su trenutak rastanka zajedničkom slikom s propovjedničkom obitelji, nakon čega je uslijedio zajednički ručak upriličen za tu prigodu.

Pastora Margarića pamtiti ćemo kao vrsnog predavača koji je održao mnogo uspješnih propovjedi, evangelizacija, seminara i biblijskih sati s prijateljima, te priredio i vodio mnoga putovanja u zemlje Bliskog istoka. U srcima nam ostaje i sjećanje na njegovu suprugu Rahelu — dragu, skromnu i ljubaznu sestru, i njihove kćeri Nataliju i Tanju, koje su bile vrijedne i uspješne suradnice na svim područjima crkvenih djalatnosti, a posebice u radu odjela mladih. Neka ih u daruvarskom okrugu u koji odlaze prate obilni Božji blagoslovi!

Gordana Balašević


Posjet crkvi u Parizu

Posjet crkvi u Parizu

Od 25. do 31. svibnja 2023. godine, u skupini od pedesetero sestara i braće iz okruga Požega i iz Zagreba, posjetili smo našu crkvu u Parizu. Putovali smo udobnim autobusom. Priredili smo i u adventističkoj crkvi održali cjelokupni program te subote. Sestre i braća podrijetlom iz naših krajeva srdačno su nas primili, pripremili zajednički ručak i ugostili nas.

O velegradu Parizu ne treba mnogo govoriti; svi smo se oduševili Eiffelovim tornjem, dvorcem Varsaillesom i mnoštvom drugih znamenitosti.

Zahvalni smo Bogu na zaštiti na tom dugom putovanju, na radosti, pjesmi, zajedništvu i novim poznanstvima i iskustvima.

Miroslav Lorencin


Posjet akreditacijske komisije ATVU

Posjet akreditacijske komisije ATVU

Od 9. do 11. siječnja 2023. Adventistička akreditacijska komisija (AAA) pri Generalnoj konferenciji posjetila je ATVU. Ova komisija osigurava da sve adventističke obrazovne ustanove nude kvalitetnu naobrazbu i duhovnu skrb svojim studentima i osoblju. Kako bi se to osiguralo, kao i u prethodnim posjetima ova komisija je detaljno preispitala sve aspekte rada ATVU-a. Komisija je bila sačinjena od predstavnika Generalne konferencije, Transeuropske divizije, sestrinskih obrazovnih institucija, sa područja teologije i financija i lokalnog eksperta.

Iako pripreme za svaki posjet AAA zahtijevaju puno vremena i truda, djelatnici ATVU-a su zahvalni komisiji koja ne samo da preispituje rad ustanove, već i donosi prijedloge za napredak i razvoj. Neka od područja koja su osobito bila pohvaljena su cjelovitost u pristupu obrazovanju, akademska izvrsnost, kao i predanost rada svih djelatnika. Komisija je također ukazala i na mogućnost unapređenja određenih područja, kako bi se ATVU nastavilo razvijati i ulagati u izvrsnost i strateško promišljanje. Akreditacija na četiri godine koju je dobilo Učilište (do 31. prosinca 2026.) omogućava studentima koji završe studij s dobrim ocjenama nastavak diplomskog studija u području teologije u adventističkim ustanovama diljem svijeta.

Zahvalni smo Bogu koji je vodio ATVU od osnutka do sada i pod čijim vodstvom i uz čiju pomoć nastavljamo ulagati u pripremu mladih ljudi za cjelovitu službu Njemu i bližnjima, kao što je rekao prorok Zaharija: „Ne silom ni snagom, već Duhom mojim’, veli GOSPOD Nad Vojskama.“ (Zaharija 4,6 VAB)


Krštenje u Novoj Gradiški

Krštenje u Novoj Gradiški

U subotu, 14. svibnja 2023., vjernici požeškog okruga su se okupili u mjesnoj crkvi Nova Gradiška kako bi uveličali svečanost krštenja bračnog para Šunjić iz Slavonskog Broda. Naime, Suzana i Božidar su putem interneta dobili odgovore na svoja pitanja, te su ih odmah sproveli u djelo. Došli su u našu crkvu sa željom da budu kršteni.

Program njihovog krštenja obilovao je glazbom, za koju su se pobrinuli sestra Rebeka i novopridošli brat Tomislav, kojeg smo prošle godine krstili s vrlo sličnom životnom pričom. Prije samog čina krštenja pastor Miroslav Lorencin je nazočne uveo u značaj krštenja kroz duhovno razmišljanje, da bi potom uronio taj par u novi odnos s Isusom Kristom. Nakon čestitanja i suza radosnica, duhovnu poruku je podijelio pastor Dario Kovačević.

Radost druženja s krštenicima i gostima koji su došli iz našeg proširenog okruga (uključujući goste iz Bosne) okončali smo zajedničkim ručkom. Bio je vrlo ukusan i neobičan za ovo podneblje — vegetarijanski. Pokazalo se da Božji narod uživa biti zajedno i uvjereni smo da će takvih susreta u budućnosti biti još više.

Dario Kovačević