Adventpress bilten

1. 09. 2023.

Kampiranje na Fratarskom otoku

Kampiranje na Fratarskom otoku

Mladi iz Hrvatske i svijeta okupili su se ovog ljeta na Fratarskom otoku u Puli od 13. do 20. kolovoza. Godišnji kamp za mlade dosegao je novi rekord s više od 130 ljudi. Fratarski kamp vodili su mladi iz Hrvatske konferencije koji su ugostili prijatelje iz Srbije, Njemačke i Kanade, kao i nekoliko drugih mladih iz Italije, Austrije, Poljske, Litve, SAD-a, Španjolske i Velike Britanije.

Govornik tjedna bio je Zoran Sudarević koji trenutno živi i radi kao pastor u Kanadi. Bogosluženja su se održavala svakoga jutra i večeri s naslovom „Život priča“ u kojemu su se proučavale biografije poznatih biblijskih karaktera. Na bogoslužjima mladi su također pričali svoja svjedočanstva i na taj način drugi sudionici kampa su imali mogućnosti čuti kako je Bog djelovao u životima jedni drugih. Tijekom tjedna održane su četiri radionice koje su govorile o tome kako biti produktivan i kako kvalitetnije koristiti svoje vrijeme i ostale resurse. Tokom cijelog kampiranja vrijeme je bilo jako lijepo i mladi su mogli uživati u kupanju, igranju sportova, sudjelovanju u igri potrazi za blagom, igrama i zajedničkom pjevanju. Fratarski otok, miran i okružen prirodom, pružio je prekrasan ugođaj za odmor i kvalitetno provođenje vremena uz upoznavanje mladih Adventista iz cijelog svijeta.

U subotu poslijepodne je bilo krštenje jedne djevojke iz Njemačke koja je podijelila moćno svjedočanstvo kako je Bog djelovao u njezinom životu. Na krštenju mladi su proslavili Boga zborskom glazbom, biblijskim stihovima, pjesmama i recitacijama. Slavlju su se došli pridružiti i podržati mlade i vjernici adventističke crkve iz Pule. Čak su i neki prolaznici zastali kako bi uživali u pjesmi i svjedočili krštenju. Bio je to poseban završetak kampiranja na Fratarskom, jer su se mladi radovali i donosili odluke da predaju svoje živote Isusu. Mladi sa raduju ponovnom susretu sljedeće godine, kako bi se opet sreli jedni sa drugima, sklopili nova prijateljstva i nastavili zajedno rasti i postajati sličniji Isusu.

Chanel Hadžiefendić


Obitelj Gregor crkvi Kutina

Obitelj Gregor crkvi Kutina

Subota 5. kolovoza 2023. godine ostat će u lijepom sjećanju vjernicima kutinske adventističke crkve. Toga dana smo imali goste iz Sjedinjenih Američkih Država: dr. Željka i Ružicu Gregor. U vijestima iz svijeta Željko je govorio o radu studenata sa Sveučilišta Andrews, gdje oni kao bračni par više godina drže nastavu. Studenti iz raznih dijelova svijeta (Brazil, Hrvatska, Libija, Srbija, Libanon…) proveli su četiri tjedna iskopavajući arheološki lokalitet Khirbet Safra u današnjoj državi Jordan. Govorio je o važnim biblijskim mjestima u Jordanu.

Na radost studenata, poveo ih je i na proputovanje Egiptom, gdje su također mogli upoznati mnoga mjesta povezana s biblijskom poviješću. Propovijed Željka Gregora bila je o važnosti misije u Starom zavjetu, koja se proteže od Edenskog vrta sve do danas. Glagol koji je preveden kao raditi, u stvarnosti treba prevesti kao služiti, te time postaje jasno da je čovjeku dana zadaća da služi svemu što se nalazi oko njega, kao i da pazi da se Božji karakter očituje u njegovom. Mi smo narod ostatka s ciljem: ispunimo svojim životom naše poslanje, oslanjajući se na Kristov karakter — zaključio je na kraju svojeg izlaganja Željko Gregor. Hvala mu na posjetu i hrabrenju male skupine vjernika koja se okuplja u mjesnoj crkvi u Kutini.

Blanka Herceg


Dolazak pastora Drage Mojzeša

Dolazak pastora Drage Mojzeša

U ponedjeljak, 31. srpnja 2023., doselio je u Osijek pastor Drago Mojzeš sa suprugom Slavicom, a predstavljen je svim vjernicima mjesne adventističke crkve Osijek u subotu 5. kolovoza 2023., čime je službeno preuzeo dužnost pastora Osječko-baranjskog okruga. Svi ga znamo kao dosadašnjeg predsjednika Jadranske unije, koji je k nama dolazio kao gost iz Zagreba. Ovom prigodom postao je domaćin, ne skrivajući radost što se kao Slatinac ponovo vraća u rodnu Slavoniju. Nismo ni znali da je upravo u našoj crkvi u Osijeku učinio zavjet krštenjem davne 1974. godine.

Te nam je subote uputio kratku ali vrlo snažnu poruku o razlogu svojeg dolaska, koja bi se mogla sažeti u rečenicu: “Poslan sam k vama, da vas volim.” Te tople i pomalo neočekivane pozdravne riječi dirnule su srca svih nazočnih, stvarajući sveto ozračje Božje prisutnosti, čija je temeljna vrlina ljubav. Tu zapovijed o ljubavi dao je sâm Krist svojim učenicima, ali je upućena i svim Njegovim sljedbenicima. I mi trebamo biti utjelovljenje ljubavi, rekao je pastor Mojzeš, oni koji će moliti i raditi na spasenju bližnjih. Tada će se ostvariti prorokove riječi: “Idemo s vama, jer je s vama Bog!” (Zaharija 8,23) Hvala pastoru Dragi na srdačnim riječima koje nam je uputio, na prizivu kršćanskog suživota protkanog ljubavlju, jedinstvom i međusobnim uvažavanjem. Vjerujemo kako ćemo zajedničkim snagama i uz Božju pomoć uspješno surađivati na svim područjima crkvenog života, a posebice u propovijedanju Radosne vijesti. Pastoru Dragi i njegovoj supruzi Slavici želimo od srca toplu dobrodošlicu u Osječko-baranjski okrug i našu mjesnu crkvu!

Gordana Balašević


Dječje ljetne igre “Banovanija23”

Dječje ljetne igre “Banovanija23”

Ovog ljeta ADRA Hrvatska je organizirala treće ljetne igre “Banovanija23” u najsiromašnijem području Hrvatske, na Baniji, koja je pretrpjela jaki potres krajem 2020. godine. Previše ljudi još uvijek trpi posljedice tog potresa i već treće ljeto živi u kontejnerima. Nerazvijenost kraja, loše ceste prema malim selima i slabi signal ostavljaju djecu bez prilike da se druže s vršnjacima izvan škole.

Važnost ljetnih igara vidljiva je u sve većem zanimanju među djecom i roditeljima. Ove godine 155 djece iz toga kraja sudjelovalo je u igrama, u razdoblju od 9. do 21. Srpnja, na dvije lokacije: prvi tjedan igre su održane u gradu Glini, a drugi u selu Malom Gradcu blizu Gline, za djecu koja su došla iz dvadeset sela. Imali smo međunarodnu skupinu volontera iz Bosne, Slovenije, Albanije, Ukrajine i Hrvatske. Ukupno dvadeset i sedam volontera imalo je prednost biti dio ove posebne uspomene koju će mnoga djeca pamtiti cijeli život.

Na ljetnim igrama djeca sudjeluju u različitim aktivnostima, sportskim igrama, vodenim aktivnostima, kreativnim radionicama, oslikavanju lica, personaliziranom sitotisku majica i motivacijskim “pričama”. Budući da mnoga djeca dolaze iz nesređenih obiteljskih okolnosti i rijetko imaju dobre uzore u svojem okruženju, motivacijski govornik je svaki tjedan dijelio kršćanske vrijednosti za život na zanimljiv i doista važan način. Djeca su slušala o vrijednostima koje su ključne da bi se razvila u odgovorne i ljubazne odrasle osobe. Na kraju igara u petak svako je dijete dobilo vrećicu s poklonima koji uključuju nadahnjujuću knjigu. Ove godine su starija djeca dobila knjigu Vjeruj u velike stvari Bena Carsona, kao nastavak na njegovu knjigu od prošle godine Darovite ruke. Naše je srce puno kad vidimo da je ovogodišnja knjiga nekima od njih postala omiljena knjiga.

Odgovori djece i roditelja su iznimno pozitivni i njihovo nestrpljenje za dječje ljetne igre “Banovanija24” nas posebno raduje. Osjećamo se povlašteno jer vidimo da ostavljamo pozitivan utjecaj i stvaramo sretne uspomene iz djetinjstva za djecu koja najčešće žive teške živote.

Ivana Šadek