Adventpress bilten

3. 11. 2023.

Zagrepčani i Beograđani — u Sarajevu

Zagrepčani i Beograđani — u Sarajevu

Mladi iz Crkve Zagreb 1, uz nekolicinu mladih iz Beograda, okupili su se u Sarajevu, za vikend 20. do 22. listopada 2023. godine. Time su mladi iz tri glavna grada susjednih država proveli zajedničko vrijeme, upoznajući se kroz zanimljive aktivnosti i službu Bogu.

Subotnje bogoslužje održali smo na temu iskušenja. Prvi dio bogoslužja organizirali su mladi iz Beograda, a drugi dio mladi iz Zagreba. Biblijska pouka je bila neobična i zanimljiva. Podijelili smo se u šest skupina, prema mjesecima rođenja. To nam je omogućilo da se svi pomiješamo, bolje upoznamo te čujemo različita mišljenja. Tijekom bogoslužja slušali smo dvije kratke propovijedi, pastorâ Danila Zelenkapića te Josipa Ivankovića.

Nakon bogoslužja su braća i sestre iz Sarajeva poslužili zajednički ručak, a potom smo krenuli u šetnju Wilsonovim šetalištem uz rijeku Miljacku. U jednom trenutku prekinula nas je kiša, no nije spriječila naše uživanje u šetnji. U molitvenom domu smo svi zajedno završili subotu, a navečer smo se ponovno družili i igrali mnoge društvene igre.

U nedjelju smo se okupili na kratkom jutarnjem bogoslužju, nakon čega smo krenuli u razgledavanje Baščaršije. Tamo smo proveli većinu dana, obilazeći različite znamenitosti Sarajeva te pokoji restoran i trgovinu s mnoštvom zanimljivosti.

Taj predivan vikend uistinu nam je bio na blagoslov, i svatko od nas će pamtiti to putovanje do kraja života. Već su počela raspitivanja o tome kad ćemo se ponovno susresti na nekom duhovnom vikendu. Hvala Bogu što nas je vodio, čuvao i blagoslivljao na svakom koraku našeg izleta u Sarajevo!

Lucija Bahtić

 


Jesenski sabor u Zagrebu

Jesenski sabor u Zagrebu

Pjevanje, druženje, hrana za dušu i tijelo — tako je izgledao jesenski sabor u Zagrebu. Održan je u subotu, 28. listopada 2023. godine, a duhovnu poruku imao je pastor Božidar Mihajlović iz Bosne i Hercegovine, koji nam je došao sa suprugom Natašom. Na početku bogoslužja Boga je proslavio zbog crkve Zagreb 1 pjesmom “Zato Ga uzdiže”. Prisutni su bili ohrabreni i potaknuti da služe Bogu i šire Radosnu vijest, na što upućuje i geslo sabora “Objava nade”.

Blagajnik Hrvatske konferencije Nebojša Milovanović predstavio je financijsko stanje Adventističke crkve u Hrvatskoj i objavio novosti iz konferencije, te pozvao vjernike na misiju i pomoć onima kojima je to najpotrebnije. Boga su pjesmom proslavila i djeca, a glazbenu točku uz gitaru prije propovijedi imao je pastor crkve Zagreb 2 Mišo Havran. Pastor Mihajlović govorio je o uključenosti vjernika u službu crkve i ohrabrio sve prisutne da više sudjeluju u crkvenim aktivnostima,posebice onima humanitarne naravi.

“Želim vas obavijestiti da živimo u vremenu kad se u kršćanskoj crkvi u cijelom svijetu događaju goleme promjene koje se mogu usporediti s Reformacijom u doba Luthera. Svaki vjernik nije samo svećenik pred Bogom, nego je svećenik i pred drugim ljudima, jer predstavlja Boga svijetu”, poručio je.

Na poslijepodnevnom bogoslužju vrlo je stručno govorila i Nataša Mihajlović, o odnosu crkve prema djeci i kako je važno da im odrasli budu pravi primjer, jer ih mnogo toga može odvratiti od Boga ili mogu stvoriti pogrešnu sliku o Njemu. Zapjevao je ponovno i zbor, jer su se pridružili i vjernici crkve Zagreb 2 te otpjevali pjesmu “Ja čeznem za tim danom”.

Pastor Mihajlović imao je još jednu duhovnu poruku, a započeo ju je čitajući iz Biblije: “Jer bijah gladan i dadoste mi jesti; bijah žedan i napojiste me; bijah putnik i primiste me; bijah gô i obukoste me; bijah bolestan i pohodiste me; bijah u tamnici i dođoste k meni.” (Matej 25,35.36) Pozvao je vjernike da se pripreme za ispit kad Bog dođe, kako ne bi bili oni koji su zanemarili najvažniji Zakon koji im je dao, a to je — ljubav. Rekao je da onima koji imaju ljubav sasvim prirodno dolazi držanje svih Zapovijedi, jer vole Boga i svoje bližnje. Takvom porukom ljubavi završila je prekrasna saborska subota.

Vladana Kovačević


Zagrepčani u posjetu Beču

Zagrepčani u posjetu Beču

Sedamdesetak vjernika Crkve Zagreb 1 posjetilo je crkvu u Beču, od 20. do 22. listopada. “Crkva na kotačima”, kako se vjernici s Prilaza sada u šali nazivaju, doista je opravdala taj naziv i na kotačima donijela radost zajedništva, pjesme i slavljenja vjernicima crkava s našeg govornog područja u Beču.

Posebna radost bila je slaviti Gospodina na zajedničkim bogoslužjima u subotu, u prepunom molitvenom domu. Uz duhovne poruke pastora Nevena Relića i domaćina Nenada Đidare, svaki sudionik mogao je naći svoj kutak ohrabrenja kroz hvalospjev iskustva i osobni susret s “Janjetom koje je dostojno primiti hvalu, čast i slavu”.

Dva zbora su se ujedinila u istoimenoj pjesmi i pridonijela svečanosti bogoštovlja, a kroz biblijski kviz svatko je dobio priliku osvojiti “jack pot”.

Nakon obilja duhovne hrane, ljubaznost naših domaćina pokazala se u svojem punom sjaju na ručku kojega su pripremili za sve nazočne. Takvi trenuci uvijek su prilika da se bolje upoznamo i povežemo.

Prekrasno toplo i sunčano subotnje poslijepodne bilo je savršeno za doživjeti dio ljepote samog središta Beča, a turistički obilazak imao je svoj vrhunac u prijepodnevnim nedjeljnim satima posjetom dvorcu Schönbrunn i staroj jezgri Beča koja čuva zadivljujuće dijelove bogate poviješću i kulturom.

Cijela priča imala je najmirisniji i najukusniji završetak oko zajedničkog stola uz vruću pitu sirnicu, to jest burek kako ga mi od milja zovemo. Tako smo se poželjeli ponovno vratiti u budućnost, zapjevati još neku zajedničku pjesmu, podijeliti još poneko iskustvo i posjetiti još koju znamenitost. Da, pogodili ste, sakupljamo “bodove” koje ćemo s radošću vratiti kad naš novi molitveni dom bude spreman primiti u svoj zagrljaj ovu ili neku drugu zajednicu vjernika. Do tada, koristimo sve blagoslove “crkve na kotačima”.

 

Svetlana Relić


Moja mala misija — u Stipanovcima

Moja mala misija — u Stipanovcima

Na poziv Hrvatske konferencije pastor u miru Ivan Đidara posjetio je 27. i 28. listopada ove godine mjesnu crkvu u Stipanovcima, nedaleko Našica. Ta lijepo uređena mjesna crkva nekada je brojila više od tridesetak vjernika i još desetero djece. Danas, kao u mnogim selima, mlađi naraštaji odlaze s djecom u gradove i čak u inozemstvo, stari umiru, a mjesne seoske crkve ostaju poluprazne.

Za tu subotu pozvali su i nekoliko vjernika iz mjesnih crkava Đurđenovac i Našički Gradac. Domaćini su priredili zajednički ručak, zajedno s gostima, i tako obnovili lijepa iskustva iz prošlosti. Propovijedi koje su slušali upućivale su ih na neizbježnu i nužnu misiju za današnje vrijeme. Svaki vjernik treba biti uključen u misiju u skladu sa svojim sposobnostma. Nije dovoljno da mještani znaju da su u selu nazočni oni koji ne rade subotom, nego je bitno da znaju i zašto oni svetkuju baš taj dan. Kad na to pitanje dobiju odgovor: razlog je zato što to zahtijeva četvrta zapovijed iz Deset Božjih zapovijedi, koja nas upućuje na stvaranje, Stvoritelja i Spasitelja.

Starješina mjesne crkve u Stipanovcima, Jonatan Kubena sa suprugom Aleksandrom, radi na održavanju te mjesne crkve. U tjednu nađe vremena da povede mlade na rekreaciju — na tenis, i onda s njima pokušava raditi svoju malu misiju. U tom sportu je dosad osvojio stotinjak pokala i medalja. Ali on, usput, zapravo radi na tome da zadobije i osvoji žive, vrijedne nagrade — mlade za Krista. Svaki vjernik je bitan i treba imati svoju malu misiju za Krista. I tako dok On ne dođe.

Ivan Đidara


Okružni sabor u Daruvaru

Okružni sabor u Daruvaru

Jesenske subote, 14. listopada 2023. godine, bilo je posebno svečano u posebno lijepoj starinskoj crkvi u Daruvaru. Održan je okružni sabor za crkvene okruge Daruvar, Nova Gradiška i Virovitica. Uz bogat glazbeni program — orkestar koji je vodio zajedničke pjesme, mješoviti zbor sastavljen od pjevača iz naših triju okruga, instrumentalni sastav mladih, te pjesmu djece i sudjelovanje recitatora.

Kroz biblijsku pouku vodio nas je pastor Josip Salajster, a glavnu duhovnu poruku uputio je predsjednik Hrvatske konferencije Bobo S. Marčeta. Ono što je glavni cilj u životu svakog kršćanina jest misija, širenje Radosne vijesti svakome s kim smo u doticaju.

Nakon zdravog ručka, u poslijepodnevnom dijelu je duhovnu poruku iznio pastor Alen Hadžiefendić, vođa mladih u Hrvatskoj konferenciji. Prekrasan sunčan dan bio je još jedan poklon s Neba koji je uljepšao naš svečani skup. Zahvalni smo Bogu na prilici da se zajednički družimo i proslavljamo Ga za sve blagoslove koje primamo iz Njegovih dobrih ruku.

Branko Đurišević