Adventpress bilten

1. 12. 2023.

“Naučite živjeti sretnije” u Sisku

“Naučite živjeti sretnije” u Sisku

Pet psihološko-zdravstvenih predavanja “Naučite živjeti sretnije” i koncert duhovne glazbe, tijekom posljednja dva vikenda u studenom, bili su uvod u evangelizacijski niz koji će se od 1. do 16. prosinca 2023. godine održati u Sisku, kao jednom od četrnaest hrvatskih gradova s inozemnim predavačima.

Odgovor na najvažnije ljudsko pitanje — Kako živjeti sretnije? — slušateljima je ponudio pastor crkvenog okružja Sisak, mr. Marijan Peršinović, održavši zdravstvena, psihološka i duhovna predavanja i savjetujući osobe u potrebi, upravo onako kako je to proteklih dvadeset i pet godina činio u liječenju ratnih trauma i drugih posljedica, zajedno s liječnicima, psiholozima i humanitarnim radnicima u Vukovaru i Osijeku, te potom u Šibeniku, Zadru i Kninu.

Vrijedno duhovno osvježenje i radost ponudili su nam i članovi Gospel ansambla Agape cjelovečernjim koncertom duhovnih pjesama. Iako već naširoko poznat, Agape je posebno oduševio slušatelje nekim od svojih starih pjesama. Dvije točke su osobito oduševile slušatelje: “Primorska” Fredija Milera u izvođenju muškog trija — Darka Kovačevića i njegova dva sina, te nastup Aleksandre Perković, koja je otpjevala pjesmu “Were it not for Grace” (“Da nije bilo milosti”), uz glazbenu pratnju profesorice Sanje Krivošić iz Glazbene škole u Sisku. Aleksandra je Siščanka i bivša članica skupine Agape. Nakon svoje solo pjesme ona je nastavila pjevati sa sastavom, jer nije zaboravila niti jednu njihovu pjesmu.

Svi nastupi tijekom tih šest izdvojenih večeri trebali su se događati u dvorani sisačkog Doma za starije i nemoćne osobe, i tako biti uvod u evangelizaciju koja će se održavati u prvom dijelu prosinca 2023. godine. Govornik će biti pastor Wally Amundson, iz Sjedinjenih Američkih Država, koji je sa suprugom Christine bio dugogodišnji misionar u afričkim zemaljama Ruandi, Burundiju i Obali Bjelokosti. Njegove teme pod zajedničkim naslovom “Objava nade” i bogata iskustva koja će nam iznositi tijekom tih predavanja imaju za cilj potaknutii duhovnu obnovu u Sisku i okolici te upozoriti ljude na važnost podizanja pogleda s ovozemaljskih problema na sigurnost nade koju možemo osigurati jedino svojim pogledom u Stvoritelja i našeg Otkupitelja Isusa Krista.

Nastavak niza predavanja onemogućen je u Domu umirovljenika, zbog obnove pandemije Covida 19 i inspekcijske zabrane posjeta. Time su ta dvotjedna predavanja s tog mjesta premještena u dvorane adventističkih crkava u Sisku i Kutini.

Josip Takač


Tečajevi kuhanja u Puli

Tečajevi kuhanja u Puli

Zadnji u nizu od šest tečajeva kuhanja u Puli održan je 29. studenoga 2023. godine. Organizatori su zamislili da na tri tečaja pozovu osobe koje su i ranije bile na sličnim događanjima, a tri tečaja da budu za nove sudionike. Tečajevi su se održavali srijedom s petnaestak sudionika. Vodile su ih Zlatica Lukić i Milkica Vale, uz potporu Ester Marin, Aleksandre Žufić, Jadranke Kostešić i Janka Žufića.

Voditelji tečaja zavređuju svaku pohvalu, priznanje i čestitke za višegodišnji predani i stručan rad na području podučavanja zdrave vegetarijanske prehrane i kuhanja! Svi sudionici su bili oduševljeni i jedva čekaju sljedeće slične prilike. Otvoreni su i za različita predavanja u crkvenim prostorijama.

Za nekoliko dana počet će predavanja u našoj crkvii “Objava nade” s gostom govornikom D. W. Westom, i vjerujemo da će se određeni broj posjetitelja tih tečajeva kuhanja odazvati i na duhovna predavanja, koja su također dio zdravog načina življenja.

Miroslav Lorencin

 


Koncert i najava evangelizacije “Objava nade” u Zadru

Koncert i najava evangelizacije “Objava nade” u Zadru

U dvorani adventističke crkve u Zadru, u subotu uvečer, 26. studenoga 2023., održao se koncert koji je za cilj imao najaviti evangelizaciju u kongresnoj dvorani Hotela Kolovare, zasigurno najboljem prostoru za sastanke u gradu Zadru. Niz predavanja “Objava nade” vodit će pastor brazilsko-talijanskog podrijetla Silvio Pionatto, iz Sjedinjenih Američkih Država.

Zadar u evangelizacijskom smislu godinama nije imao tako velik događaj, stoga se odbor mjesne crkve odlučio upriličiti posebnu najavu u obliku malog koncerta duhovne glazbe koji će okupiti susjede, djecu i prijatelje, ali i vjernike koji su duže vrijeme odsutni. Takav način objave pokazao se kao odličan potez. Mala zadarska crkva bila je sasvim ispunjena slušateljima i duhom radosti proslavljanja Krista.

Glavni glazbenik bio je bjelovarski kantautor i solo izvođač kršćanskih pjesama Ivan Miletić. Uz cjelovečernju radost i recitiranje poezije o Kristu, Miletićeve izvedbe i zajedničko pjevanje, posjetitelji su dobili pozivnicu i najavu predstojeće evangelizacije.

Gotovo svi posjetitelji su još dugo ostali na druženju uz peciva i tople napitke, čime se malo Božje svjetlo u Zadru zapalilo kako bi još jače svijetlilo onima koji traže put dok traje vrijeme Božje milosti.  Isti koncert ponovio se sljedeći dan i u adventističkoj crkvi u Šibeniku, prilikom kojeg je najavljena evangelizacija koja će u tom gradu uslijediti početkom 2024. godine.

Daniel Purda

 


Agape Family Quartet u Koprivnici

Agape Family Quartet u Koprivnici

Dvorana Doma mladih u Koprivnici bila je puna oduševljenih slušatelja koji su pljeskali i pjevali uz Agape Family Quartet. Pastor Darko Kovačević nastupio je sa svojim sinovima Matijom, Andrijom i Jakovom, a pjevali su poznate evanđeoske i božićne pjesme. Koncert je održan u nedjelju, 26. studenoga 2023., i nije im bila potrebna glazbena pratnja kako bi očarali slušatelje — sve su pjevali a capella.

“Razmišljala sam hoćemo li ići na misu ili na taj koncert, ali mi je drago što smo ipak došle ovamo. Oduševljene smo i uživale smo”, rekla je jedna posjetiteljica koja je na koncert dovela svoju kćer.

Nastupili su i najmlađi Kovačevići, Anastazija i Teodor, djeca pastora Matije Kovačevića. Otpjevali su pjesmu “Znam da Isus voli me”, dok ih je na gitari pratio njihov djed Darko. Divne poruke pjesama dirnule su srca mnogih i ukazale im na Božju ljubav i milost. Božićnu pjesmu “Es ist ein Ros entsprungen” kvartet je otpjevao na njemačkom jeziku, a tri pjesme su izveli i kao kvintet s Robertom, suprugom pastora Darka i majkom braće Kovačević.

To je bio prvi cjelovečernji koncert tog obiteljskog kvarteta, jer su dosad na koncertima Gospel ansambla Agape pjevali samo po nekoliko pjesama. U budućnosti ih čeka još takvih nastupa. Povod za koncert bio je da što veći broj Koprivničana obavijeste o evangelizaciji koja će se održavati u njihovom gradu. Zato su pred kraj koncerta pozvali na pozornicu i pastora Darija Kovačevića koji je  prisutnima najavio niz svojih duhovnih predavanja “Dani odluke”, koji će trajati od 4. do 9. prosinca u koprivničkoj Gradskoj vijećnici.

Vladana Kovačević

 


Prvi Adventistički habilitirani doktor znanosti hrvatskih korijena

Prvi Adventistički habilitirani doktor znanosti hrvatskih korijena

Igor Lorencin već osam godina predaje novozavjetne predmete na najstarijem europskom Adventističkom sveučilištu Friedensau u Njemačkoj. Ali za sveučilišno profesorsko zvanje u Njemačkoj, osoba uz doktorat treba doseći i sljedeći takozvani habilitacijski stupanj, čime se potvrđuju kompetencije u nastavi. Posljednjih godina je Igor Lorencin uz nastavu u Friedensau radio na svojem habilitacijskom znanstvenom radu “Iščekivanje skorog Kristovog dolaska i ritualiziranje nade u ranom kršćanstvu”.

Za svoje habilitiranje izabrao je jedno od najstarijih protestantskih sveučilišta u Europi, Debrecen Reformed Theological University, osnovanog u doba Reformacije daleke 1538. godine. Rad je uspješno obranio pred vijećem sveučilišnih profesora, održavši jedno znanstveno i jedno nastavno predavanje, na engleskom i na njemačkom jeziku.

Na dan 24. studenoga 2023., na završnoj svečanosti sveučilišta u Debrecenu, dodijeljena mu je diploma habilitiranog doktora znanosti. Čestitamo dr. habil. Igoru Lorencinu i želimo mu napredak u profesorskom zvanju uz obilje Božjih blagoslova i vodstvo!

Miroslav Lorencin


Zdravstveni vikend u Daruvaru

Zdravstveni vikend u Daruvaru

U daruvarskoj crkvi održan je od 17. do 19. studenoga 2023. zdravstveni vikend. Nizom od tri predavanja gost govornik dr. Željko Ćorić pružio je našim sugrađanima i vjernicima korisna znanja o očuvanju zdravlja. Slušali smo o prevenciji i liječenju povišenih masnoća, šećera u krvi, pretilosti, visokom krvnom tlaku, moždanom i srčanom udaru, zatim o mineralima i vitaminima, a na kraju i o nadvladavanju stresa, strahova i depresije.

Nakon svakog predavanja svi koji su to željeli su mogli besplatno izmjeriti šećer u krvi i krvni tlak te se posavjetovati s liječnikom o svojoj dijagnozi. Predavanjima se odazvalo i dvadesetak prijatelja, pa se nadamo da je to dobar uvod u nastavak evangelizacije “Objava nade”.

Valentina Šidak Rohlik


“Susret Boga i čovjeka” u Vukovaru

“Susret Boga i čovjeka” u Vukovaru

Adventistička crkva u Vukovaru bila je mjesto održavanja triju evangelizacijskih večeri “Susret Boga i čovjeka”. Predavanja su se održala od 24. do 26. studenoga ove godine, a održao ih je Dominik Ljubić, pastor Vinkovačkog okruga.

Hladno i vjetrovito vrijeme nije bilo prepreka da dođu i vjernici crkve i oni koji su se po prvi put odlučili upoznati s Božjom nakanom otkrivenom kroz Stvaranje, Njegovo vodstvo u našim odlukama i naše konačno otkupljenje. Toplo i Svetim Duhom ispunjeno ozračje koje smo svi doživjeli već u petak, privuklo je posjetitelje u subotu u još većem broju.

U nedjelju, posljednju večer tog događanja, najavili smo niz predavanja “Objava nade”, koji će se održati u Vukovaru od 1. do 16. prosinca ove godine, na kojem će govornici biti bračni par Lori i David Brandt iz Sjedinjenih Američkih Država. Tom prigodom podijelili smo Biblije i knjige o duhovnosti, uz razgovore i domjenak. Radosni i ispunjeni očekujemo nastavak događaja na kojima će Bog progovarati iz svoje Riječi.

Dominik Ljubić


Predavanja u Splitu

Predavanja u Splitu

Vikend od 17. do 19. studenoga 2023. obilježen je u splitskoj crkvi zanimljivim radionicama “Tvoj život, tvoja priča”. Nazočni su doznali bitne pojedinosti o stvarnosti traume koja nas okružuje još od našeg rođenja, i njezinog utjecaja na odrastanje i kreiranje naših obrazaca ponašanja i naših odnosa.

Voditelji radionica, bračni par Marina i Marko Zeko, prikazali su slušateljima stvarnost velike borbe između dobra i zla na razini svakodnevnih života i, što je najvažnije, odnosa kojima smo obilježeni. Naglasak je bio na prisjećanju na pojedinosti iz naše prošlosti koje trebamo otkriti kao trenutke u kojima smo izgubili mir (hebrejski shalom) za koji nas je Bog stvorio.

Reakcije prisutnih su bile vrlo dobre, jer su kroz ono što je predstavljeno uvidjeli da postoje takvi trenuci u njihovom životu. Uvjereni smo da su takve prilike način na koji našim sugrađanima možemo približiti Radosnu vijest na potpuno neuobičajen način, okrenut njihovim potrebama.

Marko Zeko


Predavanja i radionica zdrave hrane u Varaždinu

Predavanja i radionica zdrave hrane u Varaždinu

U Varaždinu, na adresi mjesne adventističke crkve u ulici Ivana Milčetića 6, održali smo tri vrlo korisna i zanimljiva predavanja, od 20. do 22. listopada 2023. godine. Kako nadvladati stresove, strahove, depresiju te steći duševni mir, metabolički sindrom — bolest suvremenog doba, te vitamini, minerali i fitotvari za prevenciju i liječenje bolesti, teme su koje su privukle lijepi broj posjetitelja. Predavač dr. Željko Ćorić je nakon svakog sastanka odgovarao na pitanja prisutnih, svima koji su to željeli izmjerio tlak i razinu šećera te uputio zdravstvene preporuke. Svake večeri smo sve nazočne pozvali na evangelizaciju “Objava nade”, koja će se održavati početkom prosinca.

U nedjelju, 26. studenoga, nastavili smo s radionicom zdrave hrane pod stručnim vodstvom veganske kuharice Ivane Šadek. Tridesetak nazočnih podijelili smo po skupinama i dali im zadatak da, prema određenom receptu, naprave ukusno jelo. Pripremali su se zdravi sendviči, umak vege bolognese, salate, “kajgana” bez jaja, i kao kruna svega “čokoladni” kolač kojemu je osnova bila namirnica tofu. Nakon svega svi su uživali u plodovima svojeg rada, i vrlo brzo je svih slasnih jela nestalo. Sve što priređujemo izvrsna je priprema za evangelizaciju “Objava nade”. Nakon toga nastavljamo s novom radionicom zdrave hrane, 17. prosinca 2023. godine na istom mjestu.

Kristijan Mojzeš