Adventpress bilten

29. 12. 2023.

Dvije evangelizacije u Kutini

Dvije evangelizacije u Kutini

Tijekom jeseni u Kutini su se održala dva niza evangelizacijskih predavanja u dvorani Poduzetničkog inkubatora. Prvi niz od šest predavanja “Naučite živjeti sretnije” održao je pastor Marijan Peršinović, u drugoj polovici studenoga. Na tim su predavanjima posjetitelji mogli naučiti kako se osloboditi tjeskobnih briga, nezadovoljstva, usamljenosti, osjećaja manje vrijednosti, krivnje i stresa. Nakon svakog predavanja posjetiteljima je ponuđena mogućnost osobnog savjetovanja o njihovim životnim poteškoćama, i neki od njih iskoristili su tu mogućnost.

Nakon tog niza predavanja u goste nam je došao pastor Wally Amundson, koji je u prvoj polovici prosinca održao sedam predavanja “Objava nade”. Govorio je o biblijskim proročanstvima iz Daniela i Otkrivenja, koja govore da živimo u vremenu pred Kristov drugi dolazak i pozivaju nas na pripremu za taj najvažniji događaj. Proučavali smo i o Božjem planu spasenja čovjeka i glavnom junaku knjige Otkrivenje — Isusu Kristu. Nakon svakog predavanja imali smo vrijeme za domjenak i druženje s našim gostom i njegovom suprugom Kristine, koji su nas oduševili svojom oduševljenošću za naviještanje Evanđelja, unatoč visokim godinama života.

Na predavanja su dolazili vjernici iz Kutine i Garešnice, zajedno sa svojim prijateljima. Vjerujemo da su ta predavanja bila svima na blagoslov te da će ti susreti ostati u dubokom sjećanju i srcima svih.

Blanka Herceg


Šesnaest predavanja u Puli

Šesnaest predavanja u Puli

U subotu, 23. prosinca 2023., zaključen je niz od šesnaest predavanja u Puli pod nazivom “Objava nade” pastora D. W. Westa iz Sjedinjenih Amerčkih Država. Ta predavanja s osnovnim biblijskim istinama bila su dio projekta “Europa za Krista”, održanog u nizu gradova u Hrvatskoj.

Pastor West govorio je o biblijskim istinama iz knjige Otkrivenja. S oduševljenjem koje dolazi iz osobnog iskustva dinamično je i uvjerljivo iznosio svoja predavanja. Nadahnuo nas je i potaknuo na razmišljanje iskustvom o dramatičnom preokretu u vlastitom životu koje je dovelo do njegovog  obraćenja. Pastor je također poslužio u pjesmama i svirkom na gitari i usnoj harmonici, što nas je obradovalo. Naglasak tijekom predavanja bio je i na samostalnom proučavanju Biblije s geslom koje je pastor ponavljao svake večeri: “Ako je u Bibliji, to želim; ako nije, ne želim.”

Oko trideset posjetitelja i vjernika dolazilo je svake večeri. Posjetitelji su se zanimali za biblijsko gradivo i uspostavili lijep odnos s pastorom Westom te su redovito dolazili na predavanja. Da bi se dodatno potaknulo slušatelje na razmišljanje o duhovnosti, i kao poticaj na dolazak na daljnja predavanja, podijelili smo četrdesetak knjiga.

Jedne večeri je izvršeno pomazanje nad dvije osobe koje su izrazile želju da se odviknu od pušenja. Pastor West je tijekom evangelizacije poticao ljude da predaju svoj život Kristu što je, vjerujemo, postalo sjeme odluke za njih, što s radošću očekujemo.

Zahvalni smo svim vjernicima koji su se uključili u osmišljavanje i provedbu programa, oglašavanja, zakuski i video-prijenosa. Zahvalni smo medijskom timu za kreativne i efektivne video najave. Zahvalni smo pastoru Westu na oduševljenosti kojo je unio u našu crkvu, i prevoditeljima na pomoći u sporazumjevanju. I zahvalni smo Bogu na iskustvima i vodstvu dok se spremamo za daljnje djelovanje u Njegovoj misiji.

Dorothea Relić Macedo


Agape u Ciboni

Agape u Ciboni

“Ovo sretan je čas, cijelom zemljom nek zavlada mir …” odzvanjalo je dvoranom Košarkaškog centra Dražen Petrović u Zagrebu kad je Gospel ansambl Agape zapjevao na pozornici uz pratnju orkestra, nakon a capella dijela pjesme “O dođite svi u najveći zbor”. U najavi njihovog nastupa, poznati voditelj Mirko Fodor naglasio je između ostalog kako je ove godine ansambl Agape obilježio četrdeset godina svojeg neprestanog djelovanja, nakon čega se dvoranom u kojoj je bilo oko četiri tisuće ljudi prolomio gromoglasan pljesak. Nizom ovogodišnjih koncerata u povodu te lijepe i velike obljetnice Agape je zaokružio nastupom na 34. koncertu “Božić u Ciboni”. Nastupili suu dva navrata: osim svoje pjesme, pjevali su i uz Dinu Jelusića, poznatog i omiljenog pjevača ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu.

Svojim nastupom slavili su Boga pred prepunom dvoranom, a gledali su ih na malim ekranima po cijeloj Hrvatskoj i u svijetu, u prijenosu Hrvatske radiotelevizije. Muški dio Agapea pjevao je tijekom cijelog koncerta i uz ostale zborove koji su pratili druge izvođače poput Vande Winter, Darije Auguštan, Zrinke Posavec, Krešimira Stražanca, Luke Nižetića, Tine Vukov, Roka Blaževića, Gazdâ i drugih, sve pod umjetničkim vodstvom maestra Zdravka Šljivca.

Uz mnoge druge, nastup Gospel ansambla Agape pohvalio je i gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, koji je bio oduševljen njihovim pjevanjem. Maestro Šljivac, kao i glazbenici orkestra, bili su oduševljeni orkestracijom koju je za nastup ansambla Agape načinio Andrija Kovačević, a ovog puta bio je i producent cijelog koncerta.

To je bilo već četvrti put da je Agape nastupio na koncertu “Božić u Ciboni”, uz mnoge poznate pjevače i zborove. Pozivi dirigenta i Hrvatske radiotelevizije pokazuje koliko ih struka i slušatelji cijene i vole slušati, pa je pravi blagoslov što svojim sudjelovanjem predstavljaju Adventističku crkvu kao svijetlo i sol u svijetu. Pozivi, poruke oduševljenja i čestitke iz različitih zemalja i dalekih kontinenata dokazuju da oni svojim nastupima približavaju ljude Bogu na poseban način, dotičući njihova srca dok pjevaju o divnoj Božjoj ljubavi, koju naviješta i njihov naziv.

Vladana Kovačević


Srž Radosne vijesti u Daruvaru

Srž Radosne vijesti u Daruvaru

Dok su se u cijelom svijetu palile adventske svjećice i dok su se punile trgovačke blagajne, u adventističkoj crkvi u Daruvaru započela je evangelizacija “Objava nade”. Bila su to dva tjedna proučavanja Božje riječi, od 1. do 16. prosinca 2023. svake večeri u 18 sati.

Govornik Thomas C. Garner, koji je došao iz Kalifornije, Sjedinjene Američke Države, potrudio se objasniti srž Radosne vijesti kroz četrnaest predavanja, počevši od “Najvećeg iznenađenja”, preko “Zadivljujuće objave”, “Posljednjeg poziva” do “Milenija” i “Svijeta sutrašnjice”. Svaku riječ temeljio je na Svetom pismu i uvijek naglašavao da ako je nešto zapisano u Bibliji, to je Božja objava. Premda je govorio na engleskom jeziku i svake večeri imao drugog prevoditelja, jasnim je izričajem vrlo brzo zadobio povjerenje slušatelja, koji su se iznova vraćali. Svake večeri s nama je bilo nekoliko prijatelja, s kojima su se vjernici nakon predavanja družili uz čaj i kekse. Bilo je to razdoblje međusobnog povezivanja s ljudima koji su možda izgubili nadu — da bi je ponovno pronašli.

Davor Rohlik


Veselica za djecu i mlade u Virovitici

Veselica za djecu i mlade u Virovitici

U mjesnoj crkvi u Virovitici održana je 27. prosinca 2023. godine veselica za djecu i mlade. Kroz igre spretnosti i koordinacije djeca i mladi proveli su ugodna dva sata druženja i veselja uz sokove i grickalice.

Prije kraja programa bilo je poklona. Bio je to samo mali znak pažnje koju crkva u Virovitici pokazuje kao zahvalnost djeci i mladima na njihovom uloženom trudu i zalaganju u proteklih godinu dana, kad su svojim darovima i sposobnostima u raznim prigodama proslavljali Boga.

Ljubiša Živojnov


Program zagrebačkih crkava “Nada je rođena”

Program zagrebačkih crkava “Nada je rođena”

U subotu, 23. prosinca 2023. godine, u dvorani crkve Zagreb 2 u Rakovčevoj 26 održan je prigodni blagdanski koncert naslovljen “Nada je rođena”. Bogati program misijske naravi predvodili su voditelji Sara Stanjević i Roko Halužan, koji su prigodnim crticama s duhovnim porukama za oko stotinjak prisutnih posjetitelja u prepunoj dvorani dočarali pravi smisao blagdana Božića. Božić je poprimio potrošački i zabavani smisao, umjesto da bude vrijeme obožavanja Spasitelja svijeta Isusa Krista. Bogato pripremljen glazbeno-scenski progam djece i odraslih pripremili su roditelji i djeca mjesnih zagrebačkih crkava pod vodstvom Mateje Vučetić i Sandre Melić te suradnike zadužene za rad s djecom u crkvama Prilaz i Rakovčeva.

Nastupili su zborovi, sastavi, solisti i na kraju kao vrhunac programa ujedinjeni zbor svih sudionika, koji su proslavili Boga zajedničkom pjesmom. Poslastica programa bio je scenski prikaz s tehnikom sjena iza platna, kojim je na poseban i zoran način dočaran događaj iz Betlehema, temelj svih nada onih koji čekaju Isusa Krista. Nakon što je jednosatni glazbeno-scenski program završen, nastavljeno je druženje uz domjenak i kreativne radionice za svu djecu. “Bilo je divno vidjeti prepunu crkvu nakon duže vremena”, rekla je jedna od sudionica. Drugi su istaknuli kako je bilo lijepo gledati ozarena lica nazočnih i djece dok su veličali Stvoritelja i proslavljali rođenog i uskrslog Isusa Krista, temelj vjere i nade!

Neven Klačmer