Adventpress bilten

5. 01. 2024.

Europa za Isusa u Koprivnici

Europa za Isusa u Koprivnici

Zdravstvena predavanja u Koprivnici

Kršćanska adventistička crkva u Koprivnici upriličila je u Gradskoj vijećnici tijekom dvaju vikenda niz besplatnih predavanja o zdravlju tijela i uma. U petak, 24. studenoga, dr. med. Željko Ćorić govorio je o tome kako vitamini, minerali i fitotvari mogu pomoći u prevenciji i liječenju bolesti, a u subotu, 25. studenoga, o tome koje korake možemo poduzeti da bismo nadvladati stres, strah i depresiju. Nakon svakog predavanja posjetitelji su postavljali pitanja na koja je dr. Ćorić spremno odgovarao i davao vrlo zanimljive i poučne primjere iz svoje dugogodišnje liječničke prakse. Također je i besplatno mjerio šećer u krvi i krvni tlak, a svaki posjetitelj je na poklon dobio i njegovu knjižicu Preporuke za zdrav način života u izdanju nakladnika Znaci vremena.

Treće predavanje održao je 2. prosinca mag. Matija Kovačević na temu tipova osobnosti, s obzirom na to koje kognitivne funkcije preferiramo koristiti te kako nas razumijevanje naših stvarnih različitosti čini sposobnijima komunicirati, ublažavati sukobe i raditi na sebi. Riječ je o predavanju koje je izlagao na Biblijskoj konferenciji Transeuropske divizije 2019. godine na Newbold Collegeu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Svima koji su se zanimali bio je ponuđen i besplatni test osobnosti, nakon čega su neki građani e-mailom dali povratne informacije o rezultatima i tražili prezentaciju.

Taj su događaj ljubaznim najavama popratili i Radio Koprivnica te poznati koprivnički portali Drava.info (https://drava.info/2023/11/u-gradskoj-vijecnici-odrzat-ce-se-niz-besplatnih-predavanja-o-zdravlju-uma-i-tijela-prvo-je-na-rasporedu-vec-danas/) i Glas Podravine (https://glaspodravine.hr/besplatna-zdravstvena-predavanja-o-zdravlju-tijela-i-uma-u-sljedeca-dva-vikenda/) Kroz zdravstvena predavanja je, osim vjernika mjesne crkve u Koprivnici, prošlo ukupno petnaestak građana Koprivnice, a neki od njih odlučili su nastaviti dolaziti na sljedeći niz koji se odvijao na istom mjestu u Gradskoj vijećnici, ali na temu treće, duhovne dimenzije čovjeka, s govornikom Dariom Kovačevićem.

 

“Dani odluke” s Dariom Kovačevićem u Koprivnici

Najavljen kao “poznati hrvatski YouTuber” na Radiju Koprivnici i Glasu Podravine (https://glaspodravine.hr/poznati-hrvatski-youtuber-nastupa-u-gradskoj-vijecnici-koprivnica/), pastor i magistar teologije Dario Kovačević je u Gradskoj vijećnici Koprivnice svake večeri od 4. do 9. prosinca održavao predavanja u okviru inicijative “Objava nade”, koja su nazvana “Dani odluke”. Portal je prenio da pastor Dario vodi uspješan YouTube kanal “Biblija na dlanu”, koji je u samo tri godine od pokretanja prikupio više od 5.000 pratitelja i 550.000 pregleda te prema projekcijama neće trebati više od godinu dana da se oba broja udvostruče, kao i da se u prvih deset rezultata pretraživanja pojma Biblija na YouTubeu nalaze samo zvučni zapisi Biblije za slijepe i video uradci Darijevog kanala.

Te brojke idu u prilog tome da se hrvatski građani sve manje zadovoljavaju s vjerom kao nepromišljenom navikom i tradicijom te ih sve više zanima što Biblija doista govori o Bogu, čovjeku i svijetu u kojem živimo, a to su dokazali i građani Koprivnice koji su oduševljeno posjećivali biblijska predavanja “Dani odluke” u Gradskoj vijećnici. Osim vjernika mjesne crkve Koprivnica, čak dvadeset i dva građana Koprivnice su prošla kroz ta predavanja.

Pastor Dario je tijekom tih večeri odgovarao na pitanja poput: Kako imati nadzor nad sobom? Kako biti zadovoljan? Kako imati nadu u svijetu u kojem se čini da budućnost donosi samo još više kriza? Ako Bog postoji, zašto dopušta zlo? … Na sva ta pitanja nastojao je dati odgovor iz Biblije, pozivajući slušatelje da ne vjeruju samo njemu na riječ, već da sami u Bibliji provjere kaže li Božja riječ doista tako.

Neki od posjetitelja su nakon predavanja rekli da su otprije gledali YouTube kanal pastora Darija, i kad su vidjeli najavu njegovog gostovanja u Koprivnici, nije ih moglo spriječiti ni uzastopno loše vrijeme s ledenom kišom, susnježicom, snijegom i ledom da dođu. Jedan gospodin je rekao: “Predavanja Darija kovačevića i Nemanje Boričića promijenila su mi život.” Sedmo i zadnje predavanje, 10. prosinca, bilo je u nedjelju, kad Gradska vijećnica ne radi, te je stoga prebačeno u obližnji prostor mjesne adventističke crkve u Koprivnici. Unatoč promjeni mjesta, većina građana je iz Gradske vijećnice došla i na to zadnje predavanje.

“Kad smo vidjeli koliko zanimanje je izazvalo proučavanje Biblije, nismo im mogli reći da je to kraj”, izjavio je pastor mjesne crkve Koprivnica Matija Kovačević. Stoga je odmah prvi četvrtak nakon sedmodnevnog niza predavanja pastor Dario nastavio proučavati Bibliju sa sedam zainteresiranih građana Koprivnice u prostoru mjesne crkve i u opuštenijem formatu. Isti broj građana željnih dubljeg odnosa s Bogom i biblijskog temelja za svoju vjeru nastavili su proučavati i sljedećeg četvrtka, 21. prosinca, s mjesnim pastorom Matijom Kovačevićem, na temu Daniela 2. Njihova želja se ne gasi, već sa svakim proučavanjem raste.

Osim građana koji se zanimaju, i vjernici mjesne adventističke crkve u Koprivnici izjavili su da se osjećaju posebno blagoslovljeni i oživljeni u takvom zajedništvu i obnovi svoje vjere te propovijedanju Radosne vijesti svojim dragim sugrađanima. Želja im je da što više ljudi upozna kako je Bog dobar i spreman primiti svakoga.

Matija Kovačević