Agape u Orlovatu i Novom Sadu

Glazba 18. 10. 2014.

Nakon više od dvadeset i pet godina Gospel ansambl Agape iz Zagreba imao je prednost i čast ponovno gostovati u Srbiji. Članovi ovog glazbenog sastava, iza kojeg je u proteklih trideset i jednu godinu više od četiri stotine koncerata, odazvali su se pozivu da zapjevaju u Orlovatu i Novom Sadu. Posljednji koncert u Srbiji održali su 1990. godine u Beogradu. U subotu 13. rujna 2014. godine u malom mjestu Orlovat na istoku Vojvodine održavalo se krštenje mladih i svečano bogoslužje. Domaćin iz tog mjesta, starješina mjesne crkve Pero Lukić, i njegova supruga Irena — rodom Zagrepčanka, organizatori su njihovih nastupa u Vojvodini. Oni su pozvali Gospel ansambl Agape da svojom pjesmom uveliča njihovo svečano bogoslužje i krštenje njihove kćeri, zajedno s još dvjema djevojkama. Na bogoslužju je uz pjesme sastava svojom propovijedi poslužio i voditelj ansambla Darko Kovačević, sada u ulozi pastora i tajnika za komunikacije Kršćanske adventističke crkve u Republici Hrvatskoj.

U nedjelju, 14. rujna 2014., u židovskoj sinagogi u Novom Sadu održan je koncert ansambla Agape. Tom humanitarnom koncertu i kvalitetnoj duhovnoj glazbi odazvali su se mnogi slušatelji koji su do posljednjeg mjesta ispunili zgradu lijepe novosadske sinagoge. Na koncertu su se prikupljala novčana sredstva za teško oboljelu djevojku iz Novog Sada. Gospel ansambl Agape pripremio je bogat glazbeni program pjevajući poznate duhovne pjesme, tako da je dvorana s vremena na vrijeme pjevala zajedno s izvođačima. Kao gosti nastupila je domaća skupina Vesnik s dvije pjesme, a na kraju su zajednički otpjevali pjesmu “Amen”. Progam koji je trajao više od dva sata protekao je slušateljima kao tren, a gromoglasan pljesak podrške uz prikupljenih 1.700 eura pomoći za bolesnu djevojku bio je dokaz opravdanosti ovakvog glazbeno-humanitarnog događaja.

Gospel ansambl Agape ostvario je poslanje s kojim je išao u Novi Sad i Orlovat: prije svega proslaviti Boga, ojačati bratske veze s prijateljima i vjerništvom iz toga kraja te kvalitetnom glazbom širiti Radosnu vijest. Gospel ansambl Agape nastavlja niz koncerata u Jadranskoj uniji tijekom jeseni i zime 2014. godine, podupirući mnoge misijske programe.

Neven Klačmer