Vijesti

Akademska konferencija u Španjolskoj promiče snošljivost prema vjerskim manjinama

Akademski, politički i vjerski vođe raspravljaju o pravima i odgovornostima vjerskih manjina  na prvoj Međunarodnoj konferenciji o vjerskoj slobodi i vjerskim manjinama. Skupu su se pridružili studenti prava sa Sveučilišta Complutense u Madridu koje je bilo domaćin ovog okupljanja. [fotografija AIDLR]

Pobornici vjerske slobode u Europi nadaju se kako će akademska konferencija koja je održana prošlog tjedna u Španjolskoj dovesti do većeg priznavanja vjerske slobode manjinskim vjerama u državi i u okolnim državama.

Međunarodna udruga za obranu vjerske slobode (AIDLR – International Association for the Defense of Religious Liberty) te Institut za ljudska prava održali su u razdoblju od 17. do 20. siječnja na najuglednijem javnom sveučilištu prvu Međunarodnu konferenciju o vjerskoj slobodi i vjerskim manjinama.

Skup je privukao desetke vodećih znanstvenika, političara i odvjetnika – između ostalih i adventista – na kampus Complutens sveučilišta u Madridu koje je osnovano prije sedam stoljeća.

U svom izlaganju na konferenciji, Alexy Koshemyakov, predsjednik Ureda za nacionalne manjine i nediskriminaciju u Vijeću Europe u Strasbourgu, predložio je osnivanje posebne institucije u Europi koja će se baviti problemima vjerske slobode.

Isto tako je dao i pregled postignuća u međuvjerskom dijalogu u Europi.

„Možda će ovo otvoriti vrata da jednoga dana slavimo i dan vjerske slobode u državi“, rekao je John Graz, glavni tajnik Međunarodne udruge za vjersku slobodu.

Poslijepodnevnim raspravama pridružilo se i stotinjak studenata sa Studija prava na Complutens sveučilištu u Madridu koje je bilo i domaćin zbivanja.

Veći dio konferencije bio je posvećen pronalaženju odgovarajuće ravnoteže između potreba vjerskih manjina i potreba šire društvene zajednice.

Dr. Jeremy Gunn, profesor Međunarodnih studija na sveučilištu Al Akhawayn u Maroku, rekao je da se neki od „najvećih nesporazuma“ događaju unutar, a ne izvan vjerskih skupina stoga što među vjerskim sektama postoji borba za prevlast.

„Čak i unutar religija postoje manjine“, rekao je Gunn. „Snošljivost i poštovanje moraju biti temeljne vrijednosti svake skupine.“

Sudionici su raspravljali o načinima na koje vlade, vjerske skupine, akademski krugovi i građansko društvo mogu unaprjeđivati i štititi vjersku slobodu.

Belen Alfaro, glavni veleposlanik UN-ova Saveza civilizacija, naglasio je potrebu za „kulturom mira koja se dijalogom bori protiv nesnošljivosti.“

Predsjednik AIDLR-a, Bruno Vertallier, složio se rekavši: „Moja je želja da utemeljimo nove putove vjerskoj slobodi, snošljivosti i poštovanju kroz dijalog.“

Ganoune Diop, predstavnik Adventističke crkve u UN-u, rekao je kako je važno ne zaboraviti da je ljudsko dostojanstvo srž svih ljudskih prava, pa tako i vjerske slobode: „Dostojanstvo je svet i božanski pečat“, rekao je Diop. „Svako ljudsko biće ima dostojanstvo stoga što je svako ljudsko biće stvoreno na sliku Božju.“

Kada je u pitanju politika, Harri Kuhalampi, predstavnik Ureda za kulturu i obrazovanje u Europskom parlamentu, naglasio je kako su od životne važnosti osobni stavovi prema snošljivosti, gostoljubivosti i poštivanju“.

„Suradnja unutar zajednica jednako je važna kao i državni zakoni“, rekao je.

Heiner Bielefeldt, posebni izvjestitelj za UN o slobodi religije ili vjerovanja, podsjetio je na sljedeće: vjerska sloboda je dinamična, a ne statična. Kako se pozornost i svjesnost mogu smanjiti, tako se isto može dogoditi i s vjerskim slobodama“, rekao je.

Konferencija je uključivala i putovanje u povijesni Toledo kojega su gradski organizatori nazvali „oazom“ vjerske snošljivosti među kršćanima, muslimanima i židovima. Mnoge sinagoge, džamije i crkve koje potječu još iz 10. stoljeća sada su muzeji.

Središnja adventistička crkva u Madridu bila je domaćin koncerta vjerske slobode održanog zadnje večeri i okupila je oko 500 članova društvene zajednice. Organizator, Liviu Olteanu, crkvu je nazvao odgovarajućim mjestom za događaj koji u svom žarištu ima prava vjerskih manjina.

U Španjolskoj je 94% katolika, a 16.000 adventista nalazi se među ostalim vjerskim skupinama koje čine 6% stanovništva.

Međunarodna udruga za obranu vjerske slobode je nevladina organizacija sa sjedištem u Bernu. Ova organizacija je posvećena obrani slobode mišljenja te izdaje svoj godišnji časopis „Savjest i sloboda“.

ANN / Darko Kovačević


Komentiraj