Bistrani u Bjelovaru

Adventpress 21. 07. 2022.

U dobroj suradnji i prijateljstvu adventističkih mjesnih crkava s područja Hrvatske konferencije, u subotu 3. travnja 2022. godine ostvarili smo planirani posjet crkve Novaki Bistranski crkvi u Bjelovaru. Bio je to povod da se okupe vjernici iz obližnjih crkava Bjelovarskog okruga. Pedesetak vjernika iz Križevaca, Koprivnice, Draškovića i drugih manjih mjesta, uz poneke goste iz daleka svijeta, pridružili su se vjernicima iz Bjelovara kako bi ugostili pun autobus raspoloženih gostiju iz Bistre.

“Nakon dugo vremena crkva u Bjelovaru ispunjena je tolikim brojem vjernika da svi ne mogu stati u crkvenu prostoriju,” rekao domaći pastor Neven Relić u svojem uvodnom pozdravu gostima. Lijepa i prostrana crkvena zgrada bila je u svim prostorijama ispunjena oduševljenjem, osmijesima i razdraganim susretima vjernika željnih takvih druženja i duhovnog ohrabrenja, nakon dugotrajne pandemije.

Program prijepodnevnog bogoslužja priredili su i vodili gosti iz Bistre. Bogoslužje je vodio predstavnik mladih bistranske crkve Leon Đurin, a starješina Danijel Đurin upoznao je okupljene s različitim i blagoslovljenim djelovanjem njihove mjesne crkve u kojoj mladi zauzimaju vrlo značajno mjesto i sudjeluju u mnogim područjima. Na bogoslužju se vrlo veselo i nadahnuto pjevalo zajedničke pjesme, uz pratnju različitih instrumenata, a prisutni su mogli čuti i vrlo lijepe izvedbe glazbenih točaka. Noemi Šainčić svirala je klasičnu gitaru, a Timon Đurin električnu, uz gitarsku pratnju Leona Đurina. Prisutni su imali prilike čuti i poeziju Mirne Đurin, kao i a capella izvedbu pjesme “Primorska” obitelji Kovačević. Radost iskustva spasenja pjesmom “Spašen sam” izrazio je zbor mjesne crkve Novaki Bistranski pod vodstvom njihovog pastora Darka Kovačevića, koji je imao i ohrabrujuću propovijed na temu Uskrsa i adventne nade u drugi Kristov dolazak. Bila je to poruka koja je jednoj obitelji iz toga kraja došla kao melem na ranu, u kojoj je dva dana prije preminuo čovjek dobi od pedeset i jedne godine, čija je majka tom prigodom prvi puta došla u adventističku crkvu, zajedno s njegova dva brata.

Domaćini su svojim dragim gostima iz Bistre, i svima drugima koji su se okupili te subote u Bjelovaru, priredili zajednički ručak, a nije izostalo niti zajedničko slikanje, mnogi razgovori i razmjenjivanje iskustava. Nakon toga Bistrani su se uputili na kraći izlet u Đurđevac, mjesto poznato po kulturno-sportskoj manifestaciji Picokijada. U razgledanje ih je povela Podravka Marijana Konjačić, zajedno sa svojom obitelji. Posjetili su muzej poznat po legendi o đurđevačkim picokima, a u blizini su vidjeli i prave deve koje su tu smještene kako bi živjele na posebnom pjeskovitom području. Naš posjet završili smo šetnjom po geografsko-botaničkom rezervatu Đurđevački pijesci, istočno od Đurđevca. Ovaj rezervat, s endemičnim biljkama Panonske kotline, prostire se na dvadesetak hektara površine, a sukladno Zakonu o zaštiti prirode proglašen je zaštićenim 1963. godine.

Raspoloženja među Bistranima nije nedostajalo niti na povratku kućama, kad se u autobusu pjevalo i sviralo sve do Novaka Bistranskih. Na kraju smo iskazali posebnu zahvalnost Bogu za ovakvu priliku ponovnog zajedničkog druženja, ohrabrivanja i zajedničke vjere i nade koju smo podijelili s Bjelovarčanima na skupu koji se pretvorio u pravi mali sabor s više od stotinu okupljenih vjernika i posjetitelja.

Darko Kovačević

Leave a Comment