Božje uvećavanje

9. 04. 2015.

“Ja sam posadio, Apolon je zalio, ali je Bog činio da raste. Stoga: niti je što onaj koji sadi, niti onaj koji zalijeva, nego onaj koji čini da raste – Bog.” (1. Korinćanima 3,6.7)

Postavio sam stol na uobičajenom mjestu u središtu Kišinjeva i na njemu posložio knjige. U poslijepodnevnim satima do mojeg je stola došao mladi par. “Služba zdravstvenog obrazovanja u domu nudi vam knjige o zdravom načinu života. Moje ime je Saša”, rekao sam pružajući im ruku.

“Moje ime je Renat, a ovo je moja supruga Diana”, rekao je mladić. “Danas idemo po gradu i odlučili smo pogledati vaše knjige.” Opisivao sam im i pokazivao knjige, a ujedno sam im i govorio. Sviđale su im se, ali nisu imali dovoljno novca da ih kupe. Kad sam im pokazao niz knjiga Velika borba, rekli su da čitaju Bibliju i da su posjećivali različite denominacije. Kupili su Veliku borbu i obećali da će se vratiti i kupiti i druge knjige kad budu imali sredstava.

Sljedećeg sam dana otišao na sjever Moldavije sa skupinom literarnih evanđelista gdje smo namjeravali ostati deset dana. Dok sam bio odsutan, Renat i Diana su me tražili. Budući da me nisu pronašli, prišli su drugom stolu za kojim je Dima prodavao iste knjige. On je razgovarao s njima o Kristu, Bibliji i crkvi ostatka. Zatim im je dao adresu mjesnog adventističkog pastora.

Kada sam se vratio, Renat i Diana su mi rekli da su se upoznali s adventističkim pastorom koji, kako se ispostavilo, živi u istoj kući, dva kata ispod njih.

Tjedan dana poslije Renat i Diana došli su do mojeg stola sa svojim roditeljima. U ugodnom razgovoru rekli su mi da su upoznali još jednog brata iz moje crkve, koji ih je pozvao na bogoslužje u adventističku crkvu u Kišinjevu. Zahvalio sam Bogu za ono što se događa u njihovom životu. Nakon još nekog vremena otpočeli su biblijska proučavanja i odlučili se krstiti.

Ja sam posadio sjeme, drugi ga je zalio, a svi smo se mi molili da Bog otvori oči ovome mladom paru za istinu kakva je u Kristu. Bog je odgovorio na naše molitve radom Svetoga Duha, koji je dao da to sjeme naših knjiga naraste.

Aleksandar Ševčenko, Moldavija