Jutarnji stih

Božji put, a ne moj

„Pokaži mi, Jahve, svoje putove, nauči me svojim stazama!“ (Psalam 25,4)

Ponekad se od nekoga tko kaže da je Kristov sljedbenik čuju riječi: „Ne morate biti iznenađeni kad čujete da govorim grubo, bez uvijanja, kad pokažem svoj temperament; jednostavno sam takav!“

Tražite od nas da ne budemo iznenađeni! Pa zar nije i samo Nebo iznenađeno takvim ponašanjem, budući da je načinjen takav plan spasenja i prinesena beskrajna Žrtva na križu na Golgoti da biste vi mogli odražavati Isusov lik? Hoćete li idući „svojim putem“ moći doći na Nebo? Zamislite da netko dođe do bisernih vrata i kaže: „Znam da sam bio grub i neljubazan i da je u mojoj naravi da lažem i kradem; ali želim ući u nebeske stanove!“ Hoće li takva narav dobiti mogućnost da prođe kroz vrata nebeskog grada? Ne, neće! Samo oni koji se drže Božjega puta moći će ući u grad!

Pokazivanje urođenih i stečenih sklonosti k zlu ne može se opravdati izgovorom: „To je moja narav!“ Kršćani shvaćaju da im je potrebno puno Božje milosti da bi načela kršćanstva mogli unijeti u svoj svakidašnji život.

Mladi koji surađuju s Kristom ustanovit će da je Njihov put pun pogrešaka koje moraju ispravljati. Ugrađene u zgradu karaktera, te pogreške izgledaju kao trule grede. Neka im nitko ne dopusti da ostanu na svojem mjestu. Neka nitko ne opravdava svoje nedostatke izgovarajući se riječima: „Tako sam navikao!“ Oni koji ugađaju sebi odbijajući odbaciti svoj put i prihvatiti Kristov, trpjet će sigurne posljedice. …

Trudiš li se hoditi putem istine i pravednosti? Onda se nemoj obeshrabriti zbog kušnji. Istina je, bit ćeš kušan, ali imaj na umu da kušnja još nije grijeh; to nije ni dokaz Gospodnjeg nezadovoljstva. On dopušta da budeš kušan, ali procjenjuje veličinu kušnje s količinom snage kojom te je osposobio da joj se odupreš i svladaš je. Upravo u trenucima kušnje i probe ti trebaš procjenjivati stupanj svoje vjere u Boga i ocijeniti čvrstinu svojega kršćanskog karaktera.

Nemoj govoriti: „Ja ne mogu pobijediti!“ … Naravno da ne možeš pobijediti u svojoj snazi, ali pomoć dolazi od Onoga koji je moćan. Uputi molitvu: „Pokaži mi, Gospode, putove svoje, nauči me hoditi stazama svojim!“ (Youth’s Instructor, 2. listopada 1902.)


Komentiraj