Božji sinovi

29. 11. 2013.

“Ljubljeni, sada smo djeca Božja, a što ćemo biti, još se nije očitovalo. Ali znamo: kad se to očituje, bit ćemo mu slični, jer ćemo ga vidjeti onakva kakav jest.” (1. Ivanova 3,2)

“Ljubazni, sada smo djeca Božja!” Ima li kakve ljudske časti koju je moguće usporediti s ovom? Koji bismo viši položaj mogli zauzeti nego da se nazovemo djecom beskonačnoga Boga? (4T 365)
Kakve li veličanstvene misli, kakve li nezamislive ljubavi, kakve li spremnosti od strane Svemogućega da se poveže sa smrtnim čovjekom! “A svima koji ga primiše dade vlast da postanu djeca Božja: onima koji vjeruju u njegovo ime.” (Ivan 1,12) “Ljubazni, sada smo djeca Božja!” Može li se bilo koja svjetovna čast usporediti s ovom?
Potrudimo se da kršćanski život prikažemo onakvim kakav jest; neka taj put bude radostan, privlačan i zanimljiv. Mi to možemo učiniti ako želimo. Možemo ispuniti svoj um živim slikama o duhovnim i vječnim temama i tako doprinijeti da postanu stvarnost i u drugim umovima. Vjera gleda Isusa kako stoji kao naš Posrednik s desne strane Ocu. Vjera promatra stanove koje je otišao pripremiti onima koji Ga ljube. Vjera vidi odjeću i krunu pripremljenu za pobjednika. Vjera čuje pjesme otkupljenih, ona nam približava vječnu slavu. Mi se moramo približiti Isusu poslušnošću iz ljubavi ako želimo vidjeti Kralja u svoj Njegovoj ljepoti. (Te 212,213)
Održavati zajedništvo s Ocem i Njegovim Sinom Isusom Kristom znači biti oplemenjen i uzdignut, postati sudionik u neiskazanoj radosti i biti ispunjen slavom. Hrana, odjeća, položaj i bogatstvo mogu imati svoju vrijednost; ali održavati vezu s Bogom i biti dionik Njegove božanske naravi neizmjerna je vrijednost. Naš život treba biti sakriven s Kristom u Bogu; i mada “se još ne pokaza što ćemo biti”, “kada se pokaže Krist, život naš” (Kološanima 3,4), “bit ćemo kao i on, jer ćemo ga vidjeti kao što jest”. Kneževsko dostojanstvo kršćanskog karaktera zasjat će kao Sunce, zrake svjetla koje dolaze s Kristovog lica obasjat će one koji su se očistili kao što je On čist. Prednost da postanemo sinovi Božji kupili smo ispod cijene, čak i ako smo žrtvovali sve što smo imali, čak i ako smo dali život. (4T 357)