Jutarnji stih

Čvrst u svetkovanju subote

“Zadržiš li nogu da ne pogaziš subotu, i u sveti dan ne obavljaš poslove; nazoveš li subotu milinom a časnim dan Jahvi posvećen; častiš li ga odustajuć od puta, bavljenja poslom i pregovaranja — tad ćeš u Jahvi svoju milinu naći, i ja ću te provesti po zemaljskim visovima, dat ću ti da uživaš u baštini oca tvog Jakova, jer Jahvina su usta govorila.” (Izaija 58,13.14)

Godine 2010. skupina literarnih evanđelista otišla je u selo Makarihu, nedaleko od grada Znamenka gdje je prodavala literaturu. Dok su se tamo nalazili, sastali su se s nekim ljudima iz druge denominacije i ponudili im misionarske časopise i knjige. Vraćali su se jednom mjesečno da im dostave najnovije brojeve časopisa i posjete svoje nove prijatelje.
Jedan član u skupini, Vladimir, zatražio je primjerak Velike borbe. Slušao je o toj knjizi mnogo puta, ali je nikada nije pročitao. Nakon što ju je pročitao, počeo je dijeliti svoje stavove sa svojim vjernicima. Tada mu je Gospodin poslao predivno iskustvo.
Bilo je proljeće, vrijeme kad su se orale njive. Zemljišne parcele koje su pripadale mještanima nisu bile ograđene, pa je traktorist mogao poorati svu zemlju zajedno. Predsjednik seoske mjesne zajednice odredio je da se taj posao uradi u subotu. Ali je Vladimir naučio da je subota sveta pa nije želio da se njegova zemlja ore subotom. To bi značilo da traktorist mora zaobići Vladimirovu zemlju kao neki otok, što bi bilo vrlo nezgodno, ali Vladimir je na tome ustrajavao.
Te nedjelje Vladimir se sastao s crkvenom skupinom kojoj je pripadao i rekao im da je razumio da je sedmi dan, subota, dan Gospodnji i da će je on početi svetkovati. Kad se vratio kući, vidio je traktor na svojoj njivi. Zamjenik predsjednika mjesne zajednice poštovao je njegov zahtjev i Vladimirova zemlja bila je uzorana u nedjelju.
Kad je Vladimir prestao pohađati svoju crkvu, njegov primjer odlučilo je slijediti sedmero drugih članova i svetkovati subotu. Nekoliko njih se konačno vratilo u prijašnju crkvu, ali se pet ljudi krstilo i nastavilo prisustvovati subotnjim bogoslužjima. Zahvaljujući misionarskom djelovanju u selu, uključujući i niz koncerata duhovne glazbe u središtu sela, sada na bogoslužja odlazi trinaest osoba i proučava zajedno u kući jednog vjernika.
Zahvaljujući literarnim evanđelistima, Velikoj borbi i radu Svetoga Duha, Vladimir i drugi vjernici sada “časte subotu”.
Vladimir Ganzha, Ukrajina


Komentiraj