Dan za danom

16. 05. 2012.

„Tako da živite dostojno Gospodina, da mu budete ugodni u svemu; da budete plodonosni svakom vrstom dobrih djela i da napredujete u spoznaji Boga.“ (Kološanima 1,10)

Prisjetila sam se jednog događaja o kojemu sam nekada čitala, o nekom starijem gospodinu koji je bio slomljen teškim radom, ali je ipak tražio zaposlenje da bi zaradio neka sredstva. Plemić koji je imao stotinu hvati drva ponudio je čovjeku da ih iscijepa za plaću od stotinu dolara za cjelokupni trud. Međutim, stari gospodin je odgovorio da ne može prihvatiti ponudu jer da ne može obaviti tako veliki posao budući da je već star i nemoćan. Plemić je onda rekao: „Dobro, možemo i promijeniti uvjete. Hoćete li danas iscijepati jedan hvat drva za jedan dolar?“ Ponuda je bila prihvaćena i čovjek se prihvatio posla. Toga dana je doista nacijepao jedan hvat drva.  „Odlično!“ rekao je plemić. „Dovoljno za danas. Hoćete li i sutra nacijepati hvat drva za dolar?“ I tako je stari gospodin svakoga dana cijepao po hvat drva dok nije obavio cijeli posao. Za stotinu dana posao je bio dovršen, a radnik je bio u isto tako dobrom zdravstvenom stanju kao i na početku posla. Bio je sposoban cijepati hvat po hvat, ali kada mu je bio ponuđen cjelokupni posao, on se uplašio da neće imati snage ni volje da ga obavi.

Ova priča dobro ilustrira slučaj mnogih neodlučnih ljudi. Oni žele biti kršćani, ali im odgovornosti kršćanskog života izgledaju tako teške da se boje poraza, da su skoro sigurni da nikada neće postići cilj čak ako i pokušaju. Međutim, nije njihov posao da gledaju kraj svojeg kršćanskog putovanja, niti  se od njih traži da cijeli zadatak obave odjednom. Od nas se traži da samo jedan jedini dan nosimo teret i odgovornosti!

Da, dragi prijatelji, mladi i stari, sutra nije vaše. Trebate obaviti samo današnje dužnosti. Ako odlučite stati na Gospodnju stranu, izići iz svijeta i odvojiti se od njega, ako odlučite biti Božja djeca, Njegovi sinovi i kćeri, napustiti redove neprijatelja, službu Sotoni i grijehu, onda ste odlučili obavljati svoju današnju dužnost! Primite se te današnje dužnosti, shvatite da Gospodin ima zahtjeve prema vama, da ste odgovorni svojem Stvoritelju i da se Njegovi zahtjevi moraju ispunjavati samo dan po dan. U sili Gospodnjoj primite se današnjeg posla vjerujući da ćete biti pobjednici tijekom toga jednoga jedinoga dana!  (Signs of the Times, 31. siječnja 1878.)