Dječje ljetne igre “Banovanija23”

Adventpress 31. 08. 2023.

Ovog ljeta ADRA Hrvatska je organizirala treće ljetne igre “Banovanija23” u najsiromašnijem području Hrvatske, na Baniji, koja je pretrpjela jaki potres krajem 2020. godine. Previše ljudi još uvijek trpi posljedice tog potresa i već treće ljeto živi u kontejnerima. Nerazvijenost kraja, loše ceste prema malim selima i slabi signal ostavljaju djecu bez prilike da se druže s vršnjacima izvan škole.

Važnost ljetnih igara vidljiva je u sve većem zanimanju među djecom i roditeljima. Ove godine 155 djece iz toga kraja sudjelovalo je u igrama, u razdoblju od 9. do 21. Srpnja, na dvije lokacije: prvi tjedan igre su održane u gradu Glini, a drugi u selu Malom Gradcu blizu Gline, za djecu koja su došla iz dvadeset sela. Imali smo međunarodnu skupinu volontera iz Bosne, Slovenije, Albanije, Ukrajine i Hrvatske. Ukupno dvadeset i sedam volontera imalo je prednost biti dio ove posebne uspomene koju će mnoga djeca pamtiti cijeli život.

Na ljetnim igrama djeca sudjeluju u različitim aktivnostima, sportskim igrama, vodenim aktivnostima, kreativnim radionicama, oslikavanju lica, personaliziranom sitotisku majica i motivacijskim “pričama”. Budući da mnoga djeca dolaze iz nesređenih obiteljskih okolnosti i rijetko imaju dobre uzore u svojem okruženju, motivacijski govornik je svaki tjedan dijelio kršćanske vrijednosti za život na zanimljiv i doista važan način. Djeca su slušala o vrijednostima koje su ključne da bi se razvila u odgovorne i ljubazne odrasle osobe. Na kraju igara u petak svako je dijete dobilo vrećicu s poklonima koji uključuju nadahnjujuću knjigu. Ove godine su starija djeca dobila knjigu Vjeruj u velike stvari Bena Carsona, kao nastavak na njegovu knjigu od prošle godine Darovite ruke. Naše je srce puno kad vidimo da je ovogodišnja knjiga nekima od njih postala omiljena knjiga.

Odgovori djece i roditelja su iznimno pozitivni i njihovo nestrpljenje za dječje ljetne igre “Banovanija24” nas posebno raduje. Osjećamo se povlašteno jer vidimo da ostavljamo pozitivan utjecaj i stvaramo sretne uspomene iz djetinjstva za djecu koja najčešće žive teške živote.

Ivana Šadek