Jutarnji stih

Djeluj kada se pruži prilika

Djeluj kada se pruži prilika

Izlječenje bolesnika u Bethesdi pruža svakom kršćaninu pouku od neprocjenjivog značenja, pouku sa svečanim ali strašnim značenjem onima koji ne vjeruju i sumnjaju. Dok je uzeti ležao pokraj vode, bespomoćan i skoro beznadan, Isus mu se približio i zapitao glasom punim sućuti: „Želiš li ozdraviti?“ Ozdraviti! To je bila njegova težnja i sadržaj molitava tijekom dugih, napornih godina. Drhtavim glasom punim čežnje ispričao je priču o svojim naporima i razočaranjima. Nijedan prijatelj nije mu se našao pri ruci da ga snažnom rukom spusti u ljekovitu vodu. Njegovi bolni pozivi za pomoć ostajali su neuslišani; svuda oko njega bili su ljudi koji su za svoje voljene tražili željeno ozdravljenje. Kada bi prigodom izbijanja vode u boli pokušavao stići do vode, netko drugi bio bi spušten prije njega.

Isus je pogledao ovog patnika i rekao: „Ustani, uzmi svoju postelju i hodaj!“ (redak 8) Nije bilo nikakvog obećanja o božanskoj pomoći, nikakvog pokazivanja čudesne sile. Zar bi bilo neobično da je čovjek odgovorio: »Nemoguće! Kako bih sada mogao uporabiti svoje udove koji trideset osam godina nisu slušali moje zapovijedi?«  S ljudske točke gledišta, to bi bio pravilan način razmišljanja. Patnik se mogao predati sumnjama i tako dopustiti da ova bogomdana prilika ostane neiskorištena. Ali ne, on je bez pitanja iskoristio svoju jedinu priliku. Kada je pokušao ispuniti Kristovu zapovijed, vratila mu se snaga i život; postao je zdrav!

Bi li i ti, sumnjičavi čitatelju, želio primiti blagoslov od Gospodina? Prestani sumnjati u Njegovu riječ i imaj povjerenja u Njegovo obećanje! Poslušaj Spasiteljev nalog i primit ćeš snagu. Ako budeš oklijevao, ako se budeš upuštao u raspravu sa Sotonom ili gledao na teškoće i prepreke, tvoja će prilika proći i možda se više nikada neće vratiti.

Čudo u Bethesdi trebalo je osvjedočiti sve nazočne da je Isus doista Božji Sin. …

Kad je na Kristovu zapovijed uzeti uzeo jednostavan prostirač na kojem je ležao, Sotona, koji je uvijek spreman unijeti zabunu, unio je sumnju da ovaj čin možda znači kršenje zapovijedi o suboti. … Nadao se da će sukob oko ovog pitanja uništiti vjeru koju je u nekim srcima probudilo ovo Spasiteljevo djelo iscjeljenja. (Signs of the Times, 8. lipnja 1882.)


Komentiraj