Danasnji krscanin

Dodir ljubavi

“Tada Isus pruži ruku i dotače ga se.” (Matej 8,3)

Kad je Isus dodirnuo gubavca, ovaj je bio izliječen. Kad je dodirnuo slijepca, on je progledao. Kad je dodirnuo mrtvu djevojčicu, ona je oživjela. U dodiru se nalazi čudotvorna snaga ljubavi.

Jednom je Helen Colton, novinarka New York Timesa, intervjuirala Marilyn Monroe, popularnu filmsku zvijezdu prije više od četrdeset godina. Marilyn je pričala o svojem djetinjstvu, kako je prošla kroz mnoge dječje domove, nikad ne osjećajući da nekome pripada.

“Jeste li se ikada osjećali voljenom u nekoj skrbničkoj obitelji u kojoj ste živjeli?” pitala je Helen.

“Jednom,” odgovorila je Marilyn, “kad mi je bilo oko osam godina. Žena kod koje sam živjela šminkala se, a ja sam je gledala. Ona je pružila ruku i potapšala mi obraze jastučićem za puder. Tog trenutka osjetila sam da me voli.”

Marilyn je uzela jastučić za puder sa svojeg kozmetičkog stola i dodirnula obraze dok se prisjećala toga događaja. Suze su joj ispunile oči. Uspomena na taj dodir ljubavi bila je snažna.

Nježni dodir šalje poruku ljubavi i prihvaćanja. Nježni dodir po ramenu, tapšanje po leđima, ruka preko ramena ili nježni stisak ruke govore: “Stalo mi je do tebe. Želim biti tvoj prijatelj.”

Pokušaj se sjetiti najmanje tri osobe koje možeš usrećiti dodirom ljubavi.

Evo nekoliko prijedloga:

1. Tvoji roditelji. Koliko je vremena prošlo otkad si poslednji put zagrlio tatu ili mami izmasirao leđa? Brzi stisak ruke prije nego što ujutro odjuriš mogao bi učiniti čuda u obiteljskim odnosima!

2. Stariji građani. Možeš li se sjetiti neke stare osobe u svojoj ulici, u staračkom domu ili u svojoj crkvi? Pronađi priliku da ovoga tjedna zagrliš tu osobu. Nemoj se iznenaditi ako zaplače!

3. Osobe s nedostacima. Često izbjegavamo dodir s osobama u invalidskim kolicima. One imaju iste potrebe kao i mi. Na njih bi snažno djelovao dodir po ramenu dok ih pozdravljate.

Dodir je snažan način za pokazivanje prihvaćanja!

Dorothy Eaton Watts


Komentiraj