Jutarnji stih

Dok traje vrijeme milosti

“Neka nepravednik i dalje bude nepravedan; neka se nečisti i dalje onečišćuje; neka pravednik i dalje živi pravedno; neka se sveti i dalje posvećuje!” (Otkrivenje 22,11)

Sva dobra u kojima čovjek uživa dolaze mu zaslugom Božje milosti. Bog je veliki i velikodušni Darodavac. Njegova ljubav prema svima pokazuje se u obilnim zalihama koje je čovjeku stavio na raspolaganje. On nam je dao i vrijeme milosti da oblikujemo karakter dostojan nebeskih stanova. (6T 385)
Mi, izvan svake sumnje, vjerujemo u Kristov skori dolazak. To za nas nije bajka, već stvarnost. … Kada dođe, neće nas doći očistiti od naših grijeha, ukloniti nedostatke iz našeg karaktera ili nas izliječiti od slabosti naše naravi ili raspoloženja. Ako to djelo u nama uopće ikada bude obavljeno, ono će biti obavljeno prije toga! Kada Gospodin dođe, oni koji su sveti bit će i dalje sveti. Oni koji su svoje tijelo i svoj duh sačuvali u svetosti, u posvećenju i časti, primit će tada završni dar u obliku stjecanja besmrtnosti. Ali oni koji su nepravedni, neposvećeni i prljavi, ostat će takvi zauvijek. Nikakvo djelo tada neće biti učinjeno za njih da se uklone njihovi nedostaci ili da steknu posvećeni karakter. Gospodin koji nas oplemenjuje neće tada nastaviti svoj proces oplemenjivanja, neće nastaviti uklanjati njihove grijehe i prljavštinu. Sve je to trebalo obaviti tijekom ovog vremena milosti. To djelo u nama treba obaviti sada! (2T 355)
Tijekom ovog vremena kušnje Božja milost ponuđena je svakoj duši. Međutim, ako ljudi propuste prilike koje im se pružaju i umjesto toga ugađaju svojim prohtjevima, sami sebi uskraćuju vječni život. Nikakvo novo vrijeme milosti neće im biti pruženo. Svojom odlukom sami su stvorili nepremostivu provaliju između sebe i svojega Boga. (Isusove usporedbe, str. 172)
Mnogi se varaju misleći da će se karakter preobraziti o Kristovu dolasku; ali kad se On pojavi, nijedno srce se neće obratiti. Ovdje moramo ispraviti nedostatke svojega karaktera, i dok traje vrijeme kušnje, moramo ih svladati Kristovom milošću. Ovdje je mjesto na kojemu se osposobljavamo za nebesku obitelj! (Temelji sretnog doma, str. 294,295)
Vrijeme milosti je skoro pri kraju. … Budite spremni! Budite spremni! Radite dok još traje dan, jer dolazi noć kad nitko neće moći raditi! (2T 401)


Komentiraj