Dragi Spasitelj

10. 10. 2023.

“Onomu koji sjedi na prijestolju, i Janjetu: hvala, čast, slava i vlast u vijeke vjekova!” (Otkrivenje 5,13)

Krist nije ni na trenutak, čak ni u najvećoj muci, popustio neprijatelju koji Ga je mučio. Legije zlih anđela okružile su Božjeg Sina, ali svetim anđelima rečeno je da ne razbijaju njihove redove i da se ne upuštaju u borbu s neprijateljem koji je izazivao i nasrtao. Nebeskim anđelima nije bilo dopušteno da služe izmučenom duhu Božjeg Sina. U tom strašnom času tame, kada je lice Njegovog Oca bilo sakriveno, kada su Ga okružile legije zlih anđela, kada su na Njemu bili grijesi cijeloga svijeta, s Njegovih su se usana otele riječi: “Bože moj, Bože moj! Zašto si me ostavio?” (Matej 27,46)

Smrt mučenika ne može se uspoređivati s patnjom koju je podnio Božji Sin. Trebali bismo opširnije i dublje razmišljati o životu, stradanju i smrti Božjega dragog Sina. Kad ispravno gledamo na djelo pomirenja, osjećat ćemo da je spašavanje duša beskonačno vrijedno. U usporedbi s pothvatom zadobivanja vječnog života, svaki drugi pothvat postaje beznačajan. Ali kako se preziru savjeti ovoga dragog Spasitelja! Srce je posvećeno svijetu, a sebični interesi zatvorili su vrata Božjem Sinu. Plitko licemjerje i oholost, sebičnost i težnja za dobitkom, zavist, zloba i strast toliko su ispunili srca mnogih da za Krista u njima nema mjesta.

On je bio neizmjerno bogat, ali je radi nas osiromašio, da bismo se mi Njegovim siromaštvom obogatili. Bio je odjeven u svjetlo i slavu i okružen vojskama nebeskih anđela koji su izvršavali Njegove zapovijedi. Ali On je na se uzeo našu narav i došao je živjeti među grešne smrtnike. To je ljubav koju nijedan jezik ne može opisati. Ona nadilazi spoznaju. Velika je tajna pobožnosti. Ljubav Oca i Sina prema čovjeku treba oživiti, uzdići i ushititi našu dušu. Kristovi sljedbenici trebaju ovdje donekle odražavati ovu tajanstvenu ljubav dok se pripremaju da se pridruže svim otkupljenima. “Onomu koji sjedi na prijestolju i Jaganjcu blagoslov i čast, i slava i vlast u vijeke vjekova.” (Otkrivenje 5,13) (Svjedočanstva za Crkvu, sv. 2, str. 181,182)

Za razmišljanje: Kada ću odvojiti vrijeme za razmišljanje o Isusovom životu i smrti?