Gospođica koja kasni

14. 07. 2011.

Pitanje: Naša šestogodišnjakinja svako jutro vuče noge kad treba ići u školu. Ne preostaje mi drugo nego da joj pomognem pri oblačenju, češljanju i drugome kako bi na vrijeme izišla kroz vrata. Pokušala sam sve, od nagrađivanja do kažnjavanja. Ništa ne vrijedi. Pomozite!

Odgovor: Ništa ne čini početak dana gorim nego kad se morate boriti s djetetom koje se vuče da biste ga spremili za školu ili dječji vrtić. Kao što ste primijetili, ako zbog toga ne zakasnite na posao, jamačno će vas dovesti do ludila prije nego što stignete na posao.

Za tjedan dana to možete riješiti za oko deset dolara. Dobro, možda dva tjedna. Ako već nemate kuhinjski tajmer, nabavite ga. (Vaša je majka vjerojatno imala klepsidru.) Onda napravite popis svega što Njezina visost Kasnilica mora obaviti da bi se spremila za školu: umiti se, oprati zube, počešljati se, obući se, napraviti krevet, pospremiti sobu.

Pričvrstite jedan primjerak na hladnjak, a drugi na vidljivo mjesto u sobi vaše kćeri. Na kraju odredite jedan dio u domu kao “mjesto inspekcije” – možda kuhinju. U određeno vrijeme svakog jutra – najmanje 45 minuta prije nego što mora otići u školu – idite u njezinu sobu i pozovite je da se probudi. Kad ste sigurni da se probudila, idite na mjesto inspekcije i postavite tajmer na trideset minuta. (Spomenuto vrijeme je proizvoljno, ali tajmer treba postaviti tako da zvoni najmanje petnaest minuta prije nego što dijete treba otići iz kuće.)

Prema našem primjeru, vaše dijete ima trideset minuta da završi sve što je na popisu i da se pojavi na mjestu za inspekciju. Ako ne dođe na vrijeme ili propusti inspekciju, gubi privilegiju koju najviše voli nakon škole, bilo da se radi o igri vani, da joj dođe prijateljica ili gledanje televizije. Ili jednostavno te večeri mora sat ranije ići u krevet.

Ako dođe na vrijeme i uspije proći inspekciju, nemojte – ponavljam NEMOJTE – je ničim nagraditi. Dovoljno je šturo priznanje: “Drago mi je zbog tvoje jutrošnje suradnje.”

Ovaj je postupak našu kćer Amy, kad je imala sedam ili osam godina, iz princeze Kasnilice pretvorio u gospođicu Točnost.

Ne zaboravite da svakim djelotvornim pristupom stezi uvijek postižete prvo “prestanak simptoma”, a tek onda “izlječenje”. Na primjer, premda je Amy za manje od tjedan dana svako jutro dolazila prije nego što se oglasio tajmer, Willie i ja nastavili smo ga navijati svako jutro još tri mjeseca. Zašto? Iz istog razloga zbog kojeg vam liječnik kaže da propisani antibiotik uzimate deset dana premda su simptomi vaše bolesti nestali već nakon tri dana.

Još na kraju: Stega se sastoji u tome da pomognemo djeci razviti dobre navike. Međutim, jedino onaj roditelj koji je sam razvio dobre navike, može ispravno odgajati djecu. To se zove dosljednost – bez nje odgajanje nije ništa drugo do pusta želja.

John Rosemond

(Znaci vremena 4/2004, Zagreb)