Gospodin i Učitelj

23. 02. 2023.

“‘Ne, nikada mi ti nećeš prati noge’, odvrati mu Petar. ‘Ako ti ne operem — reče mu Isus — nećeš imati dijela sa mnom.’” (Ivan 13,8)

Ove riječi znače više od tjelesne čistoće. Krist još uvijek govori o uzvišenijem očišćenju, što je slikovito prikazano nižim. Onaj koji dolazi s kupanja čist je, ali se noge u sandalama brzo zapraše pa ih je potrebno ponovno oprati. Tako su Petar i njegova braća bili oprani u velikom izvoru otvorenom za grijeh i nečistoću. Krist ih je priznavao za svoje. Međutim, kušnja ih je navela na zlo i njima je još uvijek bila potrebna Njegova milost koja očišćuje. Kad se Isus zapregao ubrusom kako bi oprao prašinu s njihovih nogu, On je tim istim činom iz njihovih srca želio oprati neslogu, ljubomoru i oholost. To je nosilo puno dublje značenje nego samo pranje njihovih prašnjavih nogu. S duhom koji su tada posjedovali, nijedan od njih nije bio spreman za zajednicu s Kristom. Dokle god nisu dovedeni u stanje poniznosti i ljubavi, nisu bili spremni sudjelovati u pashalnoj večeri ili uzeti udjela u službi za spomen koju je Isus upravo namjeravao uspostaviti. Njihova se srca moraju očistiti. Oholost i samoljublje stvaraju razmirice i mržnju; ali Isus je sve to oprao perući im noge. Došlo je do promjene osjećaja. Promatrajući ih, Isus je mogao kazati: “I vi ste čisti.” Sad je postojalo jedinstvo srca i međusobna ljubav. Postali su krotki i spremni za prihvaćanje pouka. Osim Jude, svi su bili spremni ustupiti drugome najviše mjesto. Sada su s pokornim i zahvalnim srcem mogli primiti Kristove riječi.

Kao Petar i njegova braća, i mi smo oprani u Kristovoj krvi, pa ipak često u dodiru sa zlom čisto se srce uprlja. Mi moramo doći Kristu i primiti Njegovu milost koja čisti. Petar se ustezao da svoje prašnjave noge prepusti dodiru ruku svojega Gospodina i Učitelja; koliko često mi dovodimo svoja grešna, prljava srca u dodir s Kristovim srcem! Koliko Ga žalosti naša zla ćud, naša taština i naša oholost! Pa ipak, moramo Mu donijeti sve naše slabosti i nečistoću. On jedini može oprati i očistiti. Mi nismo spremni za zajednicu s Njim ako nismo očišćeni Njegovim uspješnim djelovanjem. (Isusov život, str. 537, 538)

Za razmišljanje: Je li me sramota zbog mojih grijeha ikad spriječila da ih donesem pred Isusa?

 

Preporučujemo: