HRT dao besplatnu reklamu kreacionistima!

23. 01. 2011.

hrtBook, časopis za promicanje kršćanskih vrednota, raspisao je nedavno novčanu nagradu koju može dobiti svatko tko dokaže evoluciju, a HRT joj je u emisiji ‘Mir i dobro’ od 14.01.2011. posvetio poseban prilog u kojem su sudjelovali i neki hrvatski znanstvenici

Početna vrijednost nagrade bila je 7000 kuna, međutim iz broja u broj Book je povećava, tako da trenutno iznosi 21.000 kuna.

Elvis Duspara iz časopisa Book objasnio je zašto su se odlučili na raspisivanje nagrade.

‘Budući da se tvrdi da je ta teorija već znanstveno dokazana, mi smo se odlučili dati javni oglas kojim tražimo da nam netko iznese znanstvene dokaze za makroevoluciju i darvinistički postanak života’, rekao je Duspara.

Autor postava Muzeja neandertalaca u Krapini, mr. Jakov Radovčić izjavio je da u teoriji evolucije ‘još uvijek postoje enigme te da su mnogi dokazi manjkavi’, međutim istaknuo je da ih je ‘znanost prikupila dovoljno da nitko ozbiljan ne može sporiti evolucijski proces’.

No urednici emisije na nacionalnoj televiziji sekularne države Hrvatske, koju plaćaju svi državljani koji su vlasnici TV uređaja bez obzira na uvjerenja, odlučili su da to ‘priznanje’ manjkavosti nije dovoljno pa su pomno odabrali sugovornike tako da prilogom uvjerljivo dominiraju evolucijski skeptici (nismo provjerili je li HRT njegovu minutažu uračunao u znanstveni program kao što je to činio s emisijom ‘Na rubu znanosti’).

Tako je prisavski tim ‘drugo mišljenje’ – valjda kao protutežu kratkoj izjavi mr. Radovčića – zatražio od dr. sc. Damira Žubčića, koji na Veterinarskom fakultetu već nekoliko godina predaje izborni kolegij Osnove holističke medicine u kojem, među ostalim (barem prema iskazima studenata), poučava i o blagotvornom djelovanju reikija na stoku, a bio je i jedan od organizatora 8. kongresa o suradnji klasične i nekonvencionalne medicine.

‘Moje je mišljenje da je tu teoriju teško dokazati znanstvenim putem’, rekao je dr. Župčić za ‘Mir i dobro’. ‘Nema tu nekih dokaza koje biste možda očekivali… Primjerice, nema prijelaznih oblika koji pokazuju kako se razvilo oko’, ustvrdio je profesor (mi smo na stranicama tportala prošle godine na tu temu predstavili prilično uvjerljivo izlaganje uglednog britanskog evolucijskog biologa Richarda Dawkinsa koje govori drugačije).

U emisiji je također svoje već poznate sumnje u vjerodostojnost darvinizma ponovio i akademik dr. sc. Vladimir Paar, koji se u posljednje vrijeme sve više okreće Bogu i genetici. Naime, naš fizičar sa svojim timom već neko vrijeme radi na računalnim modelima koji, prema njegovom mišljenju, bacaju sumnju na darvinizam.

‘Mi smo dosad (kod ljudi) otkrili niz korelacija kojih kod čimpanzi nema. Kako se to moglo razviti? To je otvoreno pitanje’, rekao je dr. Paar. ‘Je li se to moglo slučajno dogoditi… Je li tu bilo neke vanjske intervencije o kojoj mi ništa ne znamo… Bojim se da tu teoriju nije moguće dokazati poznatim prirodnim zakonima’, zaključio je dugogodišnji član HAZU-a.

Zanimljivo je da je u emisiji jedan od najotvorenijih prema evoluciji bio profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, dr. sc. Nikola Vukoja, koji je predstavio poznati službeni stav Crkve. Naime, papa Ivan Pavao II prihvatio je Darwinovu evoluciju kao kompatibilnu kršćanskom nauku 1996. godine u svojem govoru na Pontifikalnoj akademiji znanosti u Rimu.

‘Moguće je da je Bog započeo stvaranje i stavio u sva stvorenja svoje zakone i omogućio da se i sami ‘dostvaraju’, ali time se ne isključuje Bog’, rekao je dr. Vukoja.

Ako ste se dosad već poveselili da biste si u ovim kriznim vremenima na lak način mogli priskrbiti koju kunu za ljetne praznike ili neki novi gadget, nažalost, moramo vas razočarati. Naime, iako se u naslovu časopisa oglašava da će nagradu dobiti svatko tko uspije dokazati evoluciju, iz intervjua, kao i iz samog teksta saznaje se da mogući kandidati imaju još jedan dodatni zadatak. Kao što kaže bookovac Duspara, potrebno je dokazati i darvinistički nastanak života, odnosno da je život nastao evolucijom iz nežive materije.Prije svega treba se zapitati što to uopće uredništvu časopisa znači ‘dokazati’. Nije li Darwinova teorija već dokazana onako kako se to od znanstvenih teorija može očekivati? Hoće li, osim toga, urednici tražiti da entuzijastični čitatelji obore i neke kreacionističke ‘protudokaze’, nazovi iznimke ili pronađu tzv. karike koje nedostaju?

Pored toga, nitko u svijetu nikada nije ustvrdio da ima nepobitne dokaze teoriji koja bi predstavila definitivan model po kojem je život nastao iz nežive materije. Naime, znanstvenici su pokazali da neki građevni blokovi organizama poput aminokiselina u odgovarajućim okolnostima sami nastaju iz neživih tvari, predstavili su i određene modele prema kojima se kemijski elementi samoorganiziraju, međutim teško je očekivati nepobitne dokaze jasno određenom procesu koji se dogodio prije mnogo milijuna godina, a najvjerojatnije za sobom nije ostavio nikakve fosilne tragove.

Konačno, profesor fizike, dr. sc. Franjo Sokolić s PMF-a u Splitu ističe da znanost nikada i ne predstavlja teorije kao nepobitno dokazane i apsolutne istine, već kao modele stvarnosti koji se potvrđuju ili pobijaju u praksi.’Darvinova teorija evolucije jedan je od najproduktivnijih principa u suvremenoj znanosti. On je bio izuzetno plodan i dao je puno rezultata, čak i na molekularnoj razini. Međutim, to nije princip koji se dokazuje, kao što se ne dokazuju ni Newtonovi principi. Njih potvrđuju rezultati koji se iz njih izvode. što je uopće dokazivanje teorija? U nekim znanostima, kao što je primjerice sociologija, teško je postaviti neoborive teorije kako je to moguće u matematici, koja je zapravo neka vrsta logike. Naime, u matematici se radi po pravilima igre koja sami zadajete. Ako prihvatite određeni dogovor i određena pravila, teorija se može postaviti tako da bude nepobitna. Međutim, što je neka znanost udaljenija od matematike, odnosno što više opisuje neke egzaktne složene pojave u prirodi, teže je u njoj postaviti konačne teorije. Znanstvenici zapravo predstavljaju modele koji se potom testiraju kroz iskustvene činjenice. U fizici ne dokazujemo neku teoriju kao nepobitnu. Ona se dokazuje tako što se potvrđuje u puno različitih primjena, ali isto tako pada kada se pronađe neki primjer u kojem nikako ne stoji’, objasnio je dr. Sokolić.

‘što se tiče razvoja života iz nežive materije, nobelovac Manfred Eigen je predstavio teoriju samoorganizacije materije i evolucije bioloških makromolekula u kojoj je pomoću kemijske kinetike i neravnotežne termodinamike predstavio mogući razvoj života iz neživog. Bilo je i znanstvenika koji su pokazali da organske molekule mogu nastati iz anorganskih, međutim još nitko nije definitivno dokazao kojim se to točno procesom dogodilo.’

‘Konačno, istaknuo bih da izgleda da se nešto u ljudskom duhu protivi promjenama. Čak se, primjerice, i Einstein protivio ideji o evoluciji svemira – bio je uvjeren da je on stacionaran. Zato su ideje o evoluciji i u fizici prihvaćane sa zakašnjenjem. Smatram da stvari nisu jednom zauvijek zadane, pa čak ni znanstvene teorije.’

Da zaključimo, bilo bi zanimljivo znati zašto se uredništvo Booka nije odlučilo raspisati natječaj u kojem bi sudionici predstavili ključne dokaze koji bi srušili teoriju evolucije ili, još bolje, koji bi nedvojbeno potvrdili da je svijet nastao u tjedan dana te da je star 5000 godina.

Izvor: www.tportal.hr