Vijesti

Audijencija kod predsjednika Republike Hrvatske

Predsjednik Republike Hrvatske g. Ivo Josipović primio je 21. siječnja 2013. u audijenciju izaslanstvo Kršćanske adventističke crkve u sastavu: Branko Bistrović, predsjednik JUK-a, Srećko Kuburić, tajnik JUK-a, Zlatko Musija, predsjednik Hrvatske konferencije, Dragutin Matak, prodekan za odnose s javnošću na Adventističkom teološkom visokom učilištu i tajnik Udruge za vjersku slobodu, te Đurđica Garvanović-Porobija, ravnateljica Srednje škole u Maruševcu.

Za vrlo srdačnog i prijateljskog razgovora predsjednik je evocirao uspomene na susrete i poznanstva s adventistima, među kojima je najjači dojam na njega ostavila jedna njegova bivša studentica koja nije dolazila subotom na njegova predavanja. Bila je odlučna da izgubi godinu zbog subote „ako je to Božja volja“. No, prof. Josipović shvatio je njezinu poziciju i omogućio joj posebne konzultacije i mentorski rad s njom. Uvjerili smo se da je isti pristup g. Josipović zadržao i kao predsjednik, koji razumije manjine i nema predrasuda prema neuniformnim stavovima.

Predsjednik Branko Bistrović upoznao je predsjednika Josipovića sa zastupničkom organizacijom Kršćanske adventističke crkve, a predsjednik Zlatko Musija s radom Crkve u Hrvatskoj. Oni su izrazili zahvalnost za status naše Crkve u Republici Hrvatskoj i za mogućnost slobodnog djelovanja. Predsjednik Josipović je izrazio spremnost da u audijenciju primi i predsjednika Generalne konferencije Teda Wilsona, koji će posjetiti Hrvatsku u ožujku ove godine.

Dragutin Matak govorio je o suradnji među Crkvama te o prijedlogu novog Zakona o vjerskim zajednicama i mogućem novom razvrstavanju crkava i zajednica u sekte. Predsjednik Josipović je istaknuo da će taj prijedlog biti procesuiran na propisan način i da ni u kom slučaju neće biti donesen naprečac i na bilo čiju štetu.

Đurđica Garvanović-Porobija je istaknula da adventisti mogu pridonijeti u stvaranju kulture dijaloga i ozračja optimizma i mira. Istaknula je i zdravstveni profil adventističkog odgoja i stvaranja poveznice između tradicionalnih kršćanskih vrijednosti i građanskog odgoja. Ravnateljica je pozvala predsjednika Josipovića u posjet školi u Maruševcu i predsjednik ga je prihvatio sa zadovoljstvom.

Izaslanstvo Crkve poklonilo je dvije knjige iz adventističkih pera: Isusov život E.G.White i Izaberi zdravlje Ludington, Diehl, Katačić. Predstavnici Crkve bili su impresionirani jednostavnošću predsjednika Republike Hrvatske i njegovom otvorenošću te pozivaju sve vjernike-adventiste da svojom odgovornošću i dosljednom kršćanskom službom u društvu pruže potporu kako predsjedniku Republike tako i svim odgovornim građanima koji promišljaju o dobrobiti našeg naroda i naše zemlje.

dr. sc. Đurđiva Garvanović-Porobija


Komentiraj