Izviđački camporee u Mađarskoj

Adventpress 17. 08. 2023.

Od 25. srpnja do 1. kolovoza 2023. održan je trinaesti po redu camporee za izviđače iz zemalja Transeuropske divizije Kršćanske adventističke crkve. Na taborovanju u Sopronu u Mađarskoj okupilo se oko 2.500 izviđača, a pridružilo se nekoliko internacionalnih posjetitelja. Iz Hrvatske se okupilo pedesetak izviđača — iz KID-ova Lavovi, Vukovi i Rakovi.

Unatoč nepredvidivom vremenu i popriličnom blatu, lijepo smo se proveli i svašta naučili. Svaki dan smo imali priliku sudjelovati na različitim radionicama, naučiti nove vještine i zaraditi značke. Za tu su prigodu voditelji izviđača iz Hrvatske pripremili radionicu i polaganje dviju vještina: Lego dizajn i Društvene mreže. Djeca su pokazala svoju kreativnost, te su uz pomoć Lego kockica prikazali razne biblijske događaje. Naučili su i važnost mudrog korištenja društvenih mreža te kako se njima poslužiti na ispravan način.

Svaku večer smo se svi zajedno okupili kako bismo proslavili Boga uz pjesmu i duhovnu misao koju je s nama dijelio Adam Hazel iz Norveške. Biblijskim primjerima, te onima iz vlastitog života, govornik je naučio izviđače kako mogu živjeti i raditi za Boga. Vrhunac večernjih bogoslužja bio je u petak, na kojem je šesnaestero mladih ljudi predalo svoj život Bogu kroz čin biblijskog krštenja.

Bilo je i puno prilika za upoznavanje novih prijatelja, uz razmjenu marama i takozvani pin exchange — razmjenu bedževa raznih zemalja, koje su naši izviđači kasnije ponosno nosili na košuljama i maramama.

Do kraja taborovanja mladi izviđači skupili su nova iskustva, poznanstva i ponovno su utvrdili važnost ljubavi prema Bogu, ljudima i prirodi. Zahvalni smo Bogu što nam je omogućio da budemo dio ovog posebnog događaja, te se radujemo ponovnom susretu.

Petra Gojević