Izvor sreće

14. 09. 2023.

“Strah Gospodnji daje život i tko se njime ispuni, zlo ga ne pohodi.” (Izreke 19,23)

Mišljenje koje prevladava u nekim slojevima društva da vjera ne pridonosi zdravlju i sreći u ovom životu, jedna je od najvećih zabluda. Pismo kaže: “Strah Gospodnji daje život, i tko se njime ispuni, zlo ga ne pohodi.” (Izreke 19,23) “Želiš li dane mnoge uživati dobra? Jezik svoj oda zla suspreži i usne od riječi prijevarnih! Zla se kloni a čini dobro, traži mir i za njim idi!” (Psalam 34,12-14)

Istinska vjera dovodi čovjeka u sklad s Božjim zakonima, fizičkim, umnim i moralnim. Ona uči vladanju samim sobom, spokojstvu i umjerenosti. Vjera osposobljuje um, usavršava ukus i posvećuje razum. Ona dušu čini sudionikom u čistoći Neba. Vjera u Božju ljubav i providnost koja upravlja svime olakšava teret brige i patnje. Ona ispunjava srce najvećih kao i najjednostavnijih ljudi radošću i zadovoljstvom. Vjera izravno promiče zdravlje, produžuje život, a naše uživanje u svim njenim blagoslovima čini većim. Ona duši otvara nepresušni izvor sreće. Kad bi svi koji nisu izabrali Krista mogli shvatiti da im On nudi nešto daleko bolje od onoga što oni traže! Čovjek nanosi najveću štetu i nepravdu svojoj duši kad misli i djeluje protivno Božjoj volji. Stvarna radost ne može se naći na putu koji je zabranio Onaj koji zna što je najbolje i koji pravi planove za dobro svojih stvorenja. Put prijestupa vodi u bijedu i uništenje, a putovi mudrosti “putovi su miline, i sve su njene staze pune spokoja” (Izreke 3,17).

Proučavanje tjelesne i vjerske poduke u izraelskim školama i danas može koristiti. Vrijednost takve poduke se cijeni. Postoji bliska veza između uma i tijela, i da bi se dostigla visoka mjerila moralnih i umnih dostignuća, mora se voditi računa o zakonima koji upravljaju našim tijelom. Da bi se osigurao snažan, dobro uravnotežen karakter, moraju se koristiti i razvijati tjelesne i umne sile. Koje proučavanje može biti važnije za mlade od onoga koje se bavi ovim prekrasnim organizmom koji nam je Bog dao i zakonima kojima možemo sačuvati njegovo zdravlje? (Patrijarsi i proroci str. 504,505)

Za razmišljanje: Koliko sam uporan u razvoju svojih tjelesnih i umnih snaga?