Janjetova srdžba

17. 12. 2022.

“… Govoreći gorama i pećinama: ‘Padnite na nas i sakrijte nas od lica onoga koji sjedi na prijestolju i od Janjetove srdžbe, jer dođe veliki dan njihove srdžbe! Tko može opstati?’” (Otkrivenje 6,16.17)

Tko je ikada čuo za gnjevno janje? Te dvije riječi čak ni ne idu zajedno. Ali onda ne idu ni opisi Isusa u Otkrivenju kao Božjeg Janjeta i Lava iz plemena Judina. Možda trebamo još jednom pogledati o čemu Ivan izvještava.

Većina ljudi riječ “srdžba” smatra neugodnom. I mnogi teolozi jako su se trudili da uklone sav božanski gnjev iz svojeg nauka. Ali ono što njima nije omiljeno, Bogu jest. Biblija na preko 580 mjesta upućuje na Božji gnjev. Pisci su iskoristili mnogo litara tinte da bi ublažili Božji gnjev, ali u posljednjem prikazu Božje Janje i Lav iz plemena Judina okončat će problem grijeha.

Ali nemojmo ovdje zaći s pravog puta. Božji gnjev nije emocionalna ljutnja usporediva s ljudskom srdžbom. Naprotiv, Božji gnjev proizlazi iz Njegove ljubavi. Bog mrzi grijeh koji uništava živote i sreću Njegovih stvorenih bića. Iscrpljen je zbog mrtve novorođenčadi, raka i sljepila; zlostavljanja, ubojstava i krađe; holokausta, Ruande i Iraka.

U svoje vrijeme Bog će odgovoriti dušama pod žrtvenikom koje, kako Ivan prikazuje, viču: “Dokle ćeš, sveti i pravi Vrhovniče” prije nego što učiniš kraj zbrci koju nazivamo poviješću (Otkrivenje 6,10)? W. L. Walker izjavljuje: “Božji gnjev izlijeva se zato što je Bog ljubav i zato što grijeh povređuje Njegovu djecu i protivi se svrsi Njegove ljubavi.” A Alan Richardson ističe da “samo određena vrsta izopačene protestantske teologije uspoređuje Božji gnjev s Kristovom milošću”.

Bog, kako Ga Biblija opisuje, ne može i neće zauvijek stajati po strani dok Njegova stvorenja pate. Njegovu reakciju prikazuje sud zbog grijeha koji uništava Njegov narod. Taj sud trebamo shvatiti kao pravo značenje biblijskog gnjeva. Bog osuđuje grijeh na sudu i na kraju će ga potpuno izbrisati. Prvi korak bit će poduzet o Isusovom drugom dolasku. Drugi će prema Otkrivenju 20,11-15 biti poduzet na kraju milenija.

Ako imamo samo Božje Janje koje je umrlo za nas, onda je jasno da imamo samo pola Evanđelja. Janje je bilo ubijeno, pa ipak su Božja djeca i dalje patila. Ključna faza Janjetovog djela Njegova je uloga kao Lava iz Judina plemena na svršetku vremena.

 

Preporučujemo: