Vijesti

Jesenji programi u Gajevoj, Rijeka

Pripreme za ovu jesen započele su prije više od dvije godine kada je pokrenut proces oživljavanja i revitalizacije crkve u Gajevoj. Želja je bila obnoviti duhovnost, zajedništvo te osposobljavanje za primanje Svetog Duha. Molitvom i strpljivim ohrabrivanjem kroz tematska bogoslužja i viziju vodstva osmišljavani su programi koji su oživjeli ove jeseni.

Intenzivna duhovna priprema započela je s „10 dana gornje sobe“. Od 29.09. do 06.10. odvojeno je vrijeme za zajedničko proučavanje, preispitivanja duhovnog stanja, pokajanje za prepoznate slabosti, te upućivanje molitava za Božjim vodstvom i primanjem Svetog Duha. Na neke molitvene sastanke dolazili su i prijatelji koji su izrazili potrebu zajedničke molitve za njihove potrebe.

Posebno vrijeme posvećeno je zdravstvenim temama i zajedno s našim prijateljima osmišljena su tri zdravstvena vikenda s predavanjima petkom i subotom. Pod vodstvom renomiranih stručnjaka provedeno je kvalitetno i korisno vrijeme u promišljanju i osobnom razgovoru s liječnicima–predavačima o tome što učiniti za svoje zdravlje. Tako je

Dr. sc. Roberta Katačić pripremila teme – „Prehrana u službi zdravlja“ I i II dio i posebno subotnje predavanje. Dr. sc. Nevenka Čop sa svojim temama okupila je najveći broj posjetitelja i svima pomogla u boljem razumijevanju i prihvaćanju Alzheimerove bolesti i to kroz predavanja: „Alzheimerova bolest – jedan od najvećih javno- zdravstvenih problema u suvremenom društvu“, „Alzheimerova bolest – važnost ranog prepoznavanja simptoma bolesti i planiranja života – uloga obitelji i prijatelja“, „Kuća u kojoj živiš“ kao predavanje u subotu ujutro. Dr.sc. Marina Bralić-Stipešević završila je seriju predavanjima: “Moždani udar – uzroci i simptomi“ i „Moždani udar – postoji li mogućnost prevencije“. Tijekom predavanja posjetitelji su postavljali brojna pitanja i bili ohrabreni činjenicom da se mnogo toga može učiniti u prevenciji, ali i kada se pojavi bolest, ako se aktivno i informirano pristupi terapiji.

Posebno ohrabrenje i blagoslov bila je saborska subota 10.11. u Buzetu zbog izrazito misijskog karaktera. Razgovarajući sa braćom iz Pule, Delnica i Dramlja izražene su želje da bude više takvih susreta.

Centralni dio jesenjih programa predstavljala su dva vikenda predavanja pod zajedničkim nazivom „BITKA ZA UM iz biblijske perspektive“ pastora mr.sc. Ivana Đidare. Desetak prijatelja i tridesetak vjernika iz večeri u večer dobivalo je odgovore iz Biblije o intrigantnim pitanjima koja zbunjuju današnjeg čovjeka, čovjeka koji želi dobiti prave odgovore: tko će vladati svijetom, moć sudbine, postoji li život nakon života, biblijsko krštenje, o utjecaju raznih proroka i o najavama kraja svijeta, judaizamu, kršćanstvu, islamu, te čeka li nas harmagedonska bitka? Božja riječ dala je svoj odgovor, pa je ova kratka serija završila ulijevajući posjetiteljima ohrabrenje nadom u našeg Spasitelja i Otkupitelja, Isusa Krista, koji će ponovo doći i stvoriti Novu zemlju.

Nakon predavanja pastora Ivana Đidare posjetiteljima je upućen poziv da dođu utorkom na poseban susret, „Susret s Biblijom“, gdje se nastavljaju proučavati biblijske teme pod vodstvom pastora Miroslava Lorencina.

U nedjelju, 02.12. okupljene su „Ulične svjetiljke“ gdje je doživljena radost i toplina zajedničkog susreta u službi onima koji su u potrebi. Nakon kratke duhovne poruke pastora Miroslava Lorencina, domaćice su poslužile okrepljujući ručak uz koji se razgovaralo i izmjenjivala su se životna iskustva u ugodnom ozračju. Ovo je služba koja se obavlja u zajedništvu sa crkvom Centar u Rijeci. Plan je da u budućnosti imamo još zajedničkih projekata koji će nas osnažiti u bratskom zajedništvu, ali i kroz iskustvo služenja potrebitim građanima u našem gradu proslaviti Božje ime.

U želji da se pruži ruka onima koji su u potrebi, u suradnji s Centrom za socijalni skrb, crkva u Gajevoj brine o dvjema obiteljima sa četvero djece. Obitelji se posjećuju jednom mjesečno s paketom namirnica, higijenskih i kućanskih potrepština, ali i s duhovnim ohrabrenjem.

Uz obilje Božjih blagoslova crkva u Gajevoj želi i dalje biti ustrajna i oduševljena u aktivnostima u kojima je Isus primjer. Trenutno se vrše pripreme za „internet evangelizaciju“. To je prilika da se Božja riječ propovijeda i bude dostupna svakom stanovniku Rijeke i lijepenaše. Zajedno se molimo za taj veliki projekt i promociju Radosne vijesti.

Zlatko Mavračić


Komentiraj