Jubilarna 35. "Budućnost religije"

4. 05. 2011.

Dubrovnik2. – 7. svibnja 2011. u Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku održava se jubilarni 35. godišnji međunarodni znanstveni skup “Future of Religion: Politics, Art, Religion”.

Kontinuirano već 35 godina, uvijek u isto vrijeme, krajem travnja i početkom svibnja, pod inspirativnim vodstvom njegova utemeljitelja Rudolfa J. Sieberta, profesora na Western Michigan University, SAD, te njegovih suradnika ko-direktora skupa profesora Gottfrieda Kuenzlena iz Njemačke, Denisa Janza i Michaela Otta iz SAD, te Dinke Marinović Jerolimov i Mislava Kukoča iz Hrvatske, znanstvenici, teoretičari religije iz različitih zemalja sa svih kontinenata promišljaju i raspravljaju različite teme i aspekte pitanja budućnosti religije.

U ravnopravnom, tolerantnom demokratskom dijalogu problem i fenomen religije promišlja se interdisciplinarno iz perspektive filozofije, sociologije, psihologije religije, teologije, politologije, kulturologije, umjetnosti, dakle, interdisciplinarno i multidisciplinarno, ali i transdisciplinarno iz različitih kulturnih i svjetonazornih perspektiva.

Na ovogodišnjem jubilarnom skupu, pred više desetaka sudionika iz Njemačke, Kanade, SAD, Japana, Ukrajine i Hrvatske zemalja profesor Siebert je predstavio svoju najnoviju knjigu, monumentalnu “Kritičku teoriju religije” u tri sveska, te je govorio o evoluciji religijske svijesti i njezinim vjerskim, moralnim, esteličkim i političkim aspektima. Ostale teme koje su izazvale živu i zanimljivu raspravu obuhvaćaju široki spektar problema budućnosti religije od odnosa znanosti i religije, povijesti i političkih vrijednosti, integrativne bioetike i globalizacije do postkomunizma i Pravoslavne crkve u Ukrajini.

Tijekom proteklih 35 godina na ovome skupu o budućnosti religije u Interuniverzitetskom centru sudjelovali su neki od najznamenitijih svjetskih znanstvenika, teoretičara i teologa, poput Jurgena Habermasa, Hansa Kunga, Johannesa Baptista Metza, također i pripadnici različitih religija, kršćani različitih vjeroispovijesti, muslimani, budisti, hinduisti, židovi …., ali i agnostici i ateisti, poput primjerice profesora Srđana Vrcana, dugogodišnjeg ko-direktora ovoga skupa.

Obilježavajući 35. obljetnicu jednog od najstarijih seminara IUC-a sudionici su se prisjetili bogate prošlosti kontinuiranog održavanja skupa koji, kao jedan od rijetkih, nije prekidao rad niti u najtežim ratnim godinama opsade Dubrovnika, kada se, umjesto u razrušenoj zgradi IUC-a održavao u salonima hotela “Argentina”.

radio-laus.hr