Jutarnji stih

Kada Istina usmjerava život

““Isus im ponovo progovori: ‘Ja sam svjetlo svijeta. Tko mene slijedi, sigurno neće ići po tami, nego će imati svjetlo koje vodi u život.’”“ (Ivan 8,12)

Gospodin Isus je uzeo na sebe obličje grešnog čovjeka, zaogrćući svoju božansku narav ljudskom. Bio je svet kao što je Bog svet. Da nije bio bez mane ili mrlje grijeha, ne bi mogao biti Spasitelj čovječanstva. Onaj komu nije bilo potrebno otkupljenje, bio je nositelj grijeha. Jedno s Bogom u čistoći i svetosti karaktera, mogao je prinijeti žrtvu pomirnicu za grijehe cijelog svijeta.
Krist je svjetlo svijeta. Preko Njega svjetlo svijetli usred moralne tame. Da nije bio svjetlo, tama se ne bi primjećivala jer svjetlo otkriva tamu. Što je jasnije svjetlo, to je izrazitija suprotnost između svjetla i tame. Kad bi svjetlo bilo uklonjeno, ne bi bilo ničega drugog osim tame.
Krist je objavio u kakvom se položaju nalazimo: ““Tko mene slijedi, sigurno neće ići po tami, nego će imati svjetlo koje vodi u život.”“ (Ivan 8,12) On je sam sjajna zvijezda Danica. On je Sunce Pravednosti, svjetlo slave svojega Oca. On je ““Svjetlo istinito, koje rasvjetljuje svakoga čovjeka.”“ (Ivan 1,9) Liječnik i Iscjelitelj došao je obnoviti Božji moralni lik koji je bio izgubljen zbog prijestupa.
Kada Krist boravi vjerom u duši, On čini onoga tko Ga ljubi svjetlom u Gospodinu. Točno je da mnogi koji kažu da vjeruju u istinu imaju samo vjeru po imenu. Oni nisu izvršitelji riječi. Oni kažu da vjeruju, ali ih to priznanje neće obratiti. …
Kad Krist boravi u srcu, Njegova prisutnost se vidi. Kristov Duh se otkriva preko dobrih i plemenitih riječi i djela. Izražena je i ljupkost naravi. Nema uzburkanih strasti, tvrdoglavosti, zlih pretpostavki. Nema mržnje u srcu zbog toga što neke zamisli i metode … nisu prihvaćene i cijenjene od strane drugih. …
Kada istina upravlja životom, tu je čistoća i sloboda od grijeha. Slava, punina, potpunost plana Evanđelja ispunjeni su u životu. Svjetlo istine zrači u hram duše. Razumijevanje se ukorjenjuje u Kristu. (MS 164, 14. prosinca 1898.)


Komentiraj