Vijesti

Kanadski ministar promiče vjersku slobodu

29. svibnja, 2012., Washington D.C.

Kanadski ministar vanjskih poslova John Baird bio je glavni govornik na desetoj godišnjoj radnoj večeri za vjersku slobodu, 24. svibnja 2012., koja je ujednila vođe i službenike iz diplomatske zajednice Washington D.C.-a, vladine agencije, vjerske skupine i organizacije koje zastupaju vjersku slobodu kao “kamen temeljac ljudskih prava”.

U podužem i na na trenutke vrlo dirljivom govoru, ministar John Baird dotaknuo se kanadske predanosti promicanju ljudskih prava kroz vanjsku politiku Federacije Kanade, kao i svojeg osobnog uvjerenja da obrana slobode zahtijeva volju za djelovanje, bez obzira na cijenu.

Kanadski ministar vanjskih poslova John Baird govori na desetoj godišnjoj radnoj večeri za vjersku slobodu, 24. svibnja 2012., u Kanadskom veleposlanstvu u Washingtonu. Baird je rekao kako je Kanada posvećeni partner u promicanju ljudskih prava. [fotografija: Keegan Bursaw/Embassy of Canada]

Baird je također govorio o nevoljama vjerskih manjina diljem svijeta, rekavši da se vjerska sloboda i dalje prečesto “mjeri prolivenom krvlju i izgubljenim životima”.

Ovu radnu večeru, koja se smatra jednim od glavnih godišnjih događaja u Washingtonu kad je u pitanju vjerska sloboda, organiziralo je Kanadsko veleposlanstvo, a sponzorirali su ga Crkva adventista sedmog dana, Međunarodna udruga za vjersku slobodu, Sjevernoamerička udruga za vjersku slobodu i časopis Liberty. Događaj slavi vjersku slobodu i odaje počast pojedincima iz cijelog svijeta koji rade na zaštiti i promicanju ovog osnovnog ljudskog prava.

Više od 150 ljudi sudjevalo je na ovogodišnjoj večeri, uključujući i veleposlanike iz sedamnaest zemalja, predstavnike Bijele kuće iz Ureda za odnose s javnošću, te predstavnike Državnog tajništva SAD-a iz Ureda za međunarodnu vjersku slobodu. Dan Jackson, predsjednik Adventističke crkve u Sjevernoj Americi, pomolio se u ime svih i rekao da adventisti gaje nepokolebljivu predanost obrani vjerske slobode za sve ljude, bez obzira na njihovu vjersku pripadnost.

U svom govoru Baird je upozorio da borba za zaštitu vjerske slobode “nije rasprava o nečem apstraktnom”. Naveo je primjere nedavnog ubojstva stotinâ kršćana u sjevernoj Nigeriji od strane vjerske ekstremističke skupine Boko Haram, kao i utjecaja takozvanog “zakona protiv bogohuljenja” u nekim državama, uključujući Pakistan i Iran, koji ograničavaju aktivnosti vjerskih manjina. Također je upozorio na borbe Baha’ija, ahmedijanskih muslimana, koptskih kršćana, rimokatolika, budista i drugih, koji doživljavaju diskriminaciju — ili gore od toga — i to od strane svojih vlasti.

Okupljeni su ustali plješćući nakon što je Baird prisegnuo da Kanada neće biti samo posvećeni partner u promicanju ljudskih prava, već takav partner koji će “predvoditi svojim primjerom”.

Baird trenutno radi na osnivanju Kanadskog ureda za međunarodnu vjersku slobodu koji će “promicati i štititi slobodu religije i vjerovanja, u skladu s temeljnim kanadskim vrijednostima kao što su sloboda, demokracija, ljudska prava i vladavina zakona”.

Dva branitelja vjerske slobode primili su počast na radnoj večeri. Richard Land, predsjednik Komisije za etiku i vjersku slobodu Južnobaptističke konvencije, primio je Državnu nagradu za mnoge godine rada kao ključni glasnogovornik za pitanja vjerske slobode koja je iznosio pred Kongres SAD-a i medije. Kanadski odvjetnik Gerald Chipeur primio je Međunarodnu nagradu za svoje napore u promicanju vjerske slobode kroz svoje pisanje i rad u Kanadskoj odvjetničkoj komori i Međunarodnoj akademiji za slobodu religija i vjerovanja. Chipeur se često pojavljuje u Vrhovnom sudu Kanade i drugim kanadskim sudovima kako bi vodio sporove u vezi sa slučajevima usmjerenim na ustavna pitanja i ljudska prava.

Nakon završetka ovog događaja je Dwayne Leslie, ravnatelj zakonodavnih poslova Adventističke crkve, opisao ovu večeru kao “jednu od najuspješnijih ikada” po pitanju dosezanja diplomatske zajednice, vodećih mislioca u Washingtonu i uspostavljanju novih dragocjenih odnosa.

Leslie je bio, zajedno s Melissom Reid, izvršnom ravnateljicom Sjevernoameričke udruge za vjersku slobodu (NARLA), jedan od glavnih organizatora događaja. “Ovogodišnja radna večera pružila nam je neprocjenjivu priliku da podignemo svijest o snažnoj posvećenosti Adventističke crkve zastupanju slobode savjesti”, rekao je.

John Graz, glavni tajnik Međunarodne udruge za vjersku slobodu i ravnatelj Odjela za odnose s javnošću i vjersku slobodu Adventističke crkve, govorio je na početku večeri, opisujući rad svoje organizacije diljem svijeta u stvaranju potpore vjerskoj slobodi putem kongresa, simpozija, obrazovnih događaja i festivala.

Govorio je o potrebi podupiranja načela vjerske slobode – ne samo za našu vlastitu religijsku tradiciju, već za sve ljude. “Mogu potvrditi” rekao je Graz “da je čuvanje vjerske slobode dobro za religije, dobro za narod i dobro za države u kojima taj narod živi.”

Bettina Krause i Melissa Reid/IRLA


Komentiraj