Kestenijada u Požeškom okrugu

Adventpress 24. 11. 2023.

Vjernici mjesne crkve u Požegi prije više godina su započeli vrlo lijep i privlačan društveni običaj — kestenijadu. Nije teško pogoditi da su upravo kesteni kao plodovi jeseni uvijek bili dobar povod da se ljudi okupe i druže u prirodi i na svježem zraku. Cilj je bio pozvati na izlet i okupiti vjernike iz okolnih crkvenih okruga, pa i šire. Tako je taj slasni i zdravi običaj postao poznat i već godinama neizostavan za mnoge Slavonce.

Ove godine kestenijada je dobila novo mjesto održavanja, u Lovačkom domu “Papuk” u Biškupcima kraj Požege. Na znamenit datum za prve adventiste i milerite, u nedjelju 22. listopada, okupio se doista lijep broj raspoloženih vjernika i njihovih prijatelja. Osim iz Požeškog okruga — koji uključuje Novu Gradišku, Požegu, Slavonski Brod i Gradac Našički — došli su izletnici iz Vukovara, Vinkovaca Daruvara, Slatine, Đeletovaca i mnogih drugih mjesta. Nisu se pekli samo kesteni, bilo je tu i novozavjetnih recepata od kruha i ribe, a nije izostao niti odličan vegetarijanski grah uz kiflice, slane i slatke kolače te voće.

Na svemu tome možemo zahvaliti vrijednim i darovitim domaćicama, među kojima se ističu sami osnivači takvog druženja — Veronika Lipohar i obitelj Branka Turkovića, a za biblijski recept pobrinuo se Branko Šarčević. Između pečenih kestena i ručka upriličena je šetnja prekrasnom bregovitom slavonskom prirodom u vedrom društvu.

Nakon ručka zapjevale su se i duhovne pjesme uz harmoniku, tambure i gitare, a upućena je i molitva zahvalnosti Bogu. Doista, na prvom mjestu zahvalnost pripada Bogu, od kojega dolaze svi blagoslovi. Zato je proslavljanje Boga koji daje sunce, zemlju, kišu, plodove i sve ostalo što imamo i uživamo, bio pravi cilj tog omiljenog susreta.

Darko Kovačević