Konferencija o bogoslužju u Zagrebu

Vijesti 31. 10. 2014.

Predavanjima na Konferenciji o bogoslužju gosti iz Engleske su donijeli svježi pristup istinskog obožavanja Boga na bogoslužjima s različitim načinima slavljenja

Zagrebačke adventističke crkve ugostile su prvu Konferenciju o bogoslužju u Jadranskoj uniji konferencija u petak i subotu 24. i 25. listopada 2014. godine. Gosti predavači su bili iz Engleske, dr. Miroslav Pujić ravnatelj Odjela za komunikacije, bogoslužje i službu glazbe te autor projekta LIFEdevelopment u Transeuropskoj diviziji Kršćanske adventističke crkve; i bračni par Kart i Tihomir Lazić. Kart, podrijetlom iz Estonije, stručnjakinja je na području psihologije, komunikacija i umjetnosti, a njezin suprug Tihomir na području teologije, filozofije i glazbe. Oboje upravo dovršavaju doktorate na svojim studijima.

U crkvi Zagreb Centar, Miroslav Pujić je u petak uvečer održao predavanje o biblijskim temeljima pravog bogoslužja u duhu i istini. Istaknuo je: motivaciju, način, svrhu i bit bogoštovlja kroz pet točaka koje predstavljaju istinski značaj bogoslužja: obnoviti savjest Božjom svetošću, nahraniti um Božjom istinom, očistiti (osloboditi) maštu Božjom riječju, otvoriti srce Božjoj ljubavi i potčiniti svoju volju Božjoj namjeri. Posebno je naglasio pjevanje i uzvisivanje Božjeg imena kroz glazbu kao važan dio bogoslužja. Pred sve sudionike postavio je izazove kao što su: kultura, ravnoteža, nedostatak osobnog iskustva s Bogom, pragmatizam — praktične korake i podučavanje — razumijevanje.

U crkvi Zagreb 2 u Rakovčevoj 26 održan je u subotu nastavak konferencije na kojoj je bilo obilje slavljenja i obožavanja Boga, Stvoritelja i Spasitelja. Tim pjevača i instrumentalista predvodio je domaćin konferencije, tajnik Odjela za komunikacije Jadranske unije konferencija Darko Kovačević, uz molitve i biblijske tekstove. Gost Tihomir Lazić iznio je predavanje o tome kako smo mi ljudi stvoreni za obožavanje i potkrijepio to povijesnom analizom.

Nakon zajedničkog ručka, kojeg su priredile vjernice crkve Zagreb 2 uz pomoć ostalih, i ugodnog druženja, uslijedila su zanimljiva i neobična predavanja Kart Lazić o psihologiji i komunikaciji u obožavanju te različitim umjetničkim pogledima na obožavanje. Na kraju predavačkog dijela konferencije, glavni gost Miroslav Pujić u svom završnom izlaganju istaknuo je što bi trebao biti sadržaj svakog bogoslužja: poziv, priznanje, zahvalnost, potrebe, iskustvo, Riječ, posvećenost i blagoslov.

Uz vjernike domaće mjesne crkve Zagreb 2, bili su i gosti iz raznih krajeva i crkava Hrvatske i Slovenske konferencije koji su uključeni u stvaranje bogoslužja i slavljenje Boga u svojim mjesnim crkvama. Nakon poslijepodnevnog predaha sudionici konferencije uputili su se na  cjelovečernji koncert u koji se održao crkvi Zagreb 1 na Prilazu Đure Deželića 77.

Koncert je započeo zajedničkim pjevanjem više pjesama u slavu Bogu koje su također predvodili pjevači i instrumentalisti konferencijskog tima za slavljenje. Nakon toga više različitih izvođača sudjelovalo je na koncertu svojim duhovnim pjesmama: muški zbor, ženski sastav i zbor mladih — svi iz crkve Zagreb 1 s Prilaza — otvorili su kao domaćini nastupe glazbenika. Slijedili su muški vokalni kvartet iz mjesne crkve Lipik i tamburaški sastav Eden kao gosti iz Slavonije, nastupio je i Gospel ansambl Agape, a posebni gosti koncerta bili su gosti predavači konferencije — bračni par Kart i Tihomir Lazić, pjevajući u duetu i kao solisti nekoliko pjesama. U duetu s gostom Tihomirom Lazićem nastupila je i domaća solistica Ella Abramović. Nakon kratke duhovne poruke gosta Miroslava Pujića, koncert je završio ponovnim zajedničkim pjevanjem posjetitelja, izvođača te sudionika konferencije i vjernika koji su ispunili veliku dvoranu crkve Zagreb 1.

Ova konferencija o bogoslužju održana je kao mala repriza Worship konferencije koja je održana vikend ranije u Engleskoj, s istim i još mnogim drugim predavačima, za predstavnike svih unija obiju europskih divizija Kršćanske adventističke crkve kako bi se potaknulo i unaprijedilo obožavanje i slavljenje Boga te istaknuo pravi značaj istinskog bogoštovlja. Mala skupina predstavnika iz Jadranske unije konferencija nazočila je konferenciji u Engleskoj, a dio toga imali su prednost doživjeti i svi sudionici ove Konferencije o bogoslužju u Zagrebu.

Darko Kovačević

Video materijali