Kongres adventista Istočne Slavonije i Baranje u Vukovaru

Vijesti iz lokalnih crkava 26. 10. 2012.

Na inicijativu Kršćanske adventističke crkve u Hrvatskoj održan je prvi od planiranih jesenjih sabora ove godine, u subotu 20. listopada u gradu Vukovaru. Ovaj sabor predstavljen je i najavljen putem medija široj javnosti kao Kongres adventista Istočne Slavonije i Baranje.

Cilj sabora i kongresa bio je višestruk. Prvo, naglašena je potreba za jačanjem osobne duhovnosti svih nas kao vjernika u vremenu koje obiluje moralnim, društvenim, materijalnim i duhovnim krizama. Drugo, naglašena je potreba za većim i spontanijim zajedništvom vjerništva. U zajedništvu smo jači, teološki transparentniji, temperamentno tolerantniji, i potencijalno složniji, a što je preduvjet za uspješnije misijske iskorake u društvu danas te za zajedništvo spašenih u vječnosti po Kristovom dolasku. Treće, uočena je potreba za preispitivanjem paradigme svrhovitosti kršćanina u suvremenom društvu, na što nas poziva i Krist da budemo “sol” i “svjetlost”. Promijenjena percepcija i samosvijest o ulozi suvremenog kršćanina u društvu je imperativ po Kristu i Njegovom misijskom nalogu. Za Krista je napisano da je “prošao čineći dobro…” (Djela 10,38), ne samo zbog uzdizanja osobnog imidža u javnosti, nego zato što je neizostavni preduvjet Njegove misije bilo sljedeće pravilo: “Ono što je naučavao, On je bio. Njegove su riječi bile izražaj ne samo Njegovog životnog iskustva, već i Njegova karaktera. On je ne samo navješćivao istinu, nego je i sam bio istina!” (Ellen G. White, Odgoj, 70) Tu je ležala snaga Njegove misijske uspješnosti!

Imajući pred sobom ove ciljeve, Jadranska unija konferencija kršćanske adventističke crkve je pod geslom “Evanđelje u fokusu“ organizirala sve sabore ove jeseni, pa tako i ovaj sabor u Vukovaru.

Bila je to prekrasna i sunčana subota za pamćenje. U Velikoj dvorani Hrvatskog doma u Vukovaru organizirano je prijepodnevno i poslijepodnevno bogoslužje te u 16 sati zdravstveno predavanje za širu javnost. Pastori u Istočnoj Slavoniji, Staniša Margarić i Tihomir Sabo, bili su odgovorni za organizaciju misijskih aktivnosti u gradu te cjelodnevni bogoslužbeni program na kongresu.

Tijekom prijepodnevnog bogoslužja, nakon riječi pozdrava svim vjernicima i službenim gostima, te nakon molitve i proslavljanja Boga zajedničkim pjesmama, pastor Zlatko Musija, tajnik za misijske djelatnosti Jadranske unije konferencija, govorio je o misijskim projektima i planovima u Hrvatskoj konferenciji te o aktivnostima toga dana u gradu Vukovaru. Mario Šijan, direktor nakladništva, izvijestio je o novim knjigama koje izlaze iz tiska. Propovijed “Evanđelje u fokusu”, s pozivom na uravnoteženu službu Bogu i bližnjima, održao je pastor Branko Bistrović, predsjednik Jadranske unije konferencija.

Svi sudionici kongresa imali su prednost i čast da ih pozdravi nazočni gradonačelnik Vukovara, gospodin Željko Sabo. Gradonačelnik Sabo je istodobno zahvalio za novčana sredstva koja će se sakupiti na Kongresu i uplatiti u korist humanitarnih projekata grada Vukovara.

U vremenu od 8 do 13 sati u središtu Vukovara te subote su se za postavljenim štandovima odvijale aktivnosti poput mjerenja krvnog tlaka, mjerenje šećera u krvi, savjeta liječnika, prezentacija zdrave hrane i podjele literature o zdravlju. Veliki broj građana bio je zainteresiran za ponuđene provjere i poduke o zdravlju. Usporedno s tim aktivnostima u središtu grada, od 11 do 13 sati, tridesetak je vjernika oduševljeno po ulicama Vukovara podijelilo oko 6.000 letaka o Zdravstvenoj dopisnoj školi, Biblijskoj dopisnoj školi, te podijelilo pozivnice za predavanja dr. Tihomira Brkića i arheologa Drage Obradovića.

Nakon stanke za ručak, u 14 sati je otpočelo poslijepodnevno bogoslužje na kojem je, nakon molitve i proslavljanja zajedničkim pjesmama, kratko izvješće o misijskom iskoraku u Vukovaru dao pastor Margarić. Poslijepodnevnu propovijed održao je pastor Zlatko Musija.

U 16 sati je dr. Tihomir Brkić, specijalist obiteljske medicine iz Požege, održao informativno i prijeko potrebno predavanje za širu javnost. Naslov predavanja je bio: Izaberi zdravlje – kako spriječiti srčani udar? Mnogi nazočni slušatelji su nakon predavanja osobno kontaktirali dr. Brkića i zahvalioli za pružene savjete.

Uistinu, ova saborska subota kongresa adventista u Vukovaru ostat će svim vjernicima ne samo u lijepoj uspomeni, nego će to biti ohrabrujuće iskustvo i poticaj na odgovorniju, trajniju i aktivniju službu Bogu i bližnjima!

Tihomir Sabo