Kongres mladih u Finskoj

Adventpress 13. 09. 2022.

Tisuće jezera, saune, dobro društvo i duhovno ohrabrenje bili su samo neki od poticaja za mlade iz cijele Europe da se upute na ovogodišnji Europski kongres mladih (AYC2022) u Finsku. Oko 2.200 mladih i oko četrdeset njih iz Hrvatske zaputilo se u Lahti u Finskoj, na prvi europski događaj ovakvog tipa od početka  pandemije koronavirusa. Stoga nas je tema kongresa “Plug in” prigodno potaknula da budemo spremni ponovno se povezati s ljudima oko nas i s Bogom, i iskusiti kako baš — poput struje koja puni naše uređaje — i mi možemo biti ispunjeni Božjim Duhom i
novom životnom radošću.

Govornici David Asscherick i Daniel Bosqued (iz Sjedinjenih Američkih Država i Španjolske) vodili su naše misli u tom smjeru u nizu propovijedi i pitanja za razmišljanje o kojima smo raspravljali u malim skupinama. Vrlo dobro poznata zamisao o malim skupinama bila je novost na takvom kongresu. Prema izvještajima mnogih, zamisao o skraćivanju jutarnjih propovijedi i povezivanja mladih iz različitih zemalja u male skupine kako bi dublje razgovarali o određenom predmetu itekako se isplatila. Teme kao što su suočavanje s boli, s promjenama ili s tradicijom postale su ne samo nešto o čemu smo čuli, nego nešto na osnovi čega smo imali priliku razviti dublje i značajnije odnose. Takve prilike za duhovno jačanje došle su u paketu s pjesmom, molitvom i umjetnošću. Iako su pjesme mnogima bile poznate, iskustvo pjevanja u zboru s više od dvije tisuće ljudi ništa ne može nadomjestiti.

Prilikâ za učenje i druženje u raznim drugim aktivnostima nije nedostajalo. Tu su pomogli i mnogi volonteri (uključujući i šestero mladih iz Hrvatske) koji su se trudili da sve teče po redu. Raspored je bio ispunjen radionicama, igrama i sportom. Nije iznenađujuće da su mnogi pohrlili na radionice o vezama i seksu; ali teme o kreativnoj misiji, načinu proučavanja Biblije i druge svakako su nam dale povoda za razmišljanje. Oni koji su nakon svega bili spremni uložiti još malo fizičke snage i pomoći ADRA-i Finska, mogli su sudjelovati u 5k utrci u gradu. A oni kojima je ispunjen raspored iscrpio svu snagu, upotrijebili su svoju kreativnost u potrazi za mjestom za odmor. U kratkim stankama se tako moglo naići na mnoge spavače na kaučima, stolcima i čak po podu. No te kratke prilike za “ubiti oko” dale su umornima daljnju spremnost za uživanje u programu i zajedništvu.

Subota je došla kao vrhunac cijelog doživljaja. Svoju predaju Bogu biblijskim krštenjem odlučilo je pred svima posvjedočiti dvanaest osoba. Našu radost je uvećala i činjenica da je među njima bila i naša Ana Ivančan iz crkve Zagreb 2. Taj trenutak obuhvatio je glavni cilj ovog kongresa: radost cijele Božje obitelji koja u svoju zajednicu prima nove sestre i braću. Nadamo se da će ta radost ostati među nama i hrabriti nas da je prenesemo i u svoja okruženja kod kuće, a s novim se prijateljima nadamo vidjeti uskoro u susjednoj Italiji, na sljedećem kongresu mladih.

Dorothea Relić Macedo