Kongres u znaku soli i svijetla

izdvojeno-slider 21. 09. 2015.

 

Dvadeseti jubilarni kongres adventista Jadranske unije konferencija obilovao bogatim sadržajem u duhu gesla kongresa “Budi sol, budi svjetlo!” Gost-govornik iz Velike Britanije, pastor Ian Sweeney, izrekao snažne duhovne poruke i potaknuo vjernike na djelovanje u društvu kakvo nudi slika soli i svjetla. Pjesme, molitve, iznošenje iskustava i misijskih planova ohrabrilo vjernike da ustraju na svojem kršćanskom životnom putu.

Zvucima pjesama i različitim isječcima video-retrospektive kongresa posljednjih dvadeset godina započeo je jubilarni dvadeseti kongres adventista Jadranske unije konferencija, u subotu, 19. rujna 2015. godine u velikoj dvorani Srednje škole s pravom javnosti i Adventističkog teološkog visokog učilišta u Maruševcu.

Iz svih entiteta unije, koja obuhvaća Hrvatsku konferenciju, Slovensku konferenciju i Albansku misiju, došli su vjernici na svoj najveći godišnji skup koji se ove godine održavao pod geslom “Budi sol, budi svjetlo!” Više od 1.100 vjernika i gostiju udružili su se u proslavljanju Boga zajedničkim pjevanjem i molitvama koje su predvodili Darko i Dario Kovačević na početku kongresa. Skup je potom pozdravio predsjednik Jadranske unije Kršćanske adventističke crkve, pastor Zlatko Musija, riječima zahvalnosti Bogu za blagoslove u razdoblju iza nas i pozvao na smislen način življenja koji se odražava u slikama soli i svjetla.

Mnogi vjernici su u svojem kršćanskom životu u prošlom razdoblju stekli iskustva što znači biti sol ili svjetlo svijetu. S nekima od njih razgovarao je pastor mjesne crkve u Maruševcu, Dejan Stanjević kao domaćin. Sudionici kongresa imali su tako prilike čuti zanimljiva iskustva o propovijedanju Evanđelja u hrvatskim kaznionicama, na radijskim postajama, o zdravstvenom radu koji usmjerava ljude na zdraviji život i Darivatelja života, o radu s djecom kroz različite igraonice te o djelovanju Humanitarne organizacije ADRA Hrvatska.

Središnju duhovnu poruku na temu kongresa “Budi sol, budi svjetlo!” uputio je gost-govornik iz Velike Britanije, pastor Ian Sweeney, predsjednik Britanske unije Adventističke crkve, koji je svojedobno bio proglašen najboljim kršćanskim govornikom u Engleskoj, prema izboru časopisa Times. Iskrenim, jednostavnim i ozbiljnim mislima na pristupačan je način uputio poruke koje su ostale u umovima okupljenih vjernika. Koristeći zornu poruku organizatora kongresa, s pripremljenim ručkom od nezasoljenog variva od graha i posebno pakiranim vrećicama soli podijeljenim uz tiskani program kongresa na ulazu u crkvenu dvoranu, pastor Sweeney je rekao: “Ako sol ostane u vrećici, okus graha se neće promijeniti!” Zatim je upitao: “Jesmo li u dodiru sa svijetom koji živi oko nas?” i dodao: “Nije važno koliko je velika naša crkva, već mijenjamo li mi okus zajednice u kojoj živimo, utječemo li pozitivno na društvo?” Svoju središnju poruku nastavio je riječima kako život u izolaciji nije život soli i pozvao prisutne da uočavaju i odgovaraju na razne potrebe ljudi. “Ako smo sol, imamo odgovornost da dotaknemo živote ljudi koji žive oko nas, za koje je Krist također umro.” zaključio je pastor Sweeney.

Govoreći o svjetlu u poslijepodnevnoj poruci, pastor Sweeney je naglasio kako smo mi samo “odražavajuća svjetlost koja ima cilj ukazati na Isusa Krista. Uloga je svake crkve i kršćanina da odražava Krista i privlači ljude Kristu, a ne sebi.” Zatim je naglasio kako svjetlo koje odražavamo treba otklanjati mrak i razotkrivati opasnost, te istaknuo kako pojedine kršćane više zanima mrak nego svjetlo. “Kršćansko iskustvo nije zasnovano na strahu od mraka i zla, nego na ljubavi prema svjetlu.” zaključio je i pozvao sve prisutne da promjene nešto u mraku svijeta i osvijetle put za Isusa.

Ovom pozivu pridružili su se predsjednici Hrvatske i Slovenske konferencije, pastori Drago Mojzeš i Zmago Godina , koji su govorili o mnogim uspješno održanim projektima te predstavili nove planove u koje su pozvali prisutne da se uključe i na taj način budu sol i svjetlo društvu u kojem žive.

Kršćanski glazbenici svojim su nastupima usmjerili srca i misli prisutnih na smisao slike soli i svjetla i proslavljali Božje ime, a među njima su, osim sastava za proslavljanje, bili sastavi: Eden, Putnici, trio truba iz Slavonije, trio iz Slovenije, ženski sastav iz Slavonije, glazbenici iz Albanije, Gospel ansambl Agape i muški kvartet obitelji Kovačević.

Druženja i dobrog raspoloženja među ljudima nije nedostajalo, kao niti porcija graha, kruha, jabuka i svježe jabukovače te grožđanog soka. Sudionici kongresa uživali su u vremenu i prirodnom okruženju Hrvatskog zagorja te blizini starog dvorca Maruševec. Skup su i ove godine zabilježili mediji, a prilog o kongresu bit će emitiran u emisiji “Duhovni izazovi” na Hrvatskoj televiziji u subotu, 26. rujna, i emisiji “Religijski forum” u četvrtak, 24. rujna na Hrvatskom radiju.

Dojam je da je geslo “Budi sol, budi svjetlo!”, zajedno sa svim porukama koje su toga dana izrečene na tu temu, nadahnulo, ohrabrilo i potaknulo sudionike ovog jubilarnog kongresa adventista da svojim životom doista budu sol i svjetlo u društvu, što se osjetilo i u završnom zajedničkom pjevanju himne kongresa “Svijetli za Krista svaki čas!”

 

Darko Kovačević