Kršćanska adventistička crkva iznosi stav o cijepljenju djece

Vijesti 30. 04. 2015.

Crkva stavlja velik naglasak na zdravlje i dobrobit

Kršćanska adventistička crkva je dala službenu izjavu o cijepljenju u kojoj se kaže kako crkva „ohrabruje odgovornu imunizaciju“, te kako ne postoji vjerski utemeljen razlog za poticanje vjernika na nesudjelovanje u imunizacijskim programima.

Cijela izjava, pod naslovom „Imunizacija“, glasi:

„Kršćanska adventistička crkva stavlja snažan naglasak na zdravlje i dobrobit. Stav Kršćanske adventističke crkve spram zdravlja temelji se na biblijskom otkrivenju, na nadahnutim spisima E. G. White (suosnivačice crkve), te na provjerenoj znanstvenoj literaturi. Kao takva, podržava odgovornu imunizaciju/cijepljenje, te nema religijskog ili vjerski utemeljenog razloga za obeshrabrivanje svojih sljedbenika od odgovornog sudjelovanja u zaštitnim i preventivnim imunizacijskim programima. Cijenimo zdravlje i sigurnost stanovništva, što uključuje i održavanje takozvanog ‘imuniteta stada’.

Nismo savjest pojedinačnih crkvenih članova, te priznajemo osobni izbor. Osobni izbor je stvar svakog pojedinca. Odluka o odbijanju cijepljenja nije ni dogma, ni učenje Kršćanske adventističke crkve, i ne treba je takvom smatrati.“