Ljubav i pravda usklađene

26. 08. 2011.

“Ljubav će se i Vjernost sastati, Pravda i Mir zagrliti.” (Psalam 85,11)

Jedino vas Bog može voditi tako da prepoznate Njegovu milosrđe, ljubav i strpljivost te ćete imati vjeru koja kroz ljubav radi i pročišćava dušu. To je Božji dar. To je otvaranje srca za primanje Riječi koja je kao lišće s drveta života. Neka Bog ispuni vaše srce svojom ljubavlju, tako da se može reći da ste očistili svoju dušu poslušnošću istini.

Vjerovanje u Krista i primanje Njegove preobražavajuće milosti nije samo nagađanje, već djelo čiji rad uzrokuje Kristove vrline koje se odražavaju u umu i karakteru. Kad steknete ovo iskustvo, reći ćete: “Iskusio sam i vidio da je dobar Gospodin. Gospodin Isus će biti moj dio zauvijek.” Moć križa pomaknut će u vama tajanstvene izvore nade i strahopoštovanja, obožavanja i ljubavi. Anđeli promatraju i čekaju, i svjedoče da ne pripadate svijetu. Isus vas je pronašao kako sjedite kod Njegovih nogu i učite od Njega — od Puta, Istine i Života. Odsad predajete svoju volju Kristu i nalazite se u području u kojemu je križ središnji objekt. U vašim očima svijet gubi svoju vrijednost. Sav utjecaj koji vas privlači je slava koja sja s nebeskog praga. Bogatstvo Kristove milosti drži vas u dragovoljnoj poslušnosti. Vi ste presretni što s drugima možete podijeliti dar koji ste primili.

Čeznem vidjeti vaš napredak u sposobnostima koje vam je Bog dao, tako da možete odgovoriti na pitanje: “što mi treba činiti da se spasim?” (Djela 16,30) Neka riječi budu izgovorene s posvećenih usana: “Spremno prihvaćam Krista vjerom kao svog osobnog Spasitelja.” Bog je ljubav. Grešnik ne treba propasti ako ima iskustvo vjere u prekrasnu učinkovitost Kristova križa. Križ je izvanredno sredstvo u kojemu su usklađene Božja ljubav i pravda. To je za grešnika jedino sredstvo spasenja. Slika o Njegovoj ljubavi može biti tako utisnuta u um da nikad ne može biti izbrisana. Tad će vam raspeće Isusa Krista biti tako jasno da ćete biti dostojni sudionik Njegove patnje. Tako silno čeznem da pogledate u srce ove velike tajne i saznate da je njezino tumačenje ljubav.

I dok u cijelosti predajete svoju volju Božjoj volji i vaš put Božjem putu, upoznat ćete Njega koji je krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj svojoj duši. Spokojno povjerenje ovladat će vama. … Sve više i jasnije iskusit ćete smisao uvijek prisutnog i sveprožimajućeg Spasitelja. To će dati snagu duši koju promjenjive okolnosti na Zemlji ne mogu potkopati. To će postaviti noge na čvrstu stijenu. (Letter 123, 1901.)