Milost uskrsnuća

30. 10. 2022.

“On [anđeo] im rekne: ‘Ne bojte se! Vi tražite razapetog Isusa Nazarećanina. Uskrsnuo je! Nije ovdje. Evo mjesta gdje ga položiše. Idite i recite njegovim učenicima, posebno Petru: Pred vama ide u Galileju; ondje ćete ga vidjeti, kako vam je rekao.’ A one iziđoše i pobjegoše od groba, jer ih obuze strah i trepet. Nikomu o tome ne rekoše ništa, jer se bojahu.” (Marko 16,6-8)

Isusovo uskrsnuće povijesna je prekretnica. Bio je to događaj koji je promijenio živote učenika. Koliko je bilo važno da čuju radosnu vijest: “Uskrsnuo je!“

Uslijedio je nalog anđela da kažu učenicima određenu vijest. Najzanimljiviji dio ovog naloga bile su riječi “posebno Petru”.

Tu zapažamo zapanjujuću milost. Jer posljednje što smo čuli o učenicima u Evanđelju po Marku bilo je: “Tada ga svi ostave i pobjegnu.” (Marko 14,50) A o Petru da se zaklinjao da ne poznaje Isusa, nakon čega “briznu u plač” (redci 71.72).

Petar je tri dana prolazio kroz krajnji očaj otkako je izdao Isusa. Značajno je zapaziti da je Marko jedini pisac evanđelja koji bilježi Isusov poseban poziv upućen palom Petru. Petar je osobno surađivao s Markom u pisanju njegovog evanđelja. Ostali pisci evanđelja mogli su zanemariti riječi “posebno Petru”, ali Petar nikada ne bi mogao. Te dvije riječi razbile su njegov očaj i obnovile njegovu nadu. Isus koji ga je prije poticao da oprosti sedamdeset puta sedam, činio je upravo to za svojega palog učenika.

To je milost. Isus nije dao Petru ono što zaslužuje. Naprotiv. Ponudio mu je ono što nije zaslužio — oprost i preuzimanje uloge apostola. James Edwards kaže: “Ako riječ ‘milost’ uskrsloga Gospodina obuhvaća izdajicu poput Petra, čitatelji evanđelja mogu biti sigurni da ona obuhvaća pripadnike njihove zajednice koji su također pali.” A to vrijedi i za svećenstvo. Nikada ne smijemo zaboraviti kakav je bio Petar i što je učinio. Ipak, Isus mu je oprostio.

To je ona “divna milost”, milost koja nadilazi maštu čak i najvelikodušnijeg kršćanina. Možemo li učiniti ono što je Isus učinio? Ili, prikladnije rečeno, bismo li željeli da Isus isto učini za nas da smo na Petrovom mjestu?

“Ta milost divna” odavno je moja omiljena pjesma. Da ja odlučujem o tome, pjevala bi se nakon svake moje propovijedi, nakon svakog mojeg predavanja, nakon svake moje molitve i svakog dana mojeg života. Trebamo shvatiti da “posebno Petru” znači “posebno Jamesu”, “posebno Mariji”, “posebno svakome od nas”.

 

Preporučujemo: