Vijesti

Mlada adventistica iz Kenije pobjednica newyorškog maratona

Za Priscah Jeptoo je 3. studenog 2013. godine bio sretan dan. Priscah Jeptoo je adventistica i trkačica maratona iz Kenije. Ne samo što je prvi puta sudjelovala na newyorškom maratonu, već je i prva stigla na cilj s vremenom 2:25:07, samo 49 sekundi prije drugoplasirane Buzunesh Deba. Svojom pobjedom Jeptoo je osvojila naslov pobjednice na World Marathon Majors (najvećim svjetskim maratonima) i pripadajuću nagradu od 500.000 dolara.

Pastor crkve koju polazi Jeptoo, Noah Kipkoeth Chumo, kaže da se crkva molila za nju. “Zahvalni smo za Priscah. Ona i njezin suprug su vrlo posvećeni i odani Crkvi.” Chumo pojašnjava da je Priscahin suprug pozvan za službu crkvenog đakona sljedeće godine, dodajući da će crkva “kada se Priscah vrati iz New Yorka prirediti posebnu proslavu”.

Priscah Jeptoo nije oduvijek bila adventistica. Počela je sudjelovati na vrhunskim natjecanjima 2008. godine i susrela se s adventistom Abelom Kirui koji se u Itenu u Keniji pripremao za utrke. (Kirui je na Olimpijskim igrama 2012. osvojio zlatnu medalju u maratonu.) Kirui je pozvao Priscah da posjeti crkvu u koju on odlazi. Uskoro je ona počela redovito dolaziti te je tu susrela svog budućeg supruga.

Priscah se uskoro krstila i vjenčala. Nastavila je svoju trkačku karijeru. Osvojila je srebro na svjetskom natjecanju u Daegu 2011. a zatim i srebro na Olimpijskim igrama u Londonu te prvo mjesto na londonskom maratonu 2013. godine.

Chumo kaže da su trkači osnovali Adventističku atletsku udrugu. Kada atletičari polaze na značajne susrete, crkva održava posebne službe posvećenja na kojima ih pastor podsjeća na to da trče uz Božju snagu i pomoć. On kaže: “Priscah je prava i predana kršćanka koja ima važnu ulogu u svojoj crkvi.”

Zatim nastavlja: “Sve svoje vjernike potičemo da trče prema svom cilju u životu, ali da vječni cilj postave na prvo mjesto… Vrlo je bitno dati im ulogu u crkvi te snažiti njihovu želju da zastupaju i podupiru širenje evanđelja.”

 Kimberly Luste Maran i Claude Richli


Komentiraj