Mogu li postati literarni evanđelist?

12. 11. 2015.

“Gospod Jahve uši mi otvori: ne protivih se niti uzmicah.” (Izaija 50,5)

U našoj crkvi u Aucklandu na Novom Zelandu isplanirali smo niz evangelizacijskih sastanaka i za tu prigodu unajmili dvoranu lokalne kršćanske srednje škole. Jedan od članova njihovog osoblja bio je čovjek po imenu Solomon, član mjesne protestantske crkve.
U pripremi za tu evangelizaciju naš tim literarnih evanđelista organizirao je kolportažu s namjerom da se svakom stanu i kući u gradu daruje Velika borba. Bila nam je potrebna pomoć, tako da smo pozvali vjernike crkve da jednog subotnjeg poslijepodneva sudjeluje u ovoj akciji.
Prvoga tjedna ove kampanje naši literarni evanđelisti i vjernici crkve rasporedili su se tako da pokriju cijeli grad dajući svakoj osobi po primjerak Velike borbe. Tako se dogodilo da su neki članovi Adventističke crkve iz Brentwooda (Mike, Yogi, Philip i Mac) posjetili Solomona u njegovom domu. Vodili su vrlo srdačan razgovor i sretni Solomon je dobio knjigu na dar.
Kad je došla subota, održavali smo i bogoslužje u unajmljenoj dvorani na fakultetu, gdje je Solomon zaposlen. Te subote propovijedao sam o kršćanskoj službi i značaju literarnog evangelizma. Govorio sam o mogućnostima za službu Isusu koje se nude putem ovakvog rada. Nisam ni slutio da Solomon sjedi upravo pokraj te dvorane i sluša svaku moju riječ.
Kad je bogoslužje završilo, Solomon me je upitao: “Kako mogu postati literarni evanđelist?” Znao je vrlo malo o našoj Crkvi i gotovo ništa o radu s literaturom, niti da je predviđeno da taj rad obavljaju i vjernici Crkve. Ali je želio služiti Gospodinu i volio je knjige. Literarni rad mu je zvučao vrlo privlačno.
Osjetio sam da je Sveti Duh progovorio Solomonu. U vrijeme pisanja ovog teksta, imam već zakazan razgovor s njim na kojem bih trebao odgovoriti na sva njegova pitanja. Bit će uzbudljivo vidjeti kako Duh djeluje na njegovo srce. Volio bih ga zadobiti za naš kolporterski tim i, ako njegovo srce bude pravo, to se lako može dogoditi. Usput, Solomon je već pročitao pola Velike borbe i sviđa mu se.
Siguran sam da postoji mnoštvo “Solomona” koji bi voljeli služiti kao literarni evanđelisti. Molim se da istupe i postave isto pitanje kao i Solomon, zato što će odgovor na to pitanje promijeniti njihov život, poboljšati im budućnost i potpomoći Božje djelo na Zemlji. Jesi li možda i ti “Solomon”?
Adam Weal, Novi Zeland

Leave a Comment