Molitva u tišini noći

8. 06. 2013.

“U to vrijeme ode Isus na goru da moli. Tu provede cijelu noć moleći Boga.” (Luka 6,12)

Dok je Krist, Veličanstvo Neba, obavljao svoje zemaljsko poslanje, često se molio svojem nebeskom Ocu. Mnogo se puta događalo da cijelu noć provede na molitvi. … Maslinska gora bila je omiljeno utočište Božjega Sina, Njegovo mjesto molitve. Često, kada bi se mnoštvo razišlo preko noći, On nije počivao iako je bio umoran od dnevnog rada. … Dok je grad tiho spavao, a učenici se vraćali svojim domovima da se osvježe snom, Isus nije odlazio na počinak. S Maslinske gore uzdizale su se Ocu Njegove božanske molitve da Njegovi učenici budu sačuvani od zlih utjecaja s kojima se svakodnevno susreću u svijetu, da Njegova duša bude ojačana i pripremljena za dužnosti i svladavanje teškoća sljedećeg dana. Dok su Njegovi sljedbenici spavali, njihov božanski Učitelj molio se cijele noći. Noćna rosa padala je na Njegovu glavu pognutu u molitvi. Njegov primjer trebaju slijediti i svi Njegovi sljedbenici. …
On je birao tišinu noći, kada Ga nitko neće prekidati u molitvi. Isus je imao moć da liječi bolesne i podiže mrtve. On sam bio je Izvor blagoslova i snage. Zapovijedao je čak i oluji i ona Ga je slušala. Pokvarenost Ga se nije doticala, grijeh Mu je bio stran; a ipak se molio, i to često s teškim uzdasima i suzama. Molio se za svoje učenike i za sebe izjednačavajući tako sebe s našim potrebama, našim slabostima, našim porazima, sa svim što se tako često događa nama ljudima. On je bio silan kao Molitelj. Iako nije imao strasti naše pale ljudske naravi, bio je mučen istim nemoćima, kušan u svemu kao i mi. Isus je prošao agoniju koja je iziskivala Očevu pomoć i potporu.
Krist je naš primjer. Da li Sotona kuša i okrutno udara i Kristove sluge? Da, ali isto je tako kušao i udarao Onoga koji nije poznavao grijeh! Zato se Krist obraćao svojem Ocu u trenucima nevolje. On je došao na Zemlju da bi prokrčio put kojim možemo poći da nađemo milost, snagu i pomoć u svakom trenutku potrebe, ali uz uvjet da slijedimo Njegov primjer čestih, iskrenih molitava. (2T 508,509)