Vijesti

Na Godišnjem vijećanju će se popunjavati ključna mjesta službe u Adventističkoj crkvi

Poslovni sastanak koji će trajati od 7. do 14. listopada otvoren je u srijedu s nabijenim dnevnim redom.

Vijest od 7. listopada, 2015.
Andrew McChesney, urednik za vijesti, Adventist Review
 

Očekuje se da će izbor preostale skupine adventističkih vođa na petogodišnji mandat dominirati sedmodnevnim Godišnjim vijećanjem, koje je otvoreno u srijedu navečer kao prvi veći sastanak nakon zasjedanja Generalne konferencije prošlog ljeta.

Godišnje vijećanje, koje će od 7. do 14. listopada u sjedištu Adventističke crkve u Silver Springu u Marylandu okupiti nekoliko stotina crkvenih vođa i delegata laika iz cijelog svijeta, započelo je dvodnevnom LEAD konferencijom tematski usmjerenom na dijeljenje evanđelja različitim kulturama.

U subotu, predsjednik Adventističke crkve Ted N.C. Wilson iznijet će propovijed koja će poslužiti kao njegova godišnja pastoralna poruka.

Nakon toga, crkveni vođe će sudjelovati na četiri dana poslovnih sjednica koje sačinjavaju jezgru Godišnjeg vijećanja.

A glavna točka dnevnog reda bit će odabir preostale skupine crkvenih vođa koje će odbor za imenovanje predložiti u nedjelju i ponedjeljak, a konačno izabrati delegati Godišnjeg vijećanja, rekao je Myron Iseminger, pomoćni tajnik svjetske Adventističke crkve i glavni organizator Godišnjeg vijećanja.

„Vjerojatno najposebniji aspekt ovog Godišnjeg vijećanja su obvezni izbori koji se sada trebaju održati“, Iseminger je rekao za Adventist Review.

Odbor za imenovanje obično razmatra jedno ili najviše dva mjesta službe tijekom jesenskog sastanka, ali ovaj puta popis položajâ zauzima dvije stranice, rekao je Iseminger.

Na vrhu popisa su službenici svjetske Adventističke crkve čiji izbor je bio odgođen na zasjedanju Generalne konferencije, uključujući voditelja i dva pomoćna voditelja odjela za Upraviteljsku službu; voditelja i dva pomoćna voditelja Planskog davanja i povjereničke službe; te blagajnika Južnoazijske divizije.

Kako je vrijeme isticalo na zasjedanju Generalne konferencije prošlog srpnja, odbor za imenovanje je od delegata dobio odobrenje da prebaci te izbore na Godišnje vijećanje.

Ostali izbori uključuju one položaje o kojima se obično odlučuje na prvom Godišnjem vijećanju nakon zasjedanja Generalne konferencije. Među njima su vođe Ureda za arhivu, statistiku i istraživanje; Instituta za biblijsko istraživanje; Subotnjoškolske pouke za odrasle; Službe Adventističkog pregleda; i novog ureda – Enciklopedije Adventista sedmog dana – internetske enciklopedije koja će zamijeniti tiskano uvezeno izdanje Seventh-day Adventist Encyclopedia, prvi put izdano 1966.

LEAD konferencija, naslovljena „Božji mozaik kulture“ i organizirana od strane adventističkog crkvenog Instituta za svjetsku misiju, otvorena je u srijedu navečer u glavnoj dvorani sjedišta svjetske crkve uz glavnu poruku koju je iznio Artur Stele, potpredsjednik Adventističke crkve i voditelj Instituta za biblijsko istraživanje.

Večernji program i ostatak LEAD konferencije, nastojat će podići „kulturnu inteligenciju“ crkve kroz niz predavanja i aktivnosti u malim skupinama, rekla je Cheryl Doss, voditeljica Instituta za svjetsku misiju.

„Dva dana sastanaka s tako velikom skupinom može pružiti samo mali zalogaj međukulturne obuke“, rekla je Doss. „Mi se nadamo samo podići svijest o nekim kulturnim pitanjima koja se tiču izgradnje zajednice u kulturno sve raznolikijoj crkvi kako bi dijelila Krista u izrazito kulturno raznovrsnom svijetu.“

Za večernje bogoslužje u petak, sudionici će autobusima otići do Adventističke crkve Takoma Park, gdje su se delegati Godišnjih vijećanja sastajali desetljećima dok je sjedište svjetske crkve bilo u Takoma Parku. U vrijeme ovog večernjeg izleta, grad Takoma Park će slaviti svoju 125. godišnjicu.

Crkveni vođe će se u dvoranu u Silver Springu vratiti u subotu kada će slušati Wilsonovu propovijed.

Propovjednička udruga, koja je zadužena za program u petak navečer i subotu, usmjerila je poruke na evangelizam i svjedočenje.

Poslovni sastanci počinju u nedjelju ujutro s godišnjim izvješćem tajništva koje će iznijeti G.T. Ng, izvršni tajnik svjetske Adventističke crkve, nakon čega će uslijediti sastanci izbornih tijela Adventističkog svjetskog radija, ADRA-e, Hope Channela i drugih organizacijâ pod vodstvom crkve. Ove sjednice će se održavati tijekom sljedećeg tjedna kako različiti odbori budu izabirali svoje službenike.

Odbor za imenovanje prvi put će se sastati na dvosatnom ručku u nedjelju o čijim odlukama će izvijestiti delegate tijekom poslijepodneva. Odbor će se ponovno sastati tijekom ručka u ponedjeljak.

U ponedjeljak će i Juan Rafael Prestol-Puesán, blagajnik svjetske Adventističke crkve, iznijeti godišnje blagajničko izvješće.

Ostatak Godišnjeg vijećanja bit će ispunjen izvješćima različitih crkvenih entiteta kao što su Vijeće za vjeru i znanost, Sveučilište Andrews, Adventistička služba za upravljanje rizicima i Odjel za obrazovanje.

Crkvene vođe, od kojih su mnogi izabrani u San Antoniju, u utorak će se podsjetiti na stratešku viziju svjetske crkve i njenu inicijativu Misija gradovima.

Srijeda ujutro odvojena je za sve nedovršene poslove.

Delegati će također biti izabirani u nekoliko odbora i pododbora, uključujući Međunarodni odbor za obrazovanje, Akreditacijsku udruga za adventističke škole, koledže i sveučilišta, te izvršno vijeće Međunarodne udruge za zdravlje i umjerenost.

„Naša crkva djeluje pomoću odborâ“, rekao je Iseminger. „Sve se vrti oko odborâ.“

Rekao je da odbore smatra dobrom stvari, te da vrednovanje njihovog rada i biranje članova svakih pet godina pomažu da budu učinkoviti. Rekao je kako je jedan odbor prije nekoliko dana imao sastanak prije Godišnjeg vijeća, te je izglasao da više ne imenuje ponovno jedan od svojih pododbora nakon što su shvatili da se njegove aktivnosti preklapaju s onima drugih odbora.

 

„Ova prilika za vrednovanje rada odborâ osigurava da oni ispunjavaju svoju svrhu, te da ne nadžive svoju korisnost“, rekao je.

Iseminger je naglasio kako molitveni tim od šestero ljudi vodi molitvu za Godišnje vijećanje, te je pozvao crkvene članove diljem svijeta da im se pridruži.

„Iako su odbori važni, oni su značajni jedino ako nam pomažu da ispunjavamo misiju crkve“, rekao je Iseminger. „Molimo vas, pridružite se molitvenom timu u podizanju naših crkvenih vođa u molitvi kako bi odluke koje donose unaprijedile širenje evanđelja diljem svijeta.“


Komentiraj