Jutarnji stih

Nadahnuće za druge

“Željezo se željezom oštri, i čovjek oštri jedan drugoga.” (Izreke 27,17)

Pridružio sam se literarnom radu u pedeset prvoj godini života i obavljao ga trideset sedam godina. Iako sam sada u mirovini, i dalje volim ovaj posao. Volio bih da sam počeo mnogo prije i da sam mogao služiti više vremena. Bio sam privučen ovom poslu zahvaljujući nekim časopisima i člancima koje sam pročitao i koji su duboko ganuli moje srce i na osnovi kojih sam odlučio posvetiti svoj život literarnom evangelizmu.
Jedno od iskustava koje sam pročitao bilo je o literarnom evanđelistu koji je uzeo knjige u Sjedinjenim Američkim Državama i htio ih prodavati u Brazilu. Došao je do rijeke Amazone i pokušao prijeći granicu na mostu, ali su ga zaustavili stražari. Jedan stražar, katolik, pregledao mu je torbu i pronašao knjigu Velika borba. Bijesan, rastrgao je knjigu na komade i bacio je u rijeku govoreći: “Vi ste ljudi koji širite knjige koje govore protiv pape.” Začudo, Bog je čuvao te rastrgane stranice dok su plovile na drugu stranu rijeke, gdje su ih pronašli neki plivači. Sakupili su ih, osušili i spojili, sve dok ih nisu mogli čitati. Svidjele su im se poruke i na kraju su postali adventisti.
Čitao sam i o jednom literarnom evanđelistu u Tanzaniji. Dok je prodavao knjige, upoznao je svećenika koji je poučavao neke mlade ljude. Toga dana svećenik je negativno govorio o Martinu Lutheru. Kad je završio svoje predavanje, upitao je ima li tko bilo kakvo pitanje. Ruku je podigao literarni evanđelist i rekao da ima knjigu koja može pomoći u boljem razumijevanju Luthera. Svećenik je zatražio da vidi tu knjigu. Kad je prelistao Veliku borbu, uznemirio se i rekao: “Ovo je prljava knjiga. Zar se u njoj ne kaže da je papa zvijer?” Kad je svećenik podigao ruku da udari literarnog evanđelista, ruka mu se ukočila u zraku. Nije mogao ispraviti ruku niti je spustiti. U tom je trenutku literarni evanđelist iskoristio priliku da uputi mlade ljude Gospodinu. Poslije su se pomolili za svećenika i njegova je ruka ozdravila. On je tada odlučio kupiti knjigu.
Kad sam pročitao ta iskustva, shvatio sam kolika odgovornost počiva na nama da propovijedamo Božju riječ drugima. Nikada nisam požalio što sam stupio u ovu službu. Sada sam star, ali želim ohrabriti mnoge mlade da rade ovaj posao, jer to je Božje djelo!
Denis Nturanyenimana, Demokratska Republika Kongo


Komentiraj