Najmudriji Učitelj

24. 12. 2023.

“Uistinu je živa i djelotvorna riječ Božja. Ona je oštrija od svakoga dvosjeklog mača.” (Hebrejima 4,12)

Božja je namjera da siromašni i neobrazovani u Njegovoj Riječi imaju sigurnog vodiča na stazi pravednosti. Ako su iskreni i žarko žele spoznati Božju volju, neće biti ostavljeni u tami. Svatko ima prednost da sam shvati Božju riječ. Uzvišene istine koje su potrebne za spasenje jasne su kao podne; i nitko ne mora činiti pogreške ili sići s puta ako ne slijedi svoje vlastito prosuđivanje umjesto jasno otkrivene Božje volje. Određeni tekstovi pokazali su se u prošlosti i pokazat će se u budućnosti mnogim dušama kao miris života za život. Kada je ljudi marljivo istražuju, Biblija će im otvarati nove riznice istine, koje će um prihvatiti kao blistave dragulje.

Ako neuki nisu u stanju shvatiti Bibliju, onda je Kristovo poslanje na našem svijetu bilo beskorisno. …

Zapovijed da istražujemo Pisma Krist nije uputio samo književnicima i farizejima, već i velikom mnoštvu koje se tiskalo oko Njega. Kad Bibliju ne bi mogao shvatiti svaki čovjek, bio bogat ili siromašan, kakva bi bila svrha Spasiteljevog naloga da svi proučavaju Pisma? Kakva bi korist bila od istraživanja nečega što se ne može razumjeti? Kakav bi bio smisao ove zapovijedi ako istraživanje Pisma ne bi rastjeralo oblake zablude, ili dovelo do razumijevanja otkrivene Božje volje?

Neka svi koji su blagoslovljeni razumom uzmu Bibliju i proučavaju njezine stranice kako bi mogli shvatiti Božju volju koja se odnosi na njih. U ovoj Knjizi božanske upute dane su svima. Biblija je upućena svima — svakom društvenom sloju, iz svakog podneblja i svih uzrasta. Svatko treba sâm čitati Bibliju. Ne oslanjajte se na propovjednike koji bi je čitali za vas. Biblija je Božja riječ upućena vama. A Krist je ovu Riječ učinio tako jasnom da je nitko čitajući ne shvati pogrešno. Neka skromni seljak čita i razumije Riječ koju je dao najmudriji Učitelj kojega je svijet ikada poznavao, a među kraljevima, upraviteljima i državnicima nitko nije veći od Njega. (Signs of the Times, 11. srpnja 1906.)

Za razmišljanje: Kako je proučavanje Biblije promijenilo moj um?