Najpoznatiji adventist u Hrvatskoj - Ferdinand Budicki, zaštitno ime novog muzeja u Zagrebu

Vijesti 3. 07. 2013.

U povodu otvaranja jedinstvenog muzeja automobila Ferdinand Budicki  4. srpnja u Zagrebu u ulici Ljudevita Posavskog 48.

Muzej automobila Ferdinanda Budickog turistička je atrakcija kojom se promovira 115 godina automobilističke kulture u gradu Zagrebu i u Hrvatskoj.

Starodobni automobili, motori i bicikli, razne tematske izložbe fotografija, radionice, restauracije, tribine i još mnogo toga dio su Muzeja automobila Ferdinanda Budickog koji se otvara 4. srpnja 2013. godine u podne u Ulici Ljudevita Posavskog 48. Riječ je o dugo očekivanoj turističkoj atrakciji koja će pružiti novi pogled na Zagreb koji je od početka motorizacije bio dio razvijenog evropskog društva.

Bit će organizirane i metodičke radionice prilagođene različitim uzrastima pa će poseban naglasak biti na radu s učenicima osnovnih i srednjih škola, koji će kroz zabavu i igru moći doznati sve o “motornom” dijelu gradske i nacionalne povijesti.

Jedan od ciljeva je i osnivanje Društva za proučavanje povijesti automobilizma u Hrvatskoj, koje će prikupljati i arhivirati građu i izdavati monografije o toj temi.

Malo ljudi u Hrvatskoj međutim zna da je Ferdinand Budicki po svojoj vjeroispovijesti bio adventist te da je kao napredan građanin promovirao i svoju naprednu vjeru.

Godina 2001. u Hrvatskoj bila je proglašena za godinu Ferdinanda Budickog. Mnogi mediji podsjetili su svoje gledatelje i slušatelje da se navršilo sto godina od posebnog poduhvata koji je učinio ovaj adventist kada je prvi u Zagreb dovezao auto marke »OPEL«.

Između ostalog on se bavio i sportom, donio je prvu nogometnu loptu, osnivač je prve auto škole, osnivač prve taksi službe, pokretač prve biciklističke utrke, osnivač prve auto utrke, pa i vozač koji je prvi platio kaznu za brzu vožnju i još mnogo toga. On je neponovljivi hrvatski sportaš. Nagrađen je Velikom medaljom u Budimpešti 1886. godine, Zlatnom medaljom u Parizu 1898. godine i diplomom njegove visosti nadvojvode Leopolda Salvatora 1901. godine.

Nakon sto godina uklonjen je zaborav s imena ovog čovjeka, koji je predstavljao adventističke kršćane kao napredne ljude. U njegovu čast osnovano je Športsko-rekreacijsko društvo Ferdinand Budicki 2002. Godine, kada je skupina vjernika Kršćanske adventističke crkve iz Novaka Bistranskih ostvarila ideju o osnivanju kluba koji će njegovati zdrav način življenja prakticiranjem sportskih aktivnosti koje odgovaraju mladima i starijima prema njihovim fizičkim i psihičkim sposobnostima i na taj način zadovoljavati njihove potrebe. Jedan od glavnih inicijatora samog osnivanja društva pa tako i njegove registracije na državnoj razini, bio je pastor Velimir Šubert. Pod njegovim vodstvom 13. kolovoza 2002. godine i službeno je osnovano Športsko rekreacijsko društvo Ferdinand Budicki. Djelatnost samoga društva, koje danas djeluje pod vodstvom Tomice Grabušića, podijeljena je u nekoliko sekcija: auto moto sekcija, nogometna sekcija, pikado, odbojka i košarka, stari športovi, stolni tenis, biciklizam. Auto moto sekcija održala je do sada nekoliko memorijala u čast Ferdinanda Budickog vožnjom po Hrvatskom zagorju, okupivši brojne zaljubljenike u old timere.

U vrijeme povijesnog otvaranja muzeja automobila Ferdinand Budicki s ponosom se sjećamo ovog posebnog čovjeka, adventiste koji je ostavio značajan trag u kulturi, sportu i religiji društva u kojem je živio. Njegova svestranost, široki vidici, entuzijazam i njegov vjerski identitet koji nije skrivao, primjer su i izazov novim naraštajima.

Više o Ferdinandu Budickom i o događajima koji su predhodili otvaranju muzeja možete vidjeti na ovim linkovima:

http://www.youtube.com/watch?v=SlRWA8pNFHc&list=UUrPitbTW3Lx21BPZjANDqYQ&index=1&feature=plcp

Darko Kovačević