Nebeski Posjetitelj

3. 12. 2023.

“Bijaše na svijetu, i svijet postade po njemu, a svijet ga ne upozna.” (Ivan 1,10)

Zar se ne bojite Duha Svetoga? Katkad je taj Duh dolazio sa sveprožimajućim utjecajem u školu u Batle Creeku i u škole na drugim mjestima. Jeste li osjetili Njegovu prisutnost? Jeste li Mu ukazali čast koju smo dužni ukazati nebeskom vjesniku? Kad se Duh borio s mladima, jeste li rekli: “Ostavimo po strani sve poučavanje jer je jasno da se među nama nalazi nebeski Gost. Hvalimo i slavimo Boga.”? Jeste li se skrušena srca pognuli u molitvi s vašim učenicima moleći se da primite blagoslove koje je Gospodin želio izliti na vas?

Sam Veliki Učitelj bio je među vama. Jeste li Mu ukazali čast? Ili je bio stranac za neke prosvjetne radnike? Je li bilo potrebno pozvati nekoga tko navodno ima pravo da ovog nebeskog Vjesnika dočeka dobrodošlicom ili da Ga odbije? Premda nevidljiv, bio je prisutan među vama. Ali zar nije izražena misao da u školi vrijeme treba biti posvećeno učenju, da postoji vrijeme za sve, kao da je vrijeme predviđeno za uobičajeno učenje previše dragocjeno da bi se posvetilo djelovanju nebeskog Vjesnika?

Ako ste na bilo koji način ograničili ili odbili Duha Svetoga, molim vas da se što prije pokajete. Ako bilo tko od naših nastavnika nije otvorio vrata srca Božjem Duhu, već ih je zatvorio i osigurao lokotom, najozbiljnije vas pozivam da otvorite vrata i ozbiljno molite: “Ostani sa mnom.” Kada Duh Sveti otkrije svoju prisutnost u vašoj učionici, recite svojim učenicima: “Gospodin pokazuje da On danas za nas ima nebesku poruku koja je vrednija od našeg uobičajenog poučavanja. Poslušajmo! Pognimo glave pred Bogom i tražimo Ga svim svojim srcem.”

Dopustite da vam kažem kako poznajem ovog nebeskog Gosta. Duh Sveti neprestano razmišlja o mladima tijekom školskih sati; ali neka srca bila su toliko hladna i mračna da nisu imala potrebe za prisutnošću Duha i Božje se svjetlo povuklo. Nebeski Posjetitelj razjasnio bi naše razumijevanje, dao bi mudrost i znanje u svemu što se moglo upotrijebiti na slavu Bogu. Gospodnji vjesnik došao je osvjedočiti o grijehu i omekšati srca otvrdnula dugim otuđenjem od Boga. Došao je otkriti veliku ljubav kojom Bog ljubi ove mlade. (Counsels to Parents, Teachers, and Students, str. 363,364)

Za razmišljanje: Mogu li prepoznati Isusovu prisutnost kada me posjeti preko Duha Svetoga koji stanuje u nama?