Nebo: pozitivna perspektiva

27. 12. 2022.

“Potom mi anđeo pokaza rijeku života, bistru kao kristal, koja istječe iz Božjeg i Janjetova prijestolja. Svuda između gradskog trga i rijeke rastu stabla života koja rađaju dvanaest puta: svakog mjeseca daju svoj plod. Lišće od stabala služi za lijek poganima [narodima]. Neće biti više ništa prokleto. Prijestolje Božje i Janjetovo bit će u gradu. Sluge Božje klanjat će se Bogu i gledat će njegovo lice. A njegovo će ime biti na njihovim čelima.

Neće više biti noći; i neće trebati ni svjetla od svjetiljke, ni svjetla od sunca, jer će nad njima svijetliti Gospodin, Bog, i oni će kraljevati u vijeke vjekova.” (Otkrivenje 22,15)

Stvorenu Zemlju na kojoj će otkupljenici iz svih vjekova provoditi vječnost najbolje možemo opisati kao obnovljeni Eden. A najbolje u svemu tome bit će prisutnost samog Isusa. On u duhovnom smislu može biti svjetlo našeg života u ovozemaljskom putovanju, ali tamo će Njegova slava doslovno biti sve svjetlo koje nam je potrebno. Moram priznati da ovo ne razumijem sasvim. Ali veselim se što ću više saznati o tome u nebeskoj školi.

Izaija nam omogućuje da zavirimo u nebeske stvarnosti na način koji možemo razumjeti. Na početku mojega kršćanskog hoda omiljene su mi bile njegove slike satkane od riječi:

“Vuk će prebivati s jagnjetom,
ris ležati s kozlićem, tele i lavić zajedno će pasti,
a djetešce njih će vodit.
Krava i medvjedica zajedno će pasti,
a mladunčad njihova skupa će ležati,
lav će jesti slamu ko govedo.
Nad rupom gujinom igrat će se dojenče,
sisanče će ruku zavlačiti u leglo zmijinje.
Zlo se više neće činiti,
neće se pustošiti na svoj svetoj gori mojoj:
zemlja će se ispuniti spoznajom
Jahvinom kao što se vodom pune mora.” (Izaija 11,6-9)

Ponovno čitamo:

“Sljepačke će oči progledati, uši će se gluhih otvoriti,
tad će hromi skakati ko jelen, njemakov će jezik klicati.
Jer će u pustinji provreti voda, i u stepi potoci.” (Izaija 35,5.6)

Ovo su slike nebeske nove Zemlje na kojoj će boraviti spašeni. Ne čudi što Izaija kaže: “One koje je Bog otkupio, vratit će se, doći će na Sion pjevajući. Bit će okrunjeni vječnom radošću. Obuzet će ih radost i veselje, otići će tuga i jecanje.” (redak 10 — Suvremeni hrvatski prijevod) Na sve ove slikovite riječi mogu samo reći iskreno “amen”!

 

Preporučujemo: