Vijesti

Neprimjereno spominjanje adventista u medijima

Vijesti o monstruoznim zločinima danas, nažalost, više nisu rijetkost, ali ova je bila drukčija jer je naglašeno isticala adventističku vjeroispovijed majke koja je pokušala ubiti svoju kćer

Nekoliko dnevnih portala u Hrvatskoj i drugim zemljama u regiji prevelo je iz Dailiy Maila i objavilo šokantnu ispovijest Susannahe Birch iz Queenslanda pod naslovom “Htjela ju žrtvovati kao Abraham Izaka”, u kojoj se ona prisjetila događaja kad ju je njezina majka pokušala ubiti dok je imala dvije godine.

Vijesti o ovakvim monstruoznim događajima danas, nažalost, više i nisu rijetkost, ali ova je bila drukčija po tome što se u tekstu naglašeno isticala adventistička vjeroispovijed roditelja ove djevojčice, pa čak i sotonizirala sama Biblija kao nadahnuće za teški zločin koji je učinila njezina majka.

Ispovijest započinje pričom kako se “majka pripremala za ritual žrtvovanja iz Starog zavjeta. Prerezala joj je vrat kuhinjskim nožem nakon čega ju je imala namjeru baciti u pećnicu”. Tekst dalje objašnjava, kroz prisjećanje oca, da se ona u to vrijeme puno više molila i čitala događaj iz Biblije u kojem Abraham žrtvuje svoga jedinog sina Izaka.

Spominje se zatim da su roditelji ove nesretne djevojčice, John i Linda Andrew “bili adventisti sedmog dana – pripadnici Kršćanske adventističke crkve koji svoju cjelokupnu doktrinu temelje isključivo na Bibliji”.

Uslijedili su opisi događaja kojih se prisjećaju ne samo otac, nego i danas 27-godišnja Susannah, kojoj je tada bilo dvije godine. Dalje se navodi kako su liječnici ovoj majci ustanovili bipolarni poremećaj shizofrenije, zbog čega je godinu dana provela u bolnici za mentalno oboljele, nakon čega se vratila kući i do kćerine trinaeste godine zajedno živjela s njom i mužem, nakon čega su se rastali.

Iako ova vijest obiluje čudnim sadržajem, najviše je zasmetalo nepotrebno spominjanje i isticanje vjerske pripadnosti ovog para Kršćanskoj adventističkoj crkvi, iako je na kraju očito kako se radi o mentalno oboljeloj osobi s vrlo teškom dijagnozom shizofrenije. U brojnim slučajevima kriminala i sličnih događaja koji pune stranice portala i novina, nikada se ne spominje vjeroispovijest takvih i sličnih oboljelih osoba koje su učinile zločin, jer je to neprimjereno činiti i protivi se Kodeksu časti hrvatskih novinara.

Zbog toga i zbog konteksta koji je u članku stvorio dojam kako Adventistička crkva ima neke veze s ovim zločinom i ovakvim oblikom ponašanja, uredništvima je poslana sljedeća zamolba:

Poštovani,

Uime Kršćanske adventističke crkve, ljubazno Vas molim da sukladno Kodeksu časti hrvatskih novinara (posebno prema točkama 6, 13 i 15) u članku pod naslovom: Htjela ju žrtvovati kao Abraham Izaka, preoblikujete tekst na način da uklonite rečenice u kojima se spominju adventisti sedmog dana i Kršćanska adventistička crkva.

Naime, u tekstu se dobiva dojam da Adventistička crkva ima veze s ovim zločinom jer svoju “cjelokupnu doktrinu temelje isključivo na Bibliji”, a u uvodu se pak spominje da se “Susannah Birch iz Queenslanda prisjetila dana kada ju je njezina majka pripremala za ritual žrtvovanja iz Starog zavjeta”.

Međutim, naravno, nije točno niti da je to nauk iz Starog zavjeta, niti je točno da Adventistička crkva ima ikakve veze s tim i takvim događajima, već se radi o bipolarnom poremećaju shizofrenije dotične osobe, što kasnije i piše u tekstu. Čudimo se kući Daily Mail da je na takav način i u takvom kontekstu nepotrebno spomenula i navela ime Adventističke crkve.

Molim vas stoga da budete profesionalniji od njih i izdvojite rečenice koje spominju adventiste i navode čitateljstvo na razmišljanje da Adventistička crkva ima ikakve veze s tim te na taj način diskreditiraju Adventističku crkvu i bacaju ljagu i sumnju na nju.

U portalu Vecernji.hr su uklonili spominjanje imena Adventističke crkve u takvom kontekstu, ali online urednik portala Jutarnji.hr je odbio ukloniti spominjanje Adventističke crkve s vrlo kratkim objašnjenjem u kojem on smatra da u tom članku Adventistička crkva nije dovedena u negativan kontekst.

Suprotno negativnom dojmu, kojeg se ipak stječe čitajući ovu ispovijest, Adventistička crkva poznata je širom svijeta u naučavanju i promicanju nenasilja, a svoj oblik ponašanja njezini vjernici zasnivaju na Isusovim načelima. Adventisti poštuju Bibliju u cijelosti, razumijevajući borbu između dobra i zla u kojoj je izraelski narod u Starom zavjetu bio od Boga pozvan da objavi poganskim narodima Božje zgražanje zbog strašnih grijeha koje su činili provodeći svoje sinove i kćeri kroz oganj i spaljujući ih u obožavanju svojih poganskih božanstava. (2. Kraljevima 17,17.31)  Žrtvovanje djece je bio strašan običaj poganskih naroda protiv kojeg se poruka Staroga zavjeta svim silama bori.

To je nauk Biblije i tumačenje adventista koji se bore protiv svih oblika današnjeg nasilja, objavljujući poruku Božje ljubavi i mira, zalažući se za nenasilje, snošljivost, razumijevanje, uvažavanje i slobodu svakog čovjeka bez ikakvog oblika diskriminacije.

Zbog toga tekst, objavljen u ispovijesti mlade Australke, koji izravno ili neizravno povezuje adventiste pa i Bibliju sa strašnim činom kojeg je napravila njezina majka, doista nije primjeren i potiče na neosnovanu netrpeljivost prema Adventističkoj crkvi i odbojnost prema Bibliji.

A Abraham, kao što se zna, nije žrtvovao svojega sina Izaka, već je to bila samo kušnja, smještena u mnogobožačkom okružju, u kojoj je Bog kušajući Abrahamovu vjernost pokazao svoju ljubav kojom će On jednog dana doista žrtvovati svojega Sina Isusa Krista na križu kao zamjensku žrtvu za grijehe ljudskog roda, njihovo spasenje i vječni život.

Darko Kovačević


Komentiraj